22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPloaia bate recordul în factura craiovenilor

Ploaia bate recordul în factura craiovenilor

http://www.youtube.com/watch?v=Ap8GxJIQGx8

Apa meteorică încarcă facturile craiovenilor. Precipitațiile căzute în ultimele luni au dus la facturarea unor cantități-record de sute de metri cubi de apă de ploaie, spun reprezentanții asociațiilor de proprietari.

Plouă, am putea spune, în facturile craiovenilor cu sute de metri cubi de apă pluvială (meteorică). Apa de ploaie facturată de Compania de Apă Oltenia a crescut în ultimele luni costurile la întreținere. Asociațiile de proprietari spun că sunt facturi-record din cauza precipitațiilor care au căzut din abundență în această perioadă a anului, comparativ cu anii trecuți. „Într-adevăr, apa meteorică duce la creșterea valorii facturii de la apă. Au fost cantități mari de apă pluvială, fapt care coincide și cu creșterea prețului la apă și canal. În luna mai, care este facturată în luna iunie, au fost 360 de metri cubi de apă pluvială, iar valoarea este de 839 de lei. Pentru luna iunie, care ni se facturează în iulie, ne-au venit 445 de metri cubi de apă meteorică, iar costurile se ridică la 1.039 de lei. De exemplu, anul trecut în luna iunie am avut facturați 90 de metri cubi de apă pluvială. Este clar că sunt valori mai mari“, spune administratoarea Asociației de proprietari nr. 11 din cartierul 1 Mai, Gabriela Kurtoglu.
Cantități mari de apă meteorică se regăsesc și în facturile Asociației de proprietari A.I. Cuza. Reprezentanții proprietarilor spun că oamenii se trezesc cu facturile încărcate și nici nu înțeleg de unde vin aceste costuri. „Avem pentru luna iunie trecuți în factură 473 de metri cubi de apă meteorică. Valoarea facturii ajunge să fie 1.104 lei doar apa de ploaie. Cantitatea este destul de mare. Majoritatea proprietarilor nici nu știu că li se încarcă factura cu apa de ploaie“, spune Adrian Corzanu, administratorul Asociației de proprietari A.I. Cuza din Craiova.

Unele asociații nu vor apă de ploaie în factură

Pe lângă valoarea facturilor încărcate de apa meteorică sunt asociații de proprietari care au și alte probleme legate de apa de ploaie. Adică, în ultimii ani, proprietarii au făcut modificări la acoperișul blocurilor, drept urmare apa pluvială nu mai este preluată de canalizare. Acoperișul tip terasă cu hidroizolație a fost înlocuit cu acoperiș cu șarpantă, iar apele pluviale se scurg în grădina blocului, susțin reprezentanții unor asociații de proprietari din Craiova. „Pe lângă factura încărcată cu apa de ploaie, pentru că am avut facturați, de exemplu, în iunie 417 metri cubi de apă meteorică, avem și alte probleme. Din 17 blocuri, câte sunt în asociație, peste zece au acoperiș cu șarpantă. Apa se scurge pe burlane și intră în pământ. Nu ajunge în canalizare. M-am tot războit cu cei de la Companie și nu înțeleg. Acum mi-au trimis un anunț să-l expun ca să vadă proprietarii că a crescut prețul la apă. Cum să pun eu așa ceva, că-mi sar oamenii în cap? Mă îngrozesc“, afirmă Mariana Marin, administratoarea Asociației „Victor Papilian“ din cartierul 1 Mai.
Aceeași problemă o are și Asociația 1A din cartierul Craiovița Nouă. Președintele asociației, Nicolae Boblea, spune: „Am avut discuții cu cei de la Apă, dar acum sunt hotărât să fac și solicitare scrisă, să le explic cum stau lucrurile. Avem în asociație două blocuri, cu patru scări, care au acoperiș din tablă cu șarpantă, au burlane și apa se duce pe spațiul verde de lângă bloc. Vreau să le cer să ne scoată din factură acea apă meteorică pentru blocurile respective. Iarna, vara plouă, ei ne bagă apă pluvială. Nu le convine proprietarilor“.

Formulă de calcul pentru apa pluvială

Pentru a lămuri situația facturării apei meteorice, reprezentanții CAO ne-au trimis la site-ul companiei, unde sunt mai multe explicații legate de facturare și legislația în domeniu: „Cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină conform prevederilor SR 1846-2:2006, prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică, comunicată de Administrația Națională de Meteorologie pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator, conform formulei:
Qm = (SC x C1 + SN x C2) x K, unde:
SC = suprafaţa totală construită;
SN = suprafaţa totală neconstruită;
C1 = 0,90 (media coeficienţilor de scurgere pentru suprafeţe construite);
C2 = 0,12 (media coeficienţilor de scurgere pentru suprafeţe neconstruite);
K = cantitatea specifică de apă pluvială comunicată de Autoritatea Naţională de Meteorologie pentru luna anterioară emiterii facturii (mc/mp)“, este specificat la capitolul Apă meteorică/pluvială.

Problema apei de ploaie a ajuns la urechea consilierilor

În Craiova, Ionel Pană este singurul care a cerut în consiliul local explicații legate de prețul și modul de calcul al apei meteorice. „Aș vrea să avem un preț corect la apa pluvială. Am cerut în ședința de consiliu local să mi se dea modul de calcul, pentru că prețul este foarte mare, iar oamenii sunt săraci. Oamenii s-au plâns la mine. În plus, este dubios că și în perioadă fără ploi apare apa meteorică în factura craiovenilor“, este de părere Ionel Pană, consilier local.

În Vâlcea nu se mai plătește

Din luna iulie 2014, persoanele fizice din Râmnicu Vâlcea nu mai plătesc apă pluvială. După discuţii cu specialiştii de la Apavil, primarul interimar Gigi Matei a propus modificarea şi completarea regulamentului serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, în sensul de a elimina cantitatea de apă meteorică din calculul tarifului pentru persoanele fizice din municipiul Râmnicu Vâlcea. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, s-a raliat acestei iniţiative şi a susţinut-o. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS