11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCea mai profitabilă afacere: parcurile fotovoltaice

Cea mai profitabilă afacere: parcurile fotovoltaice

Străinii s-au înghesuit să construiască parcuri de panouri fotovoltaice în Dolj, iar astfel de investiții au apărut în mai multe localități. Cantități importante de energie electrică produsă în Dolj se livrează zilnic în sistemul energetic național. Cu toate acestea, curentul electric este tot scump pentru omul de rând, care suportă și costurile certificatelor verzi pe care statul le-a promis investitorilor în energie din surse regenerabile. În județ s-au montat instalații de panouri fotovoltaice care au o putere de 50 MW. Cine câștigă din acest business uriaș și cine pierde?
  
Circa 212 hectare de teren au fost scoase din circuitul agricol din Dolj, pentru a fi folosite la producerea de energie din surse regenerabile. Panouri uriașe fotovoltaice au împânzit județul, iar cantitatea de energie solară transformată în energie electrică este semnificativă.
Pe raza comunei Podari, în apropiere de Radovan, două companii și-au construit parcuri de panouri fotovoltaice amplasate unul lângă altul. Odată finalizată investiția, primăria locală încasează bani buni din impozitul pe teren și pe construcții, dat fiind că ambele parcuri ocupă peste 43 de hectare de teren pe raza comunei.
„Pe noi ne interesează banii pe care îi luăm de la ei, sub formă de impozit pe teren și pe panourile fotovoltaice. Ne plătesc în jur de două miliarde de lei pe an (200.000 de lei – n.r.). Nu mai este investitorul care a fost prima dată. El a vândut aceste panouri, dar important este că noi ne luăm banii sub formă de impozit. Sunt foarte corecți în ceea ce privește plata și, totodată, livrează în sistemul național acea energie produsă de panourile fotovoltaice“, a declarat primarul comunei Podari, Constantin Gheorghiță.

Investitorii stăini nu se mai înghesuie

Primarul din Podari spune că înainte cu vreo câțiva ani existau mai multe societăți și cetățeni străini interesați de investiții în energia regenerabilă, în zona comunei, dar că, în ultimul timp, nimeni nu s-a mai interesat de înființarea unor astfel de parcuri. Motivul ar fi scăderea cotei de certificate verzi primite de investitorii în energie regenerabilă. „Veniseră mai multe firme, dar am înțeles că acum au scăzut acele certificate (verzi – n.r.) pe care le primesc și nu a mai venit nici unul să se intereseze de așa ceva“, a spus Constantin Gheorghiță, edilul-șef al comunei Podari.

Cele mai mari centrale fotovoltaice din Dolj

Potrivit evidențelor de la  Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj, care autorizează astfel de activități, cel mai mare parc fotovoltaic din Dolj se găsește în Podari, se întinde pe aproape 30 de hectare și are o putere de 9,91 MW. În evidențele APM Dolj, investitorul de la Podari ar fi Management Buildings Company SRL. În realitate, acesta a fost doar dezvoltatorul care a construit parcul de panouri fotovoltaice. Întreaga afacere este deținută de Enel Green Power, o divizie care produce energie regenerabilă, a grupului Enel care furnizează energie în altă zonă a țării.
Mai există astfel de investiții la Goiești, unde firma Izvor de Lumină SRL are parcul cu cea mai mare putere din județ (14 MW), care se întinde pe 28,5 ha, potrivit datelor de la APM Dolj. Mai există Potelu Solar SRL la Dăbuleni, cu o putere de 7,5 MW, iar investiția se întinde pe mai mult de 13 hectare.

Enel are profituri uriașe din energia verde: 86,36% din cifra de afaceri

Când ieși din Podari înspre Radovan, câmpuri uriașe care altădată erau cultivate cu cereale s-au transformat în câmpuri pe care „au crescut“ kilometri întregi de panouri fotovoltaice. Zeci de hectare sunt acoperite cu astfel de panouri moderne, care atrag energia solară, ce este transformată ulterior în energie electrică.
Culmea este că Enel are cel mai mare parc de fotovoltaice din Dolj, la Podari, iar energia solară produsă acolo este livrată în sistemul energetic național, prin rețelele administrate de CEZ. Instalațiile au început să producă în urmă cu patru luni. Cei care asigură mentenanța parcului nu vor să spună ce cantitate de energie se produce zilnic la Podari. „Adresați-vă direct la Enel Green Power București“, a spus șeful operațiunilor care are activitate în parcul de la Podari. De la poartă se observă sigla Enel pusă discret, într-un colț al pancartei care anunța că acea construcție a fost realizată de o firmă grecească, pentru beneficiarul Management Buildings Company, dar aceasta lucrase pentru Enel Green Power.
Chiar dacă secretomania privind producția de energie verde din Dolj este destul de evidentă la marii producători de energie din surse regenerabile, cifrele din bilanțurile contabile vorbesc de la sine despre profitabilitatea afacerii. Enel Green Power mai deține parcuri fotovoltaice în Banat și centrale eoliene în Bărăgan. Fără a lua în calcul afacerile din Dolj, ci doar din celelalte parcuri din țară, bilanțul contabil al companiei arată un profit uriaș pe 2013. Dacă cifra de afaceri a firmei din grupul Enel a fost de 286 milioane de lei anul trecut, profitul a fost unul considerabil, de 247 de milioane de lei. Deci, într-un astfel de business profitul este de 86,36% din cifra de afaceri într-un singur an. Compania nu figurează că ar fi avut vreun angajat. La Podari, câmpul de fotovoltaice al Enel a început producția de energie solară în urmă cu patru luni, deci profiturile din această zonă a țării se vor vedea în bilanțul contabil pe 2014 abia anul viitor. Tot la Podari se mai află încă un parc uriaș de panouri fotovoltaice care ocupă 13,8 hectare și are o putere de 4,9 MW.
În total, câmpurile de panouri din Dolj ocupă 212 hectare de teren care au fost scoase din circuitul civil, iar puterea instalată a tuturor investițiilor în energie verde din județ a ajuns la 50 de megawați.

„Este o afacere. Profitabilitatea nu o pot discuta“

Dar Enel nu este singurul producător de energie „verde“ de la Podari. La doar câteva sute de metri de cel mai mare câmp de panouri din județ se află altul care se întinde pe 13,8 hectare și aparține Bioenergy Green Podari SRL, deținută de un cetățean italian. Firma și-a mutat sediul în București, iar reprezentanții firmei sunt ceva mai deschiși dialogului și mai transparenți, dar nu și atunci când sunt întrebați de profit și de cantitatea de energie produsă. Investiția celor de la Bioenergy Green a fost dată în folosință de aproape un an. Nici această firmă nu avea angajați la finele lui 2013, ci serviciile de pază și de mentenanță sunt externalizate. Practic, după ce ajunge să producă energie un câmp de panouri fotovoltaice, investiția nu necesită decât pază și o oarecare mentenanță a instalațiilor.
Întrebat ce cantitate de energie electrică se produce la Podari și ce profit realizează, un reprezentant de la București al Bioenergy Green Podari SRL a precizat: „Nu pot să vă dau astfel de informații. Sunt confidențiale. Producția de energie depinde de intensitatea solară. Nu știu cât este. Trebuie să mă uit pe documente și, oricum, e irelevantă. Este o afacere. Profitabilitatea nu o pot discuta“. Totuși, persoana de la Bioenergy Green a precizat că investiția în panouri fotovoltaice nu mai este profitabilă pentru cei care vor să își dezvolte astfel de afaceri de acum înainte: „Investiții de acest gen nu mai sunt sub nici o formă profitabile pentru cei care își deschid astfel de afaceri în acest moment. S-a schimbat legislația de la 1 ianuarie 2014. Pe noi nu ne afectează cu nimic, dar pe cei noi îi afectează total, din cauza reducerii cotei de Certificate Verzi“.

A scăzut cota de Certificate Verzi

Producătorii de energie regenerabilă s-au înghesuit să investească în astfel de parcuri, unele făcute pe cont propriu, altele cu fonduri europene. Investitorii în energie regenerabilă primesc și certificate verzi, în funcție de energia produsă, iar respectivele certificate pot fi tranzacționate pe OPCOM – operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România. Anii anteriori se primeau șase certificate verzi la fiecare MWh produs. Potrivit OUG nr. 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, faţă de şase certificate, cum era până la 1 iulie 2013. Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, să amâne pentru perioada 2017 – 2020 acordarea unui număr de certificate verzi, astfel că producătorii de energie solară nu mai primesc până în 2017 câte două certificate verzi. Investitorii noi în energie solară nu mai primesc certificate. Prin nr. OUG 57/2013 care a modificat Legea nr. 220/2008 se spune că nu se aplică sistemul de promovare a producătorilor de energie din surse regenerabile anumitor categorii de producători care la 1 iulie 2013 aveau terenul nescos din circuitul agricol.
Valoarea de tranzacționare a certificatelor verzi a scăzut considerabil de la 246,67 lei/CV, cât era la 30 iulie 2012, la ora actuală, prețul mediu ponderat pentru un Certificat Verde (CV) ajuns la 196,16 lei/CV la 12 martie 2014, potrivit datelor publicate de OPCOM.
Potrivit OPCOM, „numărul total de Certificate Verzi emise pentru E-SRE (energia din surse regenerabile – n.r.) produsă în ianuarie – iulie 2014 de participanții înscriși la piața Certificatelor Verzi, transmise la OPCOM, până la 12 august 2014 a fost de 6.166.157“, ceea ce arată că în toată țara s-a produs o cantitate însemnată de energie din surse regenerabile în acea perioadă.

Certificatele Verzi sunt suportate de populație și firme

Cu toate că se produce energie din surse regenerabile pe teritoriul Doljului, consumatorii casnici și cei industriali plătesc tot scump energia electrică. Chiar mai mult de atât: tot populația și firmele suportă din buzunar și certificatele verzi care se achită de către stat producătorilor de energie din surse regenerabile. Cele mai multe certificate le primesc producătorii de energie solară. Aceștia, în mare parte străini sau corporații străine, au intuit bine să investească în parcuri fotovoltaice atunci când statul român le-a promis și acordat Certificate Verzi la cele mai înalte cote din Europa. Practic, fiecare dintre firmele și familiile din România care sunt racordate la energie plătesc respectivele Certificate Verzi lună de lună, iar cota fiecăruia este evidențiată pe facturile de electricitate. Chiar dacă a scăzut cota de Certificate Verzi de anul acesta, populația tot achită energie electrică scumpă și încă susține din bugetul familiei investițiile „verzi“ ale afaceriștilor străini cu firme instalate prin județ și prin alte locuri din țară.
Din toată afacerea cu energia „verde“ câștigă „băieții deștepți“ care și-au creat până acum câmpuri uriașe de panouri solare și pierde omul de rând care le plătește pe toate, pe factura de curent electric.

Ce cantitate de energie fotovoltaică se produce zilnic

Potrivit raportului operativ, publicat în timp real de Transelectrica vineri, la ora 15.00, în România se produceau 474 MW de energie provenind de la toate parcurile fotovoltaice active din țară, reprezentând (la acea oră) 6,36% din întreaga producție de energie din România, care intră în sistemul energetic național. Energia produsă de fotovoltaice era similară cu cea eoliană.

Lista firmelor care produc energie regenerabilă în Dolj, în special cu panouri solare*

Societatea       Puterea       Localitatea (Amplasament)     Suprafața de teren acoperită
SC LUMINA SOLAR SRL    240 Wp                          Băilești                             6,3 ha
SC ROBEST COM SRL      255 kW                    Brabova (sat Urdinița)              1.728 mp
SC XALANDINE ENERGY SRL    5.440 kW         Leu                                     13,65 ha
SC ECO DINAM SRL      1.953 kW                      Cetate                                  1,54 ha
SC POTELU SOLAR SRL    7,5 MW                    Dăbuleni                              24,15 ha
SC XALANDINE SRL           4,9 MW                        Leu                                   10,6 ha
SC STOCK ENERGY SRL    4,2 MW                      Cetate                              10,42 ha
SC RODALI CARGO SRL    997,15 MW              Teasc (Secui)                         1,74 ha
SC BIOENERGY GREEN SRL    4.985 MW              Podari                               13,83 ha
SC MANAGEMENT BUILDINGS COMPANY SRL    9,91 MW         Podari        29,9979 ha
SC IZVOR DE LUMINĂ SRL    14,0 MW                 Goieşti                              28,5 ha
SC ALEX T ENERGY SRL    0,54 MW                    Bistreț                               3.514 mp
SC SUN ENERGHES SRL    4,41 MW                   Urzicuța                               10 ha
SC MANAGEMENT ZENIT SRL    52 kW               Craiova                  1.500 mp (în curs de autorizare)
*Date furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS