17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnați definitiv, cer să fie eliberați din pușcării

Condamnați definitiv, cer să fie eliberați din pușcării

Mai mulți condamnați definitiv au solicitat instanței de judecată să fie eliberați condiționat din penitenciare, însă nu au avut succes în fața magistraților de la Judecătoria Craiova.

Marți, pe 22 iulie, Judecătoria Craiova a judecat câteva zeci de cereri de eliberare condiționată, majoritatea fiind respinse. Printre cei care vor să iasă din penitenciar se numără Ile Pășcălău, condamnat pentru returnări ilegale de TVA, un fost angajat al Primăriei Craiova condamnat într-un dosar de corupție, dar și un fost grefier al Curții de Apel Craiova, care execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare pentru trafic de influență.

Pășcălău vrea „afară”

Ile Păşcălău, fostul patron al cluburilor de strip-tease Cafe de Paris şi French Can-Can, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în ianuarie 2007, la aproape trei ani după ce reuşise să fugă din ţară, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Anchetatorii au reţinut că, în luna februarie 2004, Păşcălău a obţinut o returnare ilegală de TVA de aproximativ 370.000 de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Ulterior, în baza unui contract fals de împrumut, Păşcălău a scos TVA din contul SC MOHAIR CONF SRL Craiova, după care a fugit în Venezuela. Inculpatul a fost judecat în lipsă, iar în octombrie 2007 a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare. Craioveanul a intrat însă în puşcărie abia la sfârşitul lunii ianuarie 2012, când a fost extrădat din Venezuela. Ajuns în țară, Pășcălău a fost rejudecat pentru faptele comise în 2004, iar pe 3 iunie, anul acesta, a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare. Din pedeapsa primită, instanța a scăzut perioada cât inculpatul a stat în arest, de pe 26 decembrie 2010, când a fost arestat în Venezuela, până în iunie 2014, când a fost condamnat definitiv. Săptămâna trecută, Pășcălău a depus o cerere de eliberare condiționată la Judecătoria Craiova, însă marți i-a fost respinsă.

Încă două cereri respinse

În decembrie 2008, procurorii DNA dispuneau trimiterea în judecată a fostului consilier Aurel Bojenoiu şi al foştilor funcţionari Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă. Anchetatorii au reținut că fostul consilier local Bojenoiu a obținut un teren cu o suprafaţă de 110 mp, situat pe strada Dâmboviţa, cu ajutorul unui raport întocmit în fals de Ionel Păpălă şi avizat de şeful Serviciului Disciplina în Construcţii, Gheorghe Daici. Pe 27 martie anul acesta, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe cei trei inculpați. Magistraţii bucureşteni au hotărât ca Aurel Bojenoiu să execute un an şi jumătate de închisoare, iar Daici şi Păpălă – câte un an. După aproape patru luni petrecute în penitenciar, Ionel Păpălă a formulat o cerere de eliberare condiționată, care i-a fost respinsă însă de magistrații de la Judecătoria Craiova.
Tot marți, Judecătoria Craiova a judecat o cerere de eliberare depusă de Penitenciarul Pelendava pentru Victor Toader, fost grefier al Curţii de Apel Craiova, condamnat definitiv pe 23 octombrie 2013 la doi ani şi şase luni de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale şi sustragere şi distrugere de înscrisuri. În cazul fostului grefier, procurorii DNA au reținut că acesta, direct sau prin diverşi intermediari, obişnuia să ceară diverse sume de bani în euro de la persoane care aveau dosare pe rolul Curţii de Apel Craiova. În schimbul banilor, grefierul le promitea obţinerea unor hotărâri judecătoreşti favorabile în aceste dosare. Astfel, procurorii DNA au stabilit că, între 2011 şi 2012, grefierul a cerut şi primit suma totală de 29.500 de euro de la mai multe persoane, majoritatea de etnie romă.
Marți, instanța a respins propunerea penitenciarului și a fixat termen pentru reînoirea cererii după data de 22 noiembrie.
Hotărârile Judecătoriei Craiova nu sunt definitive și pot fi contestate de cei trei inculpați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS