10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBănia, polul mondial al poeziei

Bănia, polul mondial al poeziei

Craiova va deveni, în perioada 16-18 septembrie, polul poeziei din întreaga lume, grație celei de-a doua ediții a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, organizat de Fundația Europeană și Academia Internațională „Mihai Eminescu“ din Craiova, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local, Consiliul Județean Dolj, Institutul Cultural Român și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“.,

Își vor da întâlnire în Cetatea Banilor cele mai reprezentative nume din lumea artei: Hanane Aad (Liban), Adonis (Franța), Mamta Agarwal (India), Hai An (China), Slavco Almăjan (Serbia), Ioan Baba (Serbia), Attila F. Balazs (Ungaria /Slovacia), Ataol Behramoglu (Turcia), Vincenzo Bianchi (Italia), Vladas Braziumas (Lituania), Cătălin Bordeianu, Nicole Brossard (Canada), Ding Cheng (China), Nicolae Dabija (Republica Moldova), Germain Droogenbroodt (Spania), Laura Garavaglia (Italia), Mend Ooyo Gombojav – președintele Academiei de Arte din Mongolia, Michael Harlow (Noua Zeelandă), Gaetano Longo (Italia), Yong Tae Min (Coreea de Sud), Knut Odegard (Norvegia), Sreten Perovic (Muntenegru), Milan Richter (Slovacia). Vor fi prezenți, de asemenea, Amadou Lamine Sall, consilier al Ministerului Culturii din Senegal – „cel care pe vremuri era mâna dreaptă a fostului președinte Léopold Sédar Senghor“, după cum ni l-a prezentat președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“ din Craiova, prof. univ. dr. Ion Deaconescu -, Veaceslav Samoșkin (Federația Rusă), Rade Siljan (Macedonia), Ognean Stamboliev (Bulgaria)  – cel care a tradus o mulțime de titluri din literatura română în Bulgaria, Juri Talvet (Estonia), Nedeljko Terzic (Serbia), Istvan Turczi (Ungaria), Yu Yu (China), Peter Waugh (Anglia) şi Justo Jorje Padron din Spania, nominalizat la premiul Nobel pentru literatură în acest an.
„Aici, în Cetatea Banilor, a lui Brâncuși, Elena Farago, Eugeniu Carada, Gogu Constantinescu, Al. Macedonski, Theodor Aman, sub semnul tutelar al lui Mihai Eminescu, cei mai valoroși poeți ai planetei, prin versul lor, vor aprinde flacăra dătătoare de visare, de pace și libertate, dar, mai ales, de frumos, pentru că orice formă de artă constituie un pas înainte către inima Ființei. «În orice mare cultură, pietrele de hotar sunt poeții și filosofii», spunea Lucian Blaga. Ei, poeții, asemenea îngerilor, își vor drege aripile, pană cu pană, și ne vor îndemna să zburăm, alături de ei, înspre orizontul visului născut din iubire și speranță. Indubital, este nevoie acută de poezie, ca ecou al sufletului, ca reverberație a curajului de a înlătura frontierele pe care însuşi omul le-a creat între el și ceilalți, demers profund eronat și păgubos“, a menționat președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“ din Craiova, prof. univ. dr. Ion Deaconescu.

Celebrarea artei

Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“ se va deschide oficial marți, 16 septembrie, la Muzeul de Artă, cu decernarea premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“. „Primele trei premii vor fi însoțite de o statuetă de argint executată de Vincenzo Bianchi, cel mai mare sculptor al lumii. Statuetele sunt evaluate la 3.000 de euro. De asemenea, fiecare premiat va primi un tablou, în afară de diplomă, oferit de un mare pictor, Constantin Mihalache din Slatina, discipolul lui Popas“, a precizat prof. univ. dr. Ion Deaconescu.
În aceeași zi, de la ora 16.30, Opera Română Craiova va găzdui evenimentul „Meridiane lirice – Recital poetic internațional“, din programul căruia fac parte momente poetice – „Eminesciana“, cu actorul Emil Boroghină, dar și muzicale, susținute de baritonul Ioan Cherata și de cvartetul „Lyrica“ al Operei Române Craiova. Seara se va încheia cu dialoguri poetice și muzicale susținute de Gheorghe Roșoga, Corina Stănescu (pian) și Octavian Gorun (vioară).
Poezia va fi celebrată și miercuri, 17 septembrie. Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ va găzdui, de la ora 10.30, Simpozionul Internațional „Poezia în era internetului“, pentru ca apoi, de la ora 17.00, să aibă loc lansarea „Antologiei poeziei universale de astăzi“ și a lucrărilor „Fereastra cu oglindă“ de Nedeljko Terzic, „Nori mari“ de Veaceslav Samoșkin și „În fiecare, doar un suflet“ de Sreten Perovic. În aceeași zi, poezia se va face auzită, de la ora 12.00, și la Colegiul Național „Frații Buzești“, în cadrul unui recital și al unei dezbateri despre criza literaturii de astăzi.
Ultima zi a festivalului va fi dedicată vizitării Sălii Brâncuși din cadrul Muzeului de Artă, dar și a Complexului Brâncuși din Târgu Jiu. De la ora 17.00 va avea loc acordarea plachetei și a diplomelor de participare la cea de-a doua ediție a manifestării, pentru ca apoi frumosul surprins în pânzele lui Constantin Mihalache să încânte ochiul creatorului de versuri în cadrul vernisajului ce va marca încheierea Festivalului Mondial de poezie „Mihai Eminescu“.
Manifestarea se desfășoară sub egida Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană 2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS