15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMurăturile au devenit un lux pentru craioveni

Murăturile au devenit un lux pentru craioveni

Sezonul murăturilor este în toi, dar, din cauza prețurilor piperate, gospodinele nu se îngrămădesc la tarabele pline cu legume. Gogoșarii au ajuns vedetele piețelor din Craiova din cauza prețului la care se vând – șase lei kilogramul.

Forfotă în Piața Mare din Craiova și în Târgul Municipal în căutarea celor mai arătoase și mai ieftine legume pentru conserve. Gospodinele au luat cu asalt piețele din oraș, unde găsesc tot ce le trebuie pentru a-și aproviziona cămările. Însă, principala problemă cu care se confruntă cumpărătorii este prețul mult prea mare al legumelor. Spre deosebire de anii trecuți, când tarabele erau pline, iar gospodinele plecau cu plasele doldora din piețe, anul acesta oamenii vin mai mult să testeze prețurile. Se opresc la tarabe, întreabă cât costă kilogramul, se uită la calitatea mărfii, iar în final prea puțini cumpără. Și cauza nu este alta decât prețurile mari la care legumele de sezon se vând. „Anul ăsta nu fac nimic pentru iarnă pentru că prețurile sunt foarte, foarte mari. Un kilogram de gogoșar costă chiar 6,5 lei, iar roșiile trei – 3,5 lei. Am făcut anul trecut mai multe conserve, pentru că au fost mai ieftine legumele, și iarna asta le mâncăm pe cele care au rămas. Am venit în piață să cumpăr niște ceapă la un leu kilogramul, că doar de asta am bani din pensie“, a spus Ștefania Mitroi, care a plecat din piață cu plasa goală.

Capriciile vremii se resimt și pe piață

Totuși, gospodinele cum­­pără din toate câte puțin pentru a face măcar câteva borcane de zacuscă sau de murături. Chiar dacă anul acesta se cumpără mai puține roșii, gogoșari ori ardei capia, totuși, comercianții nu se plâng. „Sunt clienți cât de cât, dar omul vine și cumpără în cantități mult mai mici față de anii trecuți. Prețurile nu sunt chiar atât de mari dacă ne gândim la ploile care au fost în vară și care au distrus toate recoltele“, a spus o vânzătoare din Piața Mare.
De gogoșar nu prea se ating cumpărătorii, un kilogram costă chiar 6,5 lei, iar vânzătorii spun că prețul este mai mare decât în anii trecuți din cauză că producția a scăzut. „Ardeiul este mai scump, dar, mai ales, gogoșarul care ajunge la cinci-șase lei kilogramul. Prețul a crescut pentru că a plouat foarte mult, iar legumele s-au mănit și producția este foarte mică“, a spus Liliana Dascălu, o vânzătoare.
Sunt și cumpărători cărora prețurile din piețe li se par rezonabile și care achiziţionează legume pe care le vor transforma în murături sau zacuscă. „Prețurile la legumele pentru murături mi se par acceptabile. Indiferent de preț, eu tot cumpăr zarzavat pentru conserve pentru că ceea ce fac în casă este mult mai sănătos decât ce cumpărăm din magazine“, a spus o femeie care a plecat din piață cu plasele încărcate.
De la o tarabă doldora de gogoșari și ardei kapia, domnul Badea a cumpărat zece kilograme de ardei: „Prețurile sunt acceptabile. E și munca dumnealor și nu putem să zicem nimic. O să mai cumpăr și alte legume pentru iarnă, iar ardeii pe care i-am luat astăzi o să îi bag la ladă“.

Prețurile sunt mai mici în Târgul Municipal Craiova, iar cumpărătorii achiziționează produse pentru iarnă în cantități mai mari decât în piețe
Prețurile sunt mai mici în Târgul Municipal Craiova, iar cumpărătorii achiziționează produse pentru iarnă în cantități mai mari decât în piețe

Puțin mai ieftine, dar fără prea mulți cumpărători

Prețuri mai accesibile sunt în Târgul Municipal Craiova, însă nici aici cumpărătorii nu prea se înghesuie. Marfă este din plin, însă oamenii testează prețurile și nu toți se încumetă să și scoată bani din buzunare. „Nu au bani oamenii, produsele nu sunt așa de scumpe, dar bugetul este mult prea mic. Am roșiile la doi lei, dar, chiar și așa, vânzările merg prost“, a spus nea Mărin, care vinde legume în Târgul Municipal Craiova.
Chiar dacă proviziile pentru iarnă îi cam lasă cu buzunarele goale pe craioveni, oamenii spun că vor face un efort și vor cumpăra legume pentru conserve. „Am cumpărat un săculeț de gogoșari și am dat cinci lei pe kilogram. Nu avem ce să mâncăm toată iarna dacă nu cumpărăm. Indiferent de prețuri, eu prefer să iau legume şi să fac murături în casă decât să le achiziţionez din magazine“, a spus un cumpărător în timp ce își așeza marfa în mașină.
Cu dubele pline de legume, comercianții își așteaptă cumpărătorii care nu vor să rămână cu cămările goale pentru iarnă. „Fac cumpărături pentru conservele de iarnă, iar prețurile mi se par accesibile. Păcat că nu sunt produse autohtone și chiar nu înțeleg de ce nu comercializează produsele noastre românești. Nu avem decât să cumpărăm ce este pe piață“, a spus Robert Craiu, un tânăr venit în târg să facă provizii pentru iarnă.
Chiar și în târg, unde prețurile sunt puțin mai mici decât în piețele din oraș, oamenii se gândesc de două ori înainte să cumpere ardei sau castraveți.

Prețuri în Piața Mare din Craiova:

Castraveți – 3 lei kg;
Roșii – 3 – 3,5 lei kg;
Ardei capia – 4 lei kg;
Gogoșar – 5 – 6 lei kg;
Vinete – 2,5 – 3 lei kg;
Morcovi – 1,5 lei kg;
Varză – 1 leu kg;
Conopidă – 4 lei kg.

Prețuri în Târgul Municipal Craiova:

Roșii – 2 lei kg
Ardei capia – 3 lei kg
Gogoșar – 5 lei kg
Vinete – 2,5 lei kg
Varză – 40 – 50 de bani kg

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS