21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCherciu - Vasile - Vasilescu, dialogul surzilor

Cherciu – Vasile – Vasilescu, dialogul surzilor

http://www.youtube.com/watch?v=3J–zBoIpsU

Raportul de activitate al Asociației „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021“, primit de consilierii locali în cadrul ședinței de ieri, a provocat discuții între câțiva dintre aceștia și edilul Băniei. Consilierul PDL Dan Cherciu a spus că raportul prezentat nu i se pare suficient, iar colegului său, Marian Vasile, i s-a părut evaziv. Primarul Craiovei a explicat că informațiile respective trebuie cerute președintelui asociației și că strategia completă va fi făcută publică în anul 2015, când toate orașele candidate vor face acest lucru.

Consilierii locali au primit, înainte de ședința de joi, un raport de șase pagini pe anul 2013 al asociației menționate, în care sunt descrise activitățile desfășurate sub egida asociației, precum și costuri generale legate de operare și funcționare. În raport se arată faptul că primăria a subvenționat asociația cu 1.650.000 de lei, sumă din care au fost restituiți 582.445 de lei, restul de 1.100.000 de lei fiind cheltuiți de asociație.

„Când mandatăm pe cineva, trebuie să o facem în cunoștință de cauză”

Consilierul PDL Dan Cherciu a avut de făcut o mențiune la punctul 4 peste ordinea de zi, care se referea la „mandatarea reprezentantului Consiliului Local al Municipiului Craiova – dl Ionuţ Cosmin Pîrvulescu, de a vota ordinea de zi în Adunarea Generală Extraordinară a Asociaţiei «Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021», din data de 14.08.2014“. Consilierul Cherciu a spus că raportul nu se poate numi așa și că vrea să știe unde merg banii craiovenilor. „Asociația aceasta era o structură care, în înțelegerea mea de atunci (când a fost votată – n.r.), funcționa oarecum în paralel cu executivul primăriei, și în nici un caz nu substituia activitățile pe care urma să le coordoneze primăria. Dacă stau să mă gândesc la ce se întâmpla în mandatele anterioare, orice manifestare era trecută prin consiliul local și, mai mult decât atât, luam cunoștință de bugetul alocat respectivei manifestări. În clipa de față, eu am impresia că noi am creat o entitate care nu mai dă socoteală consiliului local, eventual îi dă domnului Pârvulescu, care va fi mandatat de noi să ne reprezinte. Sigur, nu putem să mergem tot consiliul acolo, dar când mandatăm pe cineva, trebuie să o facem în cunoștință de cauză. (…) Văd pusă pe masă o copie a unui raport de activitate însăilat cu un fel de raport financiar, pe care în nici un caz nu îl pot numi raport financiar pentru o instituție bugetară, care oricum reprezintă foarte puțin raportat la documentele pe care dânsul (Ionuț Pârvulescu – n.r.) le va aproba în numele nostru. (…) Văd aici niște activități, dar cât au costat aceste activități? De salutat efortul primăriei în promovarea culturală, scopul este nobil, dar trebuie să vedem și cu ce resurse facem acest lucru. Nu am vrea să creăm condițiile unei instituții care are pe mână 1,1 milioane de lei și prezintă patru fotografii. Mi se pare ușor exagerat. Eu voi fi nu împotriva mandatării unei persoane, ci împotriva faptului că nu am cunoștință cum s-au cheltuit banii craiovenilor“, a spus Dan Cherciu.
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, i-a răspuns lui Dan Cherciu descriind activitatea asociației și explicând prezența acesteia pe afișele evenimentelor. „Asociația nu este o invenție a municipalității, ci astfel de asociații există în toate orașele care s-au înscris în cursa pentru Capitală Culturală Europeană. În ceea ce privește activitățile culturale, ele sunt organizate de instituțiile noastre de cultură. «Carmina Burana» a fost organizat de Opera Română, numai că a figurat pe afișe Asociația «Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021» pentru că este asociația care pe noi ne reprezintă la Bruxelles. Noi nu putem să ne ducem ca primărie la Comisia Europeană, pentru că aceia care ne reprezintă, interfața noastră acolo, este asociația, singura luată în considerare de Comisia Europeană“, a spus Vasilescu. În ceea ce privește banii, aceasta a menționat că „există o lege care e dată de guvernul Ponta și care spune că orice ONG care primește o finanțare din partea unor instituții bugetare se supune controlului Curții de Conturi“.

„Noi trebuie să nu mai știm nimic, pentru că există Curtea de Conturi”

Nemulțumit de răspuns, Dan Cherciu a mai intervenit pentru a reaminti întrebarea sa. „Întreb ceva și mi se răspunde cu totul altceva. Eu nu am pus la îndoială necesitatea înființării acestei asociații culturale. Îndoielile mele se referă exclusiv la modul în care sunt gestionate aceste fonduri publice. Faptul că există o instituție, Curtea de Conturi, nu mi se pare o garanție suficientă, pentru că dacă extindem această logică, noi trebuie să nu mai știm nimic pentru că există Curtea de Conturi. Eu am solicitat un raport detaliat. Mi se pare normal să avem și noi cunoștință. Mi se pare normal ca și această asociație culturală să dea socoteală în amănunt. Nu am pus la îndoială, ci mi-am exprimat aceste dubii. Nici măcar nu fac vreo acuzație, dar sunt 1,1 milioane de lei care au fost date pe mâna dânșilor spre cheltuială. 400.000 s-au dat prestatorilor de servicii și terți, e o sumă importantă”, a remarcat Cherciu.
Primarul Craiovei a explicat că acei bani sunt pentru consultanță, domeniu pentru care Craiova cheltuiește cel mai puțin dintre orașele candidate. „Acestea sunt vorbe, e cuvântul dumneavoastră și poate sunteți dezinformată de cei din subordine. Aceste contracte cum se atribuie? Cine decide? Se respectă modalitățile legale?“, a întrebat Cherciu din nou. Primarul i-a răspuns că „se respectă modalitățile legale de care poate să beneficieze o asociație. Te duci și iei cel mai bun consultant care a scos două-trei capitale europene“ a spus primarul.
Discuția s-a mai aplanat atunci când Cherciu a continuat, spunându-i primarului că își asumă o responsabilitate atunci când crede pe cuvânt colaboratorii. Primarul i-a răspuns că „tocmai de aceea nu cred pe cuvânt și ne trimitem acolo reprezentantul consiliului local, care să ne apere interesele”.

„Până la urmă, sunt doar câteva pagini cu poze multe”

Tocmai când se liniștiseră apele, colegul lui Cherciu, Marian Vasile, a spus că raportul i se pare evaziv. „Acest raport ne-a parvenit cu câteva minute înainte de ședință. Nu înțeleg de ce a venit atât de târziu, până la urmă sunt doar câteva pagini cu poze multe, îl pot considera evaziv, ca să nu spun că a fost făcut pe genunchi. În consecință, vă solicit un raport financiar detaliat, pentru că, așa cum a spus și colegul nostru, acesta nu este un raport financiar. Văd că dumneavoastră știți că sunt contracte de consultanță… Noi nu știm“, a înțepat Vasile.
Lia Olguța Vasilescu a explicat că știe aceste aspecte fiindcă participă la discuții și vrea ca municipiul să obțină acest titlu. „Nu e normal să ne explicați dumneavoastră cum s-au cheltuit banii“, i-a replicat Vasile. Primarul i-a spus să ceară informațiile necesare președintelui asociației, Vlad Drăgulescu. „Nu-mi cereți mie, cereți președintelui asociației. Iar acest raport nu a putut să fie aprobat în Adunarea Generală tocmai pentru că Primăria Craiovei nu a mandatat un reprezentant. (…) Dacă vreți să cereți un raport financiar, nu trebuie să îl cereți primarului Craiovei. (…) Sunt chestiuni care țin de strategia noastră. O vom prezenta în anul 2015, atunci când toate municipalitățile vor face asta public. Aș vrea să văd și eu, de exemplu, un raport de activitate al Clujului. M-ar ajuta foarte mult, pentru că aș ști, mai departe, în ce trebuie investiți banii, pentru că le-aș ști strategia“, a încheiat primarul, sugerând că a da publicității un raport detaliat înseamnă a permite altor orașe să se inspire din conținutul său.
La finalul discuției, proiectul de hotărâre a fost votat cu succes, mai puțin de către consilierii Cherciu și Vasile, care au votat împotriva acestuia.

Sumele din raportul prezentat consilierilor locali

Conform cifrelor din raportul prezentat consilierilor locali, asociația a primit o subvenție de 1.650.000 de lei de la Primăria Craiova și sponsorizări în valoare de 164.760 de lei. În ceea ce privește costurile, acestea sunt următoarele: 30.356,80 de lei (materiale consumabile), 12.741,11 lei (obiecte inventar evenimente), 44.370 de lei (redevențe, locații), 19,86 de lei (prime de asigurare), 306.200 de lei (colaboratori), 21.081 de lei (protocol și reclamă), 122.463,14 lei (publicitate și reclamă media), 1.457,41 lei (servicii bancare), 407.401,15 lei (prestări de servicii și terții), 88,99 lei (impozite și vărsăminte) și 100.000 de lei (donație partener Balul Ambasadorilor). Subvenția restituită către Primăria Craiova la sfârșitul exercițiului financiar 2013 a fost de 582.445 de lei, iar soldul de casă al asociației este de 13.064 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS