8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎi înghite pământul

Îi înghite pământul

Precipitaţiile abundente căzute ieri au distrus un drum naţional, o bază sportivă, precum şi locuinţele unor pescari din judeţul Mehedinţi. A fost nevoie de doar câteva minute, timp în care a plouat torențial, pentru ca pământul să se surpe. S-au căscat cratere sub locuinţele unor cetăţeni din comuna Burila Mare. Cauza alunecărilor pare a fi defrişarea pădurilor din zonă.
„Pur şi simplu, se aud ferestrele cum trosnesc şi dacă este linişte se simte şi cum o ia casa la vale. Ne aşteptăm în orice clipă să ne înghită pământul. Avem lucrurile adunate și suntem pregătiţi să fugim cu ce putem“, a spus o femeie din Burila Mare, a cărei casă este afectată de alunecările de teren.
Solicitat de cetăţeni la faţa locului, directorul de la Garda de Mediu a spus că aceste fenomene se petrec din cauza defrişărilor ilegale, motiv pentru care se va demara o investigaţie.
„Într-adevăr, situaţia la faţa locului este destul de gravă. Pământul s-a crăpat foarte tare din cauza faptului că au fost tăiaţi copacii din zonă, care protejau locuinţele oamenilor. Împreună cu primăria o să demarăm o anchetă pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, dar şi pentru a verifica modul în care s-au făcut aceste defrişări“, a declarat Cătălin Tutilescu, director la Garda de Mediu Mehedinţi.
Autorităţile locale au fost luate la rost şi sunt acuzate că nu s-au implicat în stoparea unor lucrări de construcţie a unei baze de agrement, realizată prin fonduri europene, unde beneficiarii au încălcat toate normele de protecţie a mediului. „Nouă ne este frică să mai stăm în casă, iar domnul primar nu a venit niciodată până acum să verifice cum s-a defrişat aici pădurea!“, spuneau revoltaţi localnicii afectaţi. „O să luăm legătura cu cei care au construit aici pentru că trebuie să facă un zid, să îi protejeze pe oameni deoarece viaţa le este pusă în pericol“, a recunoscut primarul comunei Burila Mare, Jenică Cicic.
Cei care construiesc baza de agrement nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere. În cursul zilei de ieri, o comisie de la prefectură şi reprezentanții altor instituţii abilitate s-au deplasat în zonă pentru a vedea la fața locului care este situația.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS