8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMurgași, între tradiție și modernizare

Murgași, între tradiție și modernizare

\n

Ascuns între dealuri și flancat de păduri, Murgași este unul dintre satele în care oamenii trăiesc între tradiție și modernizare. Majoritatea caselor cu prispă au fost înlocuite de vilele cu etaj, iar drumurile asfaltate continuă cu cele pline de gropi. Bătrânii satului încearcă să prindă schimbările din mers.

După un drum de 40 de minute cu mașina, un indicator ruginit pe care stă scris cu negru Murgași ne anunță că am ajuns în locul pe care îl căutam.
Este ora 9.30 și în sat oamenii aleargă ca furnicile. Soarele fierbinte, încă de dimineață, anunță arșiță. Unii săteni deja sunt pe câmp. Alții au potolit păsările și au plecat la magazin să își cumpere pâine.
Cu sapa pe umăr și o plasă de rafie în mână, o bătrână merge grăbită să sape porumbii. Mulți săteni sunt necăjiți pentru că din cauza ploilor culturile de grâu și porumb au fost compromise. Așa că au fost nevoiți să cultive pentru a doua sau a treia oara. „Păcate amărâte. Am muncit degeaba. Am pus iar porumbii și sunt mici, trebuie să îi săpăm“, spune mâhnită o săteancă.
Și primarul comunei doljene, Constantin Nedelea, susține că nu este grozavă cultura din acest an: „Ploile din ultimul timp au afectat culturile oamenilor. Problema cea mai mare este la cultura porumbului“.

„Ne snopim cu munca”

La țară, ziua este lungă, iar sătenii robotesc din zori și până seara târziu.
Pe strada principală din sat am dat de Marina Corbeanu. Fusese la un vecin să facă uroaie pentru pui și cum ne-a văzut ne-a dat imediat „Bună ziua“.
Cu fața senină, femeia de 75 de ani ne spune că la țară viața e grea. „Ne snopim cu munca. Dar ce să facem? Ce dă Dumnezeu, noi nu putem să facem mai mult! Ar mai trebui făcute multe în sat. De asfaltat, de făcut un pod“, povestește femeia.
Ca să ajungă acasă, Marina Corbeanu trebuie să traverseze un pot vechi, de lemn. „De abia merg pe el, mie teamă că o să cad. Din cauza lui a intrat apa peste noi. Dacă nu era făcut canalul adânc, ne inunda“, mai spune Marina Corbeanu.
Podul de care vorbește femeia traversează râul Gemărtălui și nu a mai fost reabilitat de ani. Viceprimarul comunei, Daniel Țeligrădeanu, spune de ce nu a fost reabilitat: „Este vorba de un pod aflat peste un pârâu cadastrat, care trebuie construit după anumite standarde. Bugetul local nu poate suporta cheltuielile de 400.000 – 500.000 de lei. Am întocmit un proiect cu finanțare europeană, în care este inclus și podul. A fost declarat eligibil, dar este în așteptare“.

Drumul iadului trece prin Murgași

Comuna doljeană Murgaşi cuprinde opt sate: Murgaşi, Balota de Jos, Balota de Sus, Buşteni, Gaia, Picăturile, Rupturile, Veleşti în care trăiesc 2.640 de oameni. Natalitatea scade de la an la an pentru că, în medie, mor 80 de oameni și se nasc maximum zece copii.
Mulți tineri au plecat peste hotare, cei mai mulți în Italia și Spania, în speranța că vor avea un viitor mai bun. Cu banii câștigați acolo, unii dintre ei și-au construit în Murgași case la fel ca în străinătate. Puține mai sunt casele bătrânești. Pe prispa uneia dintre ele stă o bătrână care privește lung la strada prăfuită.  
Drumul de la intrarea în comună și până la primărie este asfaltat, dar de aici încolo începe o porțiune neasfaltată de aproape 11 kilometri. Oamenii care trec pe aici îi spun drumul iadului.
Primarul Constantin Nedelea explică faptul că este vorba de o porțiune din drumul județean pentru care nu sunt bani pentru asfaltare: „Sătenii ne judecă și pe bună dreptate. De multe ori nu înțeleg că acesta nu poate fi făcut cu resurse proprii. Demersuri am făcut destule. Acest drum se continuă în zona forestieră și este posibil să fie și acesta un impediment“.

11 străzi asfaltate cu bani din fonduri europene

Viceprimarul comunei, Daniel Țeligrădeanu, a spus că lucrarea la acest drum ar costa peste zece milioane de lei. Așa că problema cea mai arzătoate din Murgași este asfaltarea acestui drum. Mai mult, el ridică și probleme de mediu. „În timpul verii, praful se ridică și este aproape imposibil ca oamenii să își mai întindă rufele la uscat“, a explicat Constantin Nedelea, edilul localității.
Sătenii așteaptă de zeci de ani ca acest drum să fie asfaltat. „Dai din groapă în groapă. Nu cred că o să îl mai facă vreodată“, spune Leontina Olteanu, o săteancă.
În satul Balota de Jos, autoritățile locale au reușit să asfalteze în anul 2012 o parte din ulițe cu bani din fonduri europene. În total, au fost asfaltate 11 străzi. Au rămas șase kilometri de drum neasfaltat. Primăria a depus un proiect pentru finanțare, dar nu a obținut banii pentru că mai avea încă unul în derulare și nu au fost acceptate două proiecte în același timp.

Școala europeană
are nevoie de gard

O grădiniță și o școală construite după standarde europene sunt înconjurate de iarbă și nu de gard. Au fost făcute cu bani primiți de la Uniunea Europeană și, chiar dacă sunt dotate cu tot ce trebuie, nu pot fi folosite. Viceprimarul comunei, Daniel Țeligrădeanu, explică de ce: „Este nevoie de bani pentru împrejmuirea clădirilor, alei, racordul la canalizare. Fără acestea nu pot fi puse în funcțiune. Avem promisiuni de la Consiliul Județean că ne va ajuta. Este importantă împrejmuirea, ține de siguranța copiilor, pentru că aici avem și un canal colector. Mai este și strada principală, unde copiii pot să iasă oricând. Trebuie amenajată curtea, spațiul de joacă, un mic teren de sport. Contribuția locală a asigurat montarea în școală a unei centrale termice în valoare de 100.000 lei“.
„Intenția autorităților este ca, pe viitor, să se încerce o comasare a spațiilor de învățământ în aceste localuri noi, după ce se realizează lucrările care mai sunt necesare“, a declarat viceprimarul.
În comună mai există și Școala Gimnazială Murgași, unde învață 200 de elevi. Aceasta este dotată cu mobilier nou, iar elevii au aici tot ce le trebuie. Ultimele dotări au fost făcute în anul 2003 din fonduri primite de la Banca Mondială.
Opra Marinela, directoarea acestei școli, a spus că, deși au probleme materiale, copiii reușesc să termine cele opt clase: „La liceu sunt probleme. Se înscriu la liceu, dar o parte dintre ei nu frecventează cursurile. Anul trecut au fost elevi înscriși și la Colegiul Național «Carol I», Colegiul Național «Ștefan Velovan»…“.

Investitor din Murgași, primul care a cultivat soia în Dolj

În urmă cu trei ani, în Murgași a venit un investitor care se ocupă cu agricultura. Cu tehnologie de ultimă oră, firma cultivă aproape 600 de hectare, iar sătenii sunt uimiți de faptul că sapa a fost înlocuită de tractorul performant.
De dimineața până seara, combinele și tractoarele uruie pe dealurile Murgașiului și coboară în sat numai atunci când soarele începe să apună.
De când investitorul a venit în sat, oamenii au locuri de muncă. Unii sunt angajați cu carte de muncă. Alții muncesc ca zilieri.
Anul acesta, investitorul din Murgași este primul care a cultivat soia în Dolj. „Am recoltat rapița și este nevoie de forță de muncă. Am încercat să cultivăm soiuri diferite. Anul acesta, am pus în zona Doljului soia, floarea-soarelui“, a spus Mariana Munteanu, administratorul firmei. Viceprimarul comunei speră ca în comună să vină cât mai mulți investitori pentru că, spune el, numai așa localitatea se poate dezvolta: „Se observă la oamenii care sunt sunt angajați acolo că și-au dezvoltat gospodăriile. Este un lucru extraordinar că investesc în comună. Ei sunt viitorul“.
La acest articol a contribuit și Alexandru Goșea, student la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS