10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTinerii medici din Craiova aleg să emigreze

Tinerii medici din Craiova aleg să emigreze

\n

Tot mai mulți medici olteni preferă să lucreze în spitalele din străinătate. Asta, pentru că acolo salariul este mai atractiv și condițiile de lucru sunt net superioare. Din această cauză, spitalele craiovene se confruntă cu deficit de medici în anumite secții. Unii nu părăsesc definitiv locul de muncă din țară, ci își iau concediu fără plată și țin postul blocat până se întorc. Unul dintre medicii rezidenți școliți în Craiova, dar care vindecă bolnavii germani vorbește despre motivele pentru care tot mai mulți doctori tineri aleg să lucreze în afara țării.

Medici, asistente și tot mai mulți rezidenți doljeni aleg calea străinătății, dezamăgiți de condițiile de lucru și de salariile din țară. Spitalele din Craiova nu sunt ferite de emigrația cadrelor medicale, care înrăutățește și mai mult situația sistemului sanitar. La Spitalul de Urgenţă Craiova, cea mai mare unitate spitalicească din Oltenia, lipsa medicilor se resimte cel mai mult în Clinica de Oncologie. Din cei șapte medici angajați în această secție, mai lucrează doar trei, pentru că ceilalți și-au luat concediu fără plată și au plecat să profeseze în străinătate. „Legea permite acest lucru. Pentru a îmbunătăți situația, am solicitat Ministerului Sănătății două posturi de medici pentru această clinică“, a spus managerul spitalului, dr. Bogdan Fănuță.
În același spital este nevoie de medici și în Unitatea de Primiri de Urgenţă, iar conducerea a scos la concurs și trei posturi de medici pediatri pentru această secție. Tot Spitalul de Urgenţă are nevoie de un medic hematolog, dar și de un medic pentru boli infecțioase. „Au plecat medicii în ultimul timp, dar nu foarte mulți. În schimb, pleacă mulți rezidenți. Și este de înțeles, având în vedere că aici un rezident câștigă 200-300 de euro și în străinătate câștigă peste 1.500 de euro. În plus, ei nu sunt plătiți de Ministerul Sănătății, ci din fondurile spitalelor. Acum, în spital ne trebuie un doctor pentru boli infecțioase, pentru că atunci când ajunge un pacient cu o astfel de boală la noi în unitate este bine să avem o persoana pregătită care să îl trateze imediat și să nu se mai piardă timp cu transferul la Spitalul de Boli Infecțioase“, a explicat managerul instituției.

Unele cadre medicale își iau concediu fără plată ca să lucreze
în străinătate

Din 412 posturi pentru funcția de medic, câte are Spitalul de Urgenţă, sunt ocupate în acest moment 353. Unele cadre medicale lipsesc în anumite secții din spitale pentru că s-au obișnuit să ceară concediu fără plată chiar și pentru un an, timp în care se duc să muncească în străinătate. În prezent, de la Spitalul de Urgenţă sunt plecați în concediu fără plată 17 medici.
Mult mai multe asistente aleg să lucreze în spitalele din Europa, iar de la Spitalul de Urgenţă au plecat în ultimul an 33 de asistente medicale care beneficiază de concediu fără plată. „La asistente există un deficit. În mod normal nu am avea, dar sunt asistente care își iau concediu fără plată și pleacă pentru o perioadă de timp. Așa că avem un deficit de 10%. Numărul de asistente raportat la numărul de paturi variază în funcție de secție. La Terapie Intensivă trebuie să fie o asistentă la cinci paturi, la Chirurgie – una la opt-nouă paturi“, a precizat managerul.
De la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, în ultimii trei ani au plecat în străinătate patru asistenți medicali și doi medici, aceștia fiind în prezent în concediu fără plată, cu posibilitatea de revenire la post la expirarea perioadei de doi ani. Dacă după doi ani un medic nu se întoarce din străinătate, atunci îi este reziliat contractul din țară.
Și Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ are deficit de medici oncologi. „În prezent, la noi lucrează un singur medic oncolog. Avem două posturi scoase la concurs și sperăm ca până la sfârșitul lunii septembrie acestea să fie ocupate, pentru că este nevoie de medici“, au precizat reprezentanții spitalului.

„În Germania, salariul unui rezident este 2.200 de euro fără gărzi, care se plătesc suplimentar“

Rezidenții sunt cei care aleg cel mai adesea să muncească în spitalele din străinătate. Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova atrage anual zeci de studenți străini care vin la noi în oraș să studieze medicina. Puțini dintre aceștia rămân să lucreze în spitalele craiovene.
Shawki-Iulian Ali este unul dintre tinerii craioveni care vrea să salveze vieți. A fost școlit în Craiova, dar profesează acum în Germania, la Berlin. Tânărul este jumătate arab și jumătate oltean, dar s-a născut și a trăit în Craiova. Este rezident și își dorește să se specializeze în ortopedie. Spune că a plecat pentru un mediu de lucru mai plăcut, mai curat și mai bine dotat, în care să poată să își facă meseria cum trebuie.
Alt motiv a fost salariul mult mai motivant decât în România. „Aici banii sunt mai mult decât suficienți, nu ca în țară. Salariul unui rezident este 2.200 de euro fără gărzi, care se plătesc suplimentar“, a spus Shawki Iulian Ali.
Rezidentul a ales să lucreze în Germania pentru că îi plac foarte mult țara și stilul de viață. „Am ales Germania pentru că în timpul studenției am făcut de câteva ori practica de vară aici și mi-a plăcut foarte mult“, a mărturisit Iulian Ali.
Tânărul povestește că spitalele din Germania sunt private și pacienții sunt asigurați la diverse case de sănătate care decontează spitalelor serviciile medicale. „Spitalele sunt foarte bine dotate, au tot ce le trebuie, iar pacientul nu este nevoit să cumpere nimic. Am intrat în operații să asist și am rămas uimit de câtă risipă de materiale se face, materiale pe care spitalele noastre poate că nici nu le au“, spune rezidentul.

„Banii alocați sistemului de sănătate nu se pierd pe drumul către spitale“

Tot Iulian Ali spune că atunci când vorbim de sistemul de sănătate din Germania, nu ne referim doar de investigațiile și implicit resursele financiare pe care acesta le oferă pacientului, ci la un întreg sistem social. „Acesta implică un asistent social care sprijină reintegrarea pacientului în societate. Pacientul este ajutat să își găsească un loc într-un cămin, să primească asistență medicală la domiciliu, să urmeze cursuri de recalificare profesională, să primească sfaturi unde poate merge dacă situația sa materială nu este bună. Pe de altă parte, în sprijinul bolnavului acționează  sistemul de asigurare privată, ceea ce implică mai mulți bani plătiți la asigurător, dar care îți garantează în spital o cameră cu două paturi și faptul că ești tratat direct de șeful de secție. La fel de impresionante sunt clinicile de reabilitare. Și aici vorbesc de recuperare ortopedică, neurologică, recuperare după infarct sau terapii care durează câteva luni pentru depresivi, alcoolici și nu numai. Iar banii alocați sistemului de sănătate nu se pierd pe drumul către spitale“, povestește rezidentul român.

Tot mai mulți medici pleacă
din România

Aproximativ 3.000 de medici români au plecat să muncească în străinătate în 2013, arată datele Colegiului Medicilor din România. Aproximativ 3% dintre doctorii români și 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an, cele mai frecvente destinații fiind Italia, Franța, Spania, Marea Britanie și țările scandinave, arată un studiu realizat de Federația Europeană a Serviciilor Publice. De asemenea, statisticile arată că, din anul 2007, de când România a intrat în Uniunea Europeană, și până în februarie 2013, aproximativ 28.000 de doctori și 17.000 de asistente au aplicat pentru un post în străinătate, iar dintre aceștia, 80% au fost acceptați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS