17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎși riscă libertatea pentru câteva pahare de băutură

Își riscă libertatea pentru câteva pahare de băutură

Șapte șoferi doljeni s-au ales cu dosare penale, la sfârșitul săptămânii trecute, fiind prinși de polițiștii de la Rutieră conducând băuți.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au comunicat că, vineri și sâmbătă, au depistat în trafic șapte șoferi care se urcaseră la volan, deși consumaseră băuturi alcoolice, doi dintre ei fiind destul de „afumați“.
Potrivit oamenilor legii, agenții din comuna Piscu Vechi l-au depistat conducând o Dacie, băut fiind, pe Ștefan Calițoiu, de 23 de ani, din localitate. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost dus la Spitalul Calafat. Tânărul a refuzat însă să dea probe de sânge.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, pe strada Neajlov din municipiul Craiova, oamenii legii au oprit un Fiat condus pe Nelu Robu, de 29 de ani, din localitate. În cazul acestuia, aparatul etilotest a indicat o alcoolemie de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Sâmbătă noapte, polițiștii de la Rutieră au depistat alți cinci șoferi care se urcaseră băuți la volan. Primul a fost Veronel Dulgheru, de 21 de ani, din comuna Ciupercenii Noi, care conducea un Renault și care a fost oprit în jurul orei 22.45 pe DJ 553. Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În jurul orei 23.30, în localitatea Brădeşti, a fost depistat Aurel Stancu, de 49 de ani, din comuna Coţofenii din Faţă, în timp ce conducea un scuter. Polițiștii doljeni spun că bărbatul avea o alcoolemie de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.  
Un sfert de oră mai târziu, în municipiul Calafat, polițiștii l-au oprit în trafic pe Ovidiu Găină, de 29 de ani, din comuna Poiana Mare, care conducea o Dacie, deşi era băut. Șoferul a suflat în etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat, însă când a ajuns la Spitalul din Calafat a refuzat recoltarea probelor de sânge.
În aceeași noapte, în jurul orei 01.45, poliţişti din cadrul Biroului Rutier Craiova l-au oprit pe Alexandru Vanță, de 26 de ani, din municipiu, care conducea un VW pe strada Alexandru Macedonski. Și acesta a fost testat cu aparatul etilotest, în cazul său valoarea alcoolemiei fiind de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat. Două ore mai târziu, pe aceeași stradă, agenții de la rutieră au oprit un Mercedes condus de Aurel Trăistaru, de 29 de ani, din Craiova. Bărbatul a fost de acord să sufle în etilotest, iar aparatul a arătat o alcoolemie de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Închisoare sau amendă pentru șoferii care se urcă băuți la volan

Reprezentanții IPJ Dolj au precizat că cinci șoferi sunt cercetați pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, iar doi pentru refuzul recoltării probelor biologice.
Potrivit noului Cod Penal, conducerea sub influența băuturilor alcoolice (cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani sau cu amendă.
Refuzul de a se supune prelevării de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseşte tot cu închisoarea de la unu la cinci ani. Înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Penal, șoferii care erau prinși băuți la volan riscau o pedeapsă între unu și cinci ani de închisoare și nu puteau scăpa cu o amendă. De asemenea, refuzul de a da probe biologice se pedepsea cu închisoarea între doi și șapte ani, însă noul Cod Penal a scăzut pedeapsa la cel mult cinci ani de pușcărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS