10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProcurorul care cerea favoruri sexuale, condamnat definitiv

Procurorul care cerea favoruri sexuale, condamnat definitiv

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, acuzat că a „sifonat“ informaţii din dosarul unui coleg de birou unei învinuite care i-a căzut cu tronc, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, printr-o hotărâre a Curții Supreme de săptămâna trecută.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Craiova anunţau la sfârşitul lunii mai 2013 că au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Dragoş Cerăceanu, procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, acuzat de folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată.
Povestea în cazul procurorului Cerăceanu a început în ianuarie 2013, când cercetările într-un dosar penal în care erau anchetate pentru delapidare Cosmina Sascău, de 23 de ani, din Sfinteşti, Teleorman, şi Dorina Afrem, de 45 de ani, din Craiova, au fost preluate de Nicolae Uncheşelu, procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Dragoş Cerăceanu, care era coleg de birou cu procurorul de caz, a tras cu urechea la discuţiile cu ofiţerul de poliţie care s-a ocupat de anchetarea celor două învinuite, apoi, „prin furnizarea de informaţii care urma să fie administrate în cauză, să fie de natură a o determina cu uşurinţă pe Sascău Cosmina să-i acorde favoruri sexuale. Miza pe tinereţea şi naivitatea martorei, aspecte invocate de ofiţerul de poliţie“.
Anchetatorii au reţinut că, în zilele de 29 şi 30 ianuarie 2013, în calitate de procuror, Cerăceanu a folosit în mod direct şi repetat informaţiile dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea altui procuror. Mai exact, procurorul a anunţat-o pe învinuita din dosarul colegului de birou că îi sunt ascultate telefoanele şi că urmează să fie reţinută. În schimbul informaţiilor, procurorul a sperat că va reuşi să întreţină relaţii sexuale cu aceasta. Ulterior, procurorul Cerăceanu s-a dus la căminul în care locuia tânăra de 23 de ani, însă avansurile acestuia au fost refuzate. După ce procurorul  a dispus reţinerea celor două învinuite, Cosmina Sascău le-a povestit poliţiştilor despre întâlnirile cu procurorul, dar şi că ea credea că fusese reţinută pentru că refuzase avansurile acestuia. Ulterior, cazul a fost preluat de procurorii DNA, care l-au trimis în judecată pe procurorul craiovean pe 31 mai, anul trecut, iar un an mai târziu a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la doi ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de inculpat, iar, săptămâna trecută, judecătorii bucureșteni i-au respins acțiunea ca nefondată.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a lui Dragoş Cerăceanu începând cu 6 iunie 2013. Potrivit Legii nr. 303/2004 (Legea privind statutul magistraţilor), magistrații condamnați definitiv pentru comiterea unor infracțiuni sunt eliberați din funcție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS