17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAfaceriştii Maria şi Alexandru Lupulescu merg la închisoare

Afaceriştii Maria şi Alexandru Lupulescu merg la închisoare

\n

Soţii Maria şi Alexandru Lupulescu, oameni de afaceri din Târgu Jiu şi patroni ai firmei Lexi Star, au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare. Curtea de Apel Craiova a decis vineri că afaceriştii judecaţi pentru evaziune fiscală şi delapidare trebuie să facă închisoare. Magistraţii craioveni au desfiinţat sentinţa Tribunalului Gorj, care pronunţase decizii de suspendare a executării pedepselor. Conform sentinţei Tribunalului Gorj, Alexandru Lupulescu primise iniţial trei ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare, Maria Lupulescu – trei ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Sentinţa Curţii de Apel Craiova a stabilit ca Maria Lupulescu să execute doi ani şi şase luni de  închisoare, iar Alexandru Lupulescu – doi ani şi trei luni de închisoare.
Condamnaţi iniţial la închisoare cu executare, medicii veterinari judecaţi în acelaşi dosar au primit de această dată închisoare cu suspendare. Medicii Ana Guţă şi Dumitru Firiza, din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, primiseră inițial un an, respectiv un an şi patru luni de închisoare cu executare, pentru falsurile realizate.

Au falsificat documente de control

Potrivit procurorilor gorjeni, soţii Lupulescu, patroni ai firmei Lexi Star, în prezent în faliment, au apelat la cei doi medici veterinari pentru a denatura anumite rapoarte de control, astfel încât o cantitate foarte mare de carne să figureze ca alterată şi distrusă în acte, cu scopul de a se evita plata taxelor aferente către bugetul de stat. Maria Lupulescu, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale din Târgu Jiu, în perioada 2010-2012, nu a evidenţiat în contabilitate toate veniturile realizate din vânzarea produselor din carne, sustrăgându-se de la plata impozitelor şi taxelor la bugetul statului cu suma de peste un milion de lei. Medicul veterinar Ana Guţă a fost acuzat de procurori că a întocmit în fals nota de inspecţie, prin care se constata în mod fictiv alterarea a 20 de tone de carne, pe care a înmânat-o inculpatei Maria Lupulescu. Şi medicul Dumitru Firiza s-a implicat în falsificarea unor documente în favoarea firmei soţilor Maria şi Alexandru Lupulescu.

Sume mari de achitat

Curtea de Apel Craiova a mai decis că inculpaţii trebuie să achite mai multe sume de bani pentru acoperirea prejudiciului: „Obligă inculpatul Lupulescu Alexandru la plata sumei de 52.514 lei cu accesoriile aferente calculate conform art. 119 şi 120/1 din Codul de procedură fiscală. Constată achitat din prejudiciu cauzat de inculpatul Lupulescu Alexandru suma de 52.514 lei. Obligă inculpata Lupulescu Maria, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Lexi Star SRL reprezentată prin lichidator judiciar Siomax SRL, precum şi în solidar şi cu inculpata Guţă Ana – solidaritate în limita valorii de 76.648 de lei – şi cu inculpatul Firiza Dumitru – solidaritate în limita valorii de 332.868,45 lei -, la plata sumei de 1.334.867,71 lei cu accesoriile aferente calculate conform art. 119 şi 120/1 din codul de procedură fiscală. Constată achitat din prejudiciul total cauzat de inculpata Lupulescu Maria suma de 656.522 de lei. Dispune anularea actelor false. Menţine măsura asigurătorie a sechestrului dispusă prin ordonanţa nr. 121/P/2012 din 09.07.2012 a procurorului asupra clădirii situate în Târgu Jiu, strada Progresului, nr. 1, judeţul Gorj, având suprafaţa construită de 268 mp, proprietate a inculpatei Lupulescu Maria. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei, care nu contravin prezentei decizii. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică 18.07.2014“. Societatea deţine şi un hotel cu acelaşi nume în Târgu Jiu, scos la vânzare pentru recuperarea unor creanţe.
În urma sentinţei definitive, soţii Maria şi Alexandru Lupulescu trebuie să se prezinte la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj pentru realizarea formalităţilor în vederea încarcerării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS