10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum ar trebui să se pregătească asociațiile pentru iarnă

Cum ar trebui să se pregătească asociațiile pentru iarnă

http://www.youtube.com/watch?v=-J5AC3_MeB4

Sezonul rece bate la uşă şi asociaţiile de proprietari ar fi trebuit să-şi încheie verificările şi reparaţiile la instalaţiile din blocuri. Ca să nu se mai repete povestea de anul trecut, când în Craiova facturile au sărit în aer, iar furnizorul de căldură a arătat cu degetul spre asociaţiile de proprietari, acestea puteau să facă măcar o verificare a conductelor şi caloriferelor din condominiu.

Specialiştii spun că sunt necesare câteva măsuri la îndemâna reprezentanţilor asociaţiilor, în ceea ce priveşte instalaţiile pe părţile comune, dar şi în apartamente, pentru a trece cu bine iarna. Proprietarii şi asociaţia răspund de instalaţiile dintr-un bloc, proprietarii de instalaţia din propriul apartament, dar şi de instalaţia pe părţile comune, unde trebuie să se implice şi reprezentanţii asociaţiei.
Verificarea şi modernizarea instalaţiei de căldură trebuie făcute în perioada caldă de către fiecare proprietar. „Este recomandat ca locatarul să-şi curețe caloriferele. Și este indicat ca, la începutul sezonului rece, acest lucru să fie deja făcut. Să se spele aceste calorifere. Nu este nimic costisitor, caloriferele se spală pe interior cu apă sub o anumită presiune, nu neapărat cu soluții costisitoare sau agresive, care să deschidă porii caloriferului și în timp să se producă fisuri, să crape. Pot exista și alte metode, dar este cea mai ușoară și așa se elimină acele depuneri. Ar fi recomandat ca proprietarii să-şi monteze la calorifere nişte separatoare cu robinete pe tur şi pe retur, care să asigure închiderea turului. De ce este necesară această separare? Să presupunem că apare o defecțiune pe calorifer și va trebui să închizi toată coloana pentru a scoate caloriferul din sistem“, a explicat Alexandru Văduva, reprezentantul firmei As Internaţional din Craiova.
Trebuie să se aerisească și caloriferele, dar şi instalaţia blocului. Această aerisire se face doar în perioada în care furnizorul de căldură umple instalaţia cu agent termic. „Aerisirea se face când se umple instalaţia pentru că se acumulează aer prin țevi şi în calorifere. Se face la nivel de scară de bloc, dar și pe caloriferele din apartamente. Acestea au o duză de aerisire, iar operaţia poate fi făcută de orice persoană, chiar dacă nu este un specialist. Aici ar mai fi o condiţie, să fie aerisită întreaga instalație, pentru că, în caz contrar, te trezești că agentul nu circulă şi caloriferele rămân reci“, a mai explicat Alexandru Văduva.
Locatarii este bine să știe că înainte de începerea umplerii instalației trebuie să lase robinetele deschise pentru că în acest fel se mai face o spălare a instalației.

Revizia instalaţiei de căldură

Nici instalaţiile de pe părţile comune nu trebuie uitate, și anume conductele din subsol, ţevile şi caloriferele de pe casa scării şi uscătorii. Este bine ca înainte de a începe furnizarea căldurii să se facă o revizie generală a instalației și, mai ales, a vanelor. „Este o mare problemă cu aceste vane. Acestea ruginesc în perioada în care agentul termic este oprit. De exemplu, se dă drumul la instalație, apare o defecțiune și trebuie să închidă, iar dacă vana este defectă nu mai închide. Mulți fac greșeala să închidă numai turul. Nu fac nimic dacă nu închid și returul, pentru că vine și pe aici agent sub presiune, vana este defectă, nu mai închide, şi trebuie să meargă în punctul termic. Se pot produce inundații, se întârzie furnizarea căldurii în întreg blocul. Este bine să se facă o vizualizare a conductelor, pentru că la majoritatea blocurilor aceste conducte sunt foarte vechi. După părerea mea, toate aceste conducte trebuie schimbate. Sunt colmatate, după zeci și zeci de ani de folosință nu mai sunt în parametri. Ar trebui să se facă o curățare a instalației comune a blocului. Trebuie venit cu ceva care să bage un agent de spălare prin presiune. Termo lasă la pornire să treacă acel agent, acele probe la rece, prilej cu care se mai angrenează mizeria depusă pe parcursul verii“, a mai explicat Alexandru Văduva.

Echilibrare în blocul cu centrale şi repartitoare

Echilibrarea hidraulică va influenţa şi ea costul facturii la căldură. În blocurile în care s-au montat repartitoare sau centrale termice se produce o „gâtuire“ a instalaţiei şi obligatoriu se face echilibrarea, spun specialiştii. „Legislația prevede că firmele și asociația trebuie să se ocupe de echilibrare. Echilibrarea duce la o presiune optimă la ficare scară de bloc și la fiecare apartament. Aceasta constă în montarea unor regulatoare de presiune diferențială, care se pun pe fiecare coloană de plecare. Nu sunt foarte scumpe, dar proprietarii nu-și asumă acest efort financiar. Este vorba de consum, pentru că altfel agentul trece cu mai mare viteză, reglajul temperaturii nu se face așa cum ar trebui și apar și pierderi, și consumuri foarte mari. Și izolarea are rolul ei, pentru că aceste coloane disipă căldura. Repet, aceste lucrări este bine să înceapă din primăvară, iar asociaţiile de proprietari au un rol extrem de important“, a concluzionat Alexandru Văduva, reprezentantul firmei As Internaţional.

Coloane noi, conducte izolate

La Asociaţia nr. 14 Brazda lui Novac, pregătirea instalaţiilor pentru sezonul rece este pe ultima sută de metri. Reprezentanţii asociaţiei împreună cu proprietarii au convenit încă din primăvară să facă unele modificări la instalaţiile de încălzire ale blocurilor. „De la adunarea generală din primăvară am stabilit, acolo unde proprietarii au fost de acord, să izolăm conductele din subsoluri, iar la unele blocuri să înlocuim anumite coloane de căldură. De exemplu, din construcție, blocurile cu patru niveluri erau prevăzute cu conducte de doi țoli și jumătate. Pentru a evita consumul de energie termică am luat hotărârea să le înlocuim cu conducte de polipropilenă și calorifere portprosop și astfel reducem cu 20% – 30% consumul comun. Cu conductele vechi, locatarii plăteau foarte mult căldura pe părțile comune. Acesta este motivul pentru care le-am schimbat“, a spus Mihail Bozdogescu, preşedintele Asociaţiei nr. 14 Brazda lui Novac.
SC Termo Craiova SRL a anunţat începerea probelor la rece de pe 1 octombrie 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS