11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCuvântul Libertății și Activ.Cult, bune de evacuat

Cuvântul Libertății și Activ.Cult, bune de evacuat

Primăria Craiova a reziliat contractul de închiriere cu Asociația Activ.Cult pentru spațiul din strada Nicolăescu Plopșor nr. 2A după ce asociația a încălcat prevederile contractuale care îi interziceau să încheie orice act de transmitere a folosinței spațiului. Municipalitatea a constatat practic ceea ce GdS semnala încă de acum două luni: Activ.Cult era doar un paravan pentru cotidianul Cuvântul Libertății, care funcționează ilegal de doi ani în spațiul care aparține primăriei, fără să plătească un leu. În plus, cotidianul datorează un milion de dolari bugetului statului și 45.000 de dolari bugetului local, și-a desfășurat activitatea fără declararea legală ca punct de lucru și a emis bonuri fiscale de la o altă adresă decât aceea unde este fiscalizată casa de marcat. Activ.Cult și Cuvântul Libertății sunt obligate acum să evacueze spațiul.

Primăria Craiova a notificat Activ.Cult despre rezilierea contractului printr-o adresă din 10 iulie pe care asociația a primit-o pe 22 iulie. „Urmare a aplicabilității prevederilor art. 13 alin. 11 coroborat cu art. 18 litera «d» din contractul de închiriere nr. 1S/01.02.2014, încheiat între municipiul Craiova și Asociația Culturală «Activ.Cult», ce are ca obiect închirierea spațiului în suprafață de 130,48 de metri pătrați situat în Craiova, str. C.S. Nicolăescu Plopșor nr. 2A, acesta se consideră rezolvit de drept, de la data comunicării prezentei notificări“, se arată în notificarea trimisă de primărie.
Articolele încălcate de Activ.Cult prevăd următoarele: „Se interzice subînchirierea, cesiunea în tot sau în parte a spațiului ce face obiectul prezentului contract de închiriere sau încheierea unui înscris privind transmiterea folosinței spațiului sub sancțiunea rezolvirii de drept a contractului, fără somație sau punere în întârziere și fără intervenția instanței judecătorești (pact comisoriu de grad IV)“. Or, Activ.Cult a semnat pe 6 februarie 2014, la cinci zile după ce primise spațiul de la primărie, un acord de asociere cu SC Cuvântul Press 2012 SRL și SC Ed Press Com SRL, editori ai cotidianului Cuvântul Libertății, prin care cele două firme primeau nelegal dreptul de a folosi spațiul.

Istoria pe scurt a unei nelegalități

GdS a prezentat pe larg, acum două luni, modul în care editorul cotidianului Cuvântul Libertății, condus de Mircea Canțăr, funcționează ilegal într-un spațiu aparținând domeniului public al orașului, sub ochii primăriei, fără să plătească vreun leu chirie, în condițiile în care datorează sume mari bugetului statului și celui local.
Fostul editor al cotidianului, SC Cuvîntul Libertății SRL, al cărui acționar majoritar este Mircea Canțăr, a acumulat datorii de un milion de dolari către Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj și circa 45.000 de dolari către Primăria Craiova, apoi și-a cerut intrarea în insolvență pentru a scăpa de executare silită. Firma a fost declarată falimentară, cele două instituții s-au înscris la masa credală, dar valoarea bunurilor descoperite de lichidatorul judiciar care pot fi scoase la vânzare nu depășește 1.600 de lei, circa 500 de dolari, de peste 2.000 de ori mai puțin decât datoria totală.
În 2012, SC Cuvîntul Libertății SRL a pierdut definitiv și irevocabil procesul intentat în 2010 de primărie și a fost condamnat de instanța de judecată să plătească daune interese de 178.000 de lei și chiria restantă de 2.700 de lei. În același an, Mircea Canțăr a înființat o altă firmă, SC Cuvântul Press 2012, care a funcționat fără bază legală în spațiul din strada Nicolăescu Plopșor nr. 2A, fără ca primăria să ia vreo măsură împotriva ei. Firma nu a declarat spațiul ca punct de lucru sau sediu secundar, ceea ce contravine legii. Tot de aici a emis bonuri fiscale de pe o casă de marcat fiscalizată la altă adresă, pe strada Eugeniu Carada nr. 12. După apariția articolelor în GdS, editorul cotidianului s-a schimbat. Pe fir a intrat Ed Press Com, firmă pe care Mircea Canțăr a folosit-o pentru a participa la licitațiile publice organizate de instituțiile statului.

Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul

În noiembrie 2013, Mircea Canțăr a înființat Asociația Activ.Cult împreună cu Gheorghe Popescu – cumnatul său, Mihai Anghel – patronul Cerealcom, Cervina și Oltyre, Ion Turculeanu – decanul Baroului Dolj și Marinela-Alina Săndoi. În aceeași lună, într-o ședință de consiliu local, consilierii au aprobat închirierea către Activ.Cult a spațiului de pe strada Nicolăescu Plopșor nr. 2A. Contractul de închiriere a fost semnat două luni mai târziu, pe 1 februarie 2014, iar chiria lunară era de 0,5 lei pe metrul pătrat. Pentru cei 130 de metri pătrați, Activ.Cult avea de plătit pe tot anul 2014 suma de 718 lei, circa 160 de euro. Practic, acest spațiu era atribuit în acte Activ.Cult, dar era folosit de cotidianul Cuvântul Libertății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS