8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProiecte de 118 milioane de euro pentru comunitatea doljeană

Proiecte de 118 milioane de euro pentru comunitatea doljeană

http://www.youtube.com/watch?v=ujRwD0c0T6w

Consiliul Județean Dolj a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, cele mai importante realizări, dar și planurile de viitor ale instituţiei care are în implementare, în prezent, proiecte în valoare de 118 milioane de euro.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a prezentat ieri, alături de vicepreședinții Alina Tănăsescu și Cristinel Iovan, principalele proiecte aflate în derulare ale instituției, dar a vorbit și despre cele pe care intenționează să le realizeze. Vorbim aici despre investiții în sănătate, infrastructură, cultură, administrație modernă și mediu. „Este un moment în care vrem să facem o fotografie a lucrărilor pe care le avem în prezent și a modului în care ne pregătim să abordăm acești următori aproape doi ani pe care îi mai avem până la sfârșitul mandatului. Nu ne oprim numai la această perioadă de timp, pentru că principalul nostru suport sunt fondurile europene și, așa cum bine știm, la fondurile europene nu îți vine o idee pe moment și o arunci imediat în luptă, ci trebuie să fie îndelung comentată, analizată, să aibă maturare, așa cum se spune și, de aceea, următorii doi ani sunt o perioadă foarte importantă de luptă nevăzută în care vom realiza această strategie de dezvoltare a absorbției de fonduri pe perioada 2014-2020 (…) Ne-am lovit și de lucruri care nu au fost tocmai bune de-a lungul timpului și uneori în momente dificile am dat din colț în colț. De data aceasta, vrem să fim foarte clari și să avem o abordare foarte clară“, a spus președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Peste 400 de milioane de euro absorbite
cu ajutorul CJ Dolj

Totodată, Cristinel Iovan, vicepreședintele CJ Dolj, a punctat că, în această perioadă, echipa instituției lucrează la capacitate maximă. „Pe de o parte, ne pregătim pentru perioada 2014-2020. Suntem într-o etapă în care se scriu proiecte, se identifică oportunități, domenii majore de intervenție unde putem depune proiecte și obține finanțare din fonduri europene. Pe de altă parte, avem proiecte care sunt în faza de licitație, sunt în faza de validare a documentației pe SEAP, iar a treia fază este cea de implementare a acestor proiecte. Aparatul nostru este întins la maximum și să sperăm că vom putea depăși cu bine această perioadă, pentru ca, la sfârșitul anului 2015, cât mai multe dintre aceste proiecte să fie făcute“, a spus Iovan, mai ales în contextul în care, dacă aceste lucrări nu se încheie până la finele lui 2015, banii din fonduri europene va trebui să fie suportați din bugetul județean. Mai mult, vicepreședintele Alina Tănăsescu a menționat că, până în prezent, peste 400 de milioane de euro au fost absorbite în județul Dolj. „Consiliul Județean Dolj este și rămâne o instituție foarte preocupată de dezvoltarea economică și socială a acestei zone. În ultimii ani ne-am aplecat asupra atragerii de fonduri europene și am depus eforturi susținute în acest sens, putându-ne mândri că am adus în județul Dolj peste 400 de milioane de euro. Rămânem fideli acestei politici de atragere a fondurilor europene, iar această echipă se poate mândri că este în stadiul de implementare cu peste 20 de proiecte majore“, a explicat Tănăsescu.

Sănătatea, domeniul prioritar

Concret, vorbim, în primul rând, despre investiții la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Procedura de achiziție se apropie de final pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe, care deja nu mai făcea față numărului mare de pacienți. În cadrul proiectului, UPU va fi dotată cu aparatură din banii CJ Dolj. O investiție importantă pentru spital este și construirea Clinicii de Cardiologie din incinta spitalului, suportată, de altfel, tot din bani de la bugetul județean. Totuși, pentru aparatură s-a făcut apel la Ministerul Sănătății. „Am făcut apel și la Ministerul Sănătății, dacă vrea să vină alături de noi și să facă dotările de care este nevoie. Suntem pregătiți și de un refuz al ministerului și, în aceste condiții, așa o să suportăm echipamentele tot din banii noștri. Noi nu vom deschide această clinică dacă nu avem și aparatura în interior“, a spus președintele CJ Dolj. Acesta a mai amintit că, pe viitor, se dorește realizarea unor proiecte pe fonduri europene pentru o clinică de oncologie, dar și una de dermatologie, pentru reabilitarea morgii, dar și pentru consolidarea spitalului. „Din primele estimări, este vorba despre 11 milioane de euro. Susțin un spital regional, vom contribui cu ce putem, dacă este nevoie de teren, de ajutor, vom face asta, dar trebuie să ne ocupăm de cel existent. Acest spital nu va dispărea niciodată“, a punctat Prioteasa.
Toate aceste investiții duc către țelul pe care Consiliul Județean Dolj îl are în plan pentru Craiova: crearea unui Institut al Inimii în Bănie, așa cum există la Târgu Mureș, București și Cluj.

„Ne gândim că va mai trebui să venim
cu un nou terminal“

Altă investiție importantă este Aeroportul Craiova. În ultimii ani, acesta a avut o creștere spectaculoasă a numărului de pasageri, curse noi inaugurate, iar anul acesta s-a semnat un contract de aproximativ 25 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de mișcare a aeroportului. Vor fi reabilitate sistemul de balizaj, calea de rulare, zonele de îmbarcare-debarcare și pista de aterizare-decolare. „Dat fiind numărul mare de pasageri care au început să vină și să plece de pe Aeroportul Craiova, ne gândim că va mai trebui să venim cu un nou terminal“, a explicat Prioteasa.
Continuând cu domeniul culturii, investițiile până în momentul de față se ridică la circa 20 de milioane de euro, în obiective precum Muzeul de Artă sau Muzeul Olteniei. Urmează acum realizarea Centrului Brâncuși, în incinta Muzeului de Artă, proiect care are o valoare de 7,3 milioane de euro. Actualmente, documentația este în curs de definire pentru Sistemul Electronic de Achiziții Publice. În cadrul Centrului Brâncuși vor fi construite ateliere, o sală de spectacol, una de expoziție, acesta urmând să conțină și reproduceri din sticlă a două opere brâncușiene, „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“.

Centrul pentru sport, cu documentația
în pregătire

Alt proiect care are documentația în pregătire este Centrul Turistic pentru Agrement și Sport. Acesta are un termen de finalizare de 18 luni, însă conducerea CJ speră că acesta va fi gata mai repede. Cu o valoare de 3,7 milioane de euro, acesta va fi pus în practică în zona aeroportului și va avea, printre altele, terenuri de tenis, piste de alergat și de bowling, perete pentru alpinism, un teren de fotbal cu gazon și altul multifuncțional cu parcare sintetică. „Centrul va fi deschis craiovenilor, adică va fi destinat tuturor, nu doar anumitor persoane. Ei vor plăti un bilet și vor avea acces la facilitățile sale“, a punctat Prioteasa.
În ceea ce privește mediul, un proiect important este sistemul de management integrat al deșeurilor pentru județul Dolj. Acesta este foarte aproape de a fi realizat, având o valoare de 53 de milioane de euro și aflându-se, acum, în curs de implementare. Totodată, CJ Dolj are în administrare o suprafață destul de mare din Coridorul Jiului, pe care va încerca să o protejeze printr-un masterplan al zonei și, ulterior, să meargă sectorial în diferite zone. Procedura de atribuire a contractului este în derulare, iar acesta are o valoare de 1,8 milioane de euro.

Planuri de viitor: 11 drumuri județene cu 200 de milioane de euro

Pentru administrarea modernă, CJ Dolj are trei proiecte cu câte 15 unități administrativ-teritoriale care vizează un sistem informatic geografic de management agricol, unul de e-administrație și unul privind gospodăriile și exploatațiile agricole din Dolj. Acestea trei au o valoare de câte 1,5 milioane de euro, cu câte o perioadă de implementare de 18 luni.  
Nu în ultimul rând, autoritatea județeană are două drumuri în curs de execuție. Vorbim despre DJ 643A și DJ 643D, care au o valoare totală de aproximativ 3,8 milioane de euro. În viitor, sunt vizate pentru reabilitare 11 drumuri județene, pentru care ar fi necesare, conform reprezentanților CJ Dolj, 200 de milioane de euro.
Odată cu toate proiectele prezentate de CJ Dolj vor fi create și sute de locuri de muncă. „Aceste 118 miloane de euro care au fost atrase de la Uniunea Europeană sau din bani de la bugetul propriu creează peste 500 de locuri de muncă“, a precizat vicepreședintele Cristinel Iovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS