10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExponate de la Muzeul Olteniei, propuse pentru Patrimoniul UNESCO

Exponate de la Muzeul Olteniei, propuse pentru Patrimoniul UNESCO

Peste 100 de exponate din colecția de covoare a Muzeului Olteniei din Craiova au fost selectate de Ministerul Culturii în vederea depunerii dosarului de candidatură pentru înscrierea „Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova“ în Patrimoniul UNESCO, anunță președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
„În primăvara acestui an, România și Republica Moldova au început un demers comun, prin care se urmărește cuprinderea pe lista UNESCO a acestui meșteșug deosebit, care a trecut proba timpului, cel al țeserii covoarelor tradiționale, a scoarțelor. Este o inițiativă încurajată și de succesul de care s-a bucurat anterioara acțiune în tandem a celor două țări, prin care a fost înscris în acest patrimoniu obiceiul colindatului. Nu mai puțin de 120 de covoare oltenești, din cele peste 250 de aflate la Secția de Etnografie, au fost propuse pentru includerea în patrimoniul UNESCO“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
Dintre covoarele şi scoarţele tradiţionale care compun colecţia Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei, o parte importantă provine dintr-un fond constituit în perioada 1930 – 1936.
Dosarul de candidatură privind „Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova“ va fi finalizat şi înaintat Secretariatului Convenţiei UNESCO până la sfârşitul acestui an, decizia finală urmând să fie luată la începutul lui 2015.  
În prezent, România are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO patru elemente: „Ritualul Căluşului“, „Doina“, „Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu“ şi „Colindatul de ceată bărbătească“, acesta din urmă în comun cu Republica Moldova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS