16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBătrân sfâşiat de un pitbull şi doi rottweilleri

Bătrân sfâşiat de un pitbull şi doi rottweilleri

http://www.youtube.com/watch?v=C2I33hHt2_Q

\n

Un bărbat de 79 de ani, din comuna Perișor, a fost mușcat sâmbătă seară, de mai mulți câini de rasă, care stau în zona lacului de acumulare de pe pârâul Jivan din localitate. O zi mai târziu, un localnic din Cioroiași a fost atacat de aceleași animale. Proprietarul lacului susține că nu are nici un animal acolo.

Oamenii din comuna Perișor spun că sunt terorizați de câinii care stau în zona lacului de acumulare, care sunt deosebit de agresivi. Chiar sâmbătă seară, în data de 23 august, la ora 19.30, Antonie Solomonescu a fost mușcat de acești câini. Omul povestește că a plecat la pădure să culeagă coarne împreună cu fiul său și doi copii. Pentru că au început să îl muște țânțarii, bătrânul a decis să plece acasă. „Am plecat singur către casă. Am ajuns pe strada principală, pe lângă zona bălții, unde se află și baraca în care stă paznicul. Atunci câinii au venit la mine. Eu m-am băgat în șanț și ei s-au pus pe mine, unii în față și alții în spate, și au început să mă muște de spate și de piept. Au fost patru câini. Până la urmă a venit paznicul și i-a luat. Dacă nu era el acolo mă mâncau. După ce i-a luat, eu am plecat târâș acasă“, a spus bătrânul.
Balta de sânge în care a stat bărbatul până a putut să se ridice și să se târască către casă se vede și acum pe asfalt. Fiul bătrânului, Ionel Solomonescu, susține că paznicul nu l-a ajutat pe tatăl său și nu i-a acordat nici măcar primul ajutor. „Paznicul, în loc să îl ajute, l-a lăsat în balta de sânge. Nu i-a acordat nici primul ajutor, nu a sunat nici la salvare. S-a târât singur 500 de metri până acasă. L-am găsit pe bancă, nu mai știa de el. Era dâra de sânge pe tot drumul. Avea adidașii și hainele pline de sânge și rupte“, a declarat fiul victimei.
Antonie Solomonescu este acum internat în Secția de Chirurgie Toracică a Spitalului Județean Craiova. Asistenta-șefă a clinicii în care este internat bărbatul a precizat că în acest moment omul este stabil. „Pacientul este echilibrat, este stabil hemodinamic și nu este în pericol. Va rămâne sub supraveghere medicală în funcție de aprecierea medicului“, a explicat Mariana Stângă.

„Sunt foarte periculoși. Cine trece pe acolo îl mănâncă. Sar la animale, la căruțe”

Baraca în care stă paznicul se află la 50 de metri de drumul principal, iar oamenii se tem să treacă prin zonă pentru că le este frică de câinii care nu sunt maidanezi, ci câini de rasă rottweiler, pitbull și lup. „Sunt foarte periculoși. Cine trece pe acolo îl mănâncă. Sar la animale, la căruțe“, a spus Ionel Solomonescu.
„Doi sunt rasa rottweiler și pur și simplu ne este teamă să trecem pe acolo. Sar pe mașină. Dacă treci cu bicicleta, ești un om terminat. Am înțeles că a mai fost mușcat un om“, a spus Marian Florica, un localnic.
Sătenii care au terenuri în zonă sunt cei care au cel mai mult de suferit. „Este drum public. Noi avem fermă în zonă și suntem obligați să trecem pe aici. Eu nu merg niciodată pe jos pe aici, mereu iau mașina că mi-e frică“, mărturisește Nicolae Florică.

„Eu, în inventarul firmei, nu am și câini”

Câinii de care se tem sătenii l-au atacat și pe cameramanul GdS în timp ce îi filma. Deși în acel moment animalul era legat, a rupt sfoara. Paznicul a fost și de această dată cel care a prins câinele pitbull.
Patronul lacului de acumulare de pe pârâul Jivan, Leonard Răescu, susține că animalele nu sunt ale sale. „Eu în inventarul firmei nu am și câini. Și nici nu gestionez câinii, poate alți primari gestionează câinii. În afară de câinii de la casa din Craiova, nu am avut în viața mea alți câini. Oamenii pot să spună ce vor, nu am nici un câine. Sunt mii de câini pe acolo ai ciobanilor, ai oamenilor. Eu nu am nici un animal. Vă arăt lista de inventar, nu am nici un câine acolo“, a spus Răescu.
Primarul din Perișor, Mariana Chipirlin, a spus că nu știa că există câini în aceea zonă: „Eu am fost acolo acum două săptămâni și nu erau câini. O să vă dau un punct de vedere oficial mâine dimineață (azi-dimineață – n.r.)“.

Plângeri la poliția din Perișor

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au precizat pentru GdS că, ieri, după prânz, fiul bătrânului mușcat de câini s-a prezentat la Postul de Poliție Perișor și a depus o plângere.
Urmează ca oamenii legii să facă încadrarea faptei sesizate de fiul victimei și cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care bătrânul a fost mușcat de câini. De asemenea, polițiștii doljeni au mai explicat că urmează să se stabilească dacă, într-adevăr, câinii care l-au atacat pe bătrân sunt din rasa rottweiller, pentru că această rasă este pe lista câinilor periculoși sau agresivi, iar deținerea lor este reglementată de Ordonanța de Urgență nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.
Tot ieri, după o jumătate de oră după ce fiul bătrânului a depus plângerea, la Postul de Poliție Perișor s-a prezentat Mircea Aranghel, de 65 de ani, din localitatea Cioroiași, care s-a plâns că, duminică, în jurul orei 14.00, a fost mușcat de aceiași câini. Bărbatul a povestit că a fost atacat de câini atunci când s-a dus să-i ducă apă fiului său, care era la pescuit.
Polițiștii din cadrul IPJ Dolj mai spun că și în acest caz au fost începute cercetările pentru a se stabili ce s-a întâmplat.

Despre Rottweileri

Potrivit standardului Federației Chinologice Internaționale, câinii din rasa Rottweiler sunt foarte devotați, ascultători și voluntari, scrie ringstarclub.ro. Ca la orice rasă de câini, potențialul agresiv al unui rottweiler se datorează proprietarilor iresponsabili, abuzului, neglijării sau lipsei de formare și socializare. Rottweilerul este un caine extrem de puternic, iar specialiștii recomandă o socializare și instruire extinsă. Într-un raport din anul 1997 privind fatalitățile provocate de mușcăturile de câine, rottweilerul este pe locul doi al raselor predispuse să atace.
De asemenea, în urma unui studiu făcut în 2008 de către membrii clubului Rottweiler din Germania s-a constatat că, dacă rottweilerii au o agresivitate medie față de proprietari și alți câini, acesta este mult mai agresiv decat media față de străini. Agresiunea lor este pusă pe seama instinctelor teritoriale și celor ale unui câine de pază.

Lege

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 55/2002, câinii periculoși sunt câinii de luptă şi de atac din rasele PitBull, Boerbull, Bandog şi metişii lor. Alţi câini periculoşi sunt şi cei din rasele Staffordshire Bull Terrier, Tosa sau Rottweiller.
De asemenea, în ordonanța de urgență se menționează că prin câini agresivi se înţelege orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private.
Nu intră în această categorie câinii care atacă o persoană care a pătruns fără drept pe o proprietate privată protejată de acel câine.
Neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul câinelui sau de deţinătorul temporar al acestuia asupra unei persoane constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la cinci ani. Nu este însă infracțiune dacă victima câinilor a pătruns fără drept pe o proprietate privată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS