10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj3.000 de euro hectarul de teren arabil în Dolj

3.000 de euro hectarul de teren arabil în Dolj

Acesta este prețul de tranzacționare la care s-a vândut un pământ bun din Dolj, bogat în cernoziom. Există și oferte fantasmagorice, în sensul că unii proprietari cer și 6.000 de euro pe hectar, spun reprezentanții Direcției Agricole.

În baza Legii nr. 17/2014 care reglementează modalitatea prin care se pot vinde terenurile agricole de anul acesta în România, la nivelul Doljului există deja 200 de dosare de vânzări de terenuri pe această lege, dintre care în două cazuri tranzacțiile s-au concretizat. „S-a vândut hectarul și cu 3.000 de euro, dar s-a vândut și cu 2.200 de euro, dar depinde mult de calitatea terenului și de poziționarea lui. Există și unii care cer prețuri neconforme cu realitatea. S-au cerut și 6.000 de euro la hectar“, a spus Ion Gavrilescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Dolj, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de luni. Deși s-a ferit în emisiune să declare ce cantitate medie de grâu s-a recoltat anul acesta în Dolj, unii fermieri spun că au obținut cele mai bune producții de când fac ei agricultură, iar dacă ploile abundente nu ar fi afectat calitatea grâului, anul acesta ar fi fost excepțional. Cu asemenea pământ roditor, prețurile terenurilor agricole au urcat an de an, de la 1.000 – 1.500 de euro hectarul anii anteriori, la 3.000 de euro pe hectar anul acesta.

Amenzi de până la 100.000 de lei, dacă vinzi terenul fără să întrebi vecinul

Potrivit noii legi, proprietarul terenului trebuie să anunțe primăria despre intenția de a vinde, dar și coproprietarii, vecinii, arendașii, respectiv statul (prin Agenția Domeniilor Statului), toți aceștia având drept de preemțiune asupra terenului în fața altor vânzători. În cazul în care agricultorul care deține terenul și vrea să-l vândă nu respectă dreptul de preemțiune al celor enumerați mai sus, atunci amenda este usturătoare, între 50.000 și 100.000 de lei, potrivit legii amintite.
Deținătorul terenului care vrea să vândă trebuie să anunțe primăria și preemtorii, iar oferta de vânzare trebuie publicată pe internet timp de 30 de zile, aspect de care se ocupă Direcția Agricolă, care publică pe site-ul propriu ofertele de vânzare. Tot Direcția Agricolă trebuie să verifice, potrivit legii, dacă se exercită dreptul de preemțiune asupra terenului.
Purtătorul de cuvânt al instituției a explicat că cu cât terenurile sunt mai aproape de utilități, de drumuri bune, și cu cât calitatea solului este mai bună, cu atât urcă mai mult prețul de tranzacționare. Foarte multe dintre cele 200 de oferte de vânzare aflate în evidențele Direcției Agricole Dolj reprezintă oferte de trei – patru hetare de teren. „Piața reglează prețurile“, a mai declarat Gavrilescu, lăsând să se înțeleagă că, dacă prețurile „ireale“, oferta de vânzare stă mai mult în stand-by, până când vânzătorul și cumpărătorul se înțeleg la preț. În plus, cu cât prețurile terenurilor sunt mai mari, cu atât puterea de cumpărare a preemptorilor poate fi mai mică. De exemplu, dacă un proprietar de teren negociază cu un străin sau cu un latifundiar să vândă hectarul său de teren cu 3.000 – 4.000 de euro, vecinul său care este un simplu agricultor nu poate să dea un astfel de preț pe terenul arabil. Din datele de până acum, cumpărătorii suprafețelor puse în vânzare în Dolj sunt, în general, mari fermieri care lucrează deja suprafețe importante în comunele respective și vor să cumpere din terenurile pe care le au deja în arendă și pe care le au comasate. Anul trecut, potrivit unor anunțuri publicate în GdS, existau cumpărători și din alte părți, care căutau sute de hectare în Dolj și Olt, care nu au dezvăluit redactorilor GdS pentru ce companii sau investitori cumpără acele terenuri.
Atunci când se vinde terenul agricol se ține cont și de cultura deja înființată, care îi revine unuia dintre partenerii care perfectează tranzacția, conform înțelegerii între ei. În general, recoltează cel care a înființat cultura, dacă nu prevede altfel contractul dintre ei.

Despăgubiri pentru folia de solarii distrusă de grindină

Tot în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, reprezentantul Direcției Agricole a vorbit despre despăgubirile ce se vor primi luna viitoare pentru solariile distruse de grindină în Dolj. În general, fermierii pot beneficia de sume care să le acopere pagubele produse de condițiile meteo doar dacă au contracte de asigurare cu firmele private. „Singura excepție este aceea că în luna august a acestui an se vor primi despăgubiri pentru legumicultorii a căror folie de pe solarii a fost distrusă de grindină“, a declarat Gavrilescu. Dar pentru a primi despăgubirile, trebuia să fie constatată paguba în prealabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS