17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFoşti şi actuali directori din CEO, anchetaţi pentru decontări ilegale

Foşti şi actuali directori din CEO, anchetaţi pentru decontări ilegale

Foşti şi actuali directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia sunt anchetaţi într-un dosar care vizează decontări ilegale de bilete de odihnă şi tratament și a mii de porţii de mâncare destinate minerilor. 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a început ieri-dimineaţă audierea mai multor salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de persoane cu funcţii de conducere, şi nu numai, din cadrul Carierelor Roşiuţa şi Lupoaia, componente ale fostei Exploatări Miniere de Carieră Motru.
Poliţiştii au emis nouă mandate de aducere, iar de la Cariera Lupoaia au fost ridicate documente care vizează modul în care au fost realizate decontările la serviciile de masă, precum şi la biletele de odihnă şi tratament oferite de Complexul Energetic Oltenia prin intermediul SC Cazare Cantine Motru, dar şi prin sindicatele din Motru.

Masă pentru unii, servire pentru alţii

Potrivit unor surse judiciare, perioada vizată este 2009 – 2013, iar prejudiciul creat ar depăşi 2,8 milioane de lei. Primul care a intrat la audieri a fost Alexandru Ciorecan, fost director la Cazare Cantine Motru. Fostul director al Exploatării Miniere de Carieră Motru, Vasile Râbu, a ajuns şi el la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, pentru a fi audiat în dosarul „mesei calde“. La sediul IPJ au mai fost audiaţi: Florentin Gheorghescu, fost director al Carierei Roşiuţa, Mircea Mezinca, fost director al Exploatării Miniere de Carieră Motru, Vasile Creţan, ex-director al aceleiaşi exploatări şi actual director adjunct al Carierei Lupoaia, Ion Ghica, actualul director al Carierei Roşiuţa, Daniel Burlan, fostul director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, precum şi Nicolae Giuran, fost director la LCFU, dar şi Sorin Iovan.

Sesizare depusăde Laurenţiu Ciurel

Dosarul ar avea legătură cu un denunţ făcut de actualul director al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, în legătură cu faptul că au fost decontate 6.800 de porţii de mâncare, în condiţiile în care la serviciu erau pontaţi 5.000 de mineri.
În acelaşi dosar ar mai fi vorba de bilete de tratament decontate pe numele unor persoane care nu au beneficiat de ele. Este vorba de angajaţi din afara sistemului minier şi energetic. În momentul în care a devenit manager privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel a dispus efectuarea, prin Corpul de control, mai multor controale care au scos la iveală decontările ilegale în ceea ce priveşte masa caldă. În urma sesizării venite din partea directorului general al Complexului Energetic Oltenia, anchetatorii au extins verificările pe mai mulţi ani şi au descoperit o serie de nereguli, motiv pentru care au decis să înceapă audierile. Cantitatea de hrană caldă trecută în acte era mult mai mare decât cea care ajungea la mineri, restul porțiilor fiind folosite la petrecerile unor șefi ai salariaților, la care uneori erau invitați și politicieni.

Ce spun cei audiaţi

Florin Gheorghescu, fostul director al Carierei Roşiuţa în perioada 2009 – 2013, a ieșit de la audieri, fără să pară îngrijorat de faptul că a dat cu subsemnatul la poliţie. „Există suspiciuni asupra modului de acordare a mesei calde pentru mineri. Sunt audiaţi toţi directorii de cariere din zona Motru. Eu, personal, nu ştiu cum a fost posibil să se creeze un astfel de prejudiciu“, a menţionat Florin Gheorghescu, actual conducător de formaţie de lucru la Cariera Lupoaia. La rândul său, Ion Ghica, actualul director al UMC Roşiuţa, a refuzat să facă vreo declaraţie, ieri, la ieşirea de la audieri. La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Nicolae Giuran.
Actualul director adjunct al Carierei Lupoaia, Vasile Creţan, a precizat după audieri: „Am calitatea de suspect și nu știu multe detalii despre decontări. Nu am dispus niciodată astfel de operațiuni și nici nu am participat la chefuri“. Directorul adjunct al MedservMin, Vasile Râbu, fost director al Exploatării Miniere din Motru, a declarat şi el că nu a decontat mese, dar a admis faptul că, uneori, au beneficiat de masă caldă şi sportivii de la Minerul Motru. Vasile Râbu a intrat la audieri ca martor şi a ieşit suspect în dosarul decontărilor ilegale. De precizat că Vasile Râbu a ocupat la un moment dat şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.
De amintit că Ion Ghica, directorul Carierei Roşiuţa, a fost recent în centrul altui scandal, în care a fost implicat un fost angajat al său. Este vorba de lăcătuşul-proxenet Aristică Bejinaru, arestat preventiv pentru trafic de persoane, proxenetism şi trafic de minore. Fostul lucrător al Carierei Roşiuţa era pontat ca prezent la serviciu, iar el ducea fete pe litoral să se prostitueze. În urma scandalului, mai mulţi angajaţi au fost daţi afară, iar alţii penalizaţi. Între cei sancţionaţi de conducerea CEO se află şi Ion Ghica. Acesta a primit o sancţiune de reducere a salariului de bază cu 10% pe o perioadă de trei luni.

Doi reținuți

Alexandru Ciorecan, fostul director la Cazare Cantine Motru, și Daniel Burlan, fostul director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, au fost reținuți, în urma audierilor de ieri, din dosarul „Masa caldă“, fiind acuzaţi de delapidare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS