16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Cartea de weekend

„1989“, de Adrian Buz
Editura Polirom
După aproape 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, prozatorul craiovean Adrian Buz a publicat, la Editura Polirom, un roman intitulat simplu, „1989“, despre ultimele luni ale regimului ceaușist, primele alegeri libere din 1990, plus alte povești. Într-un interviu acordat GdS, Adrian Buz a spus despre volumul său în lucru „1989“: „E o carte despre sfârșitul perioadei comuniste care evocă, cu un anumit gen de onestitate, în registrul unei psihologii adolescentine, un timp care nu s-a stins în memoria noastră colectivă… retrăiește umanitatea mică a unei societăți înfrânte, chircite sub lespedea neagră și amputantă a totalitarismului. Are sens doar asumându-mi niște riscuri…“.
„1989“ este un roman, în mare parte (aproape 90 la sută) autobiografic, cu unele evenimente tragico-comice întâmplate unui tânăr român care, în anul 1989, şi câteva luni după, a trebuit să-și efectueze stagiul militar obligatoriu de un an și patru luni în condițiile cazone din unitățile militare românești din epoca trecută, în condiţiile Anomaliei de atunci ș.a.m.d. Eroul, adică autorul, a fost protagonistul şi unui eveniment nefericit petrecut la unitatea militară din Deveselu, unde şi-a efectuat ultima parte a armatei (un accident stupid, dar care ar fi putut să-i curme viaţa!).
Fictive sau nu, în carte sunt, printre altele, şi unele detalii oarecum surprinzătoare petrecute în zilele revoluţiei la Teatrul Naţional din Craiova, portrete ale unor oameni din cultură din Bănie…
Din câte înțelegem, în carte – 360 de pagini – sunt însă și multe povești mixate, unele ficțiuni, nu toate întâmplările sunt ale autorului. De aceea, Adrian Buz  şi-a subintitulat cartea roman, şi nu jurnal, aşa cum pare la prima vedere, de aceea nu ştim cât este adevăr şi cât este ficţiune în „romanul autobiografic“ publicat abia acum, în 2014.
În „1989“, autorul nu mai e numele și prenumele, ci se transformă într-un personaj, cu o exprimare când metaforică, când, pe alocuri, neaoșă, mai de …reality. E o carte care, ecranizată, ar putea concura, din unele puncte de vedere, chiar cu filmul „Poziţia copilului“. E doar o părere de cititor… Cartea însă se citeşte, nu ne creează nostalgii, este o reuşită a scriitorului Adrian Buz care, iată, după nouă ani de la publicarea ultimei sale cărţi („Zidul moale“ – proze, Polirom, 2005) iese din „carapace“ cu un volum neconvenţional, dar bun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS