22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInformatica - un domeniu ofertant pentru astăzi şi mâine

Informatica – un domeniu ofertant pentru astăzi şi mâine

\n

În perioada 15 – 25 iulie, absolvenţii de bacalaureat se pot înscrie pentru a urma cursurile secţiei de Informatică a Universităţii din Craiova. Despre perspectivele acestora la absolvire, într-un interviu pe larg cu dl. Prof. Dr. Ion Iancu – Director al Departamentului de Informatică din cadrul Facultăţii de Matematică și Științe ale Naturii:

R: Ce perspective are un absovent de liceu care alege să studieze informatica?

I: Celor care aleg să urmeze o specializare în domeniul IT le precizez, mai înainte de toate, faptul că industria IT se constituie într-un angajator de top în România, locurile de muncă din domeniu sunt considerate foarte atractive, aflându-se cu mult peste medie raportat la venituri. În plus, perspectivele de realizare în carieră, programul flexibil și numeroasele facilități oferite angajaților sunt argumente importante de a studia informatica.

Obiectivul central al programului de studiu îl reprezintă formarea specialiştilor în informatică, cu acces pe piaţa muncii oferită de firmele de profil din ţară şi din străinătate. Faptul că informaţiile transmise studenţilor care studiază Informatica la Craiova se ridică la cel mai înalt nivel, este certificat de prezenţa absolvenţilor noştri printre angajaţii unor companii multinaţionale prestigioase precum Microsoft, Oracle, IBM, HP, Pirelli, Siemens, Alcatel, Ford, Softwin etc. Dorim ca, prin intermediul tehnologiilor şi inovaţiilor, să oferim studenţilor noştri posibilitatea de a reuşi în secolul XXI. De asemenea, tot pentru a creşte şansele de angajare a absolvenţilor noştri şi pentru a realiza o integrare mai uşoară a acestora pe piaţa muncii, studenţilor li se oferă posibilitatea de a efectua stagii de practică în domeniu IT la diverse  companii, precum IXIA, Netrom Software, SyncRO Soft, Star Storage, CS Romania, Hella Romania, Caphyon, IT Six Global Services, Pirelli IT Craiova, Caelynx Europe.

R: Ca o problemă generală a sistemului de învăţamânt românesc, tinerii reclamă programele de studiu învechite, neactualizate şi care, implicit, nu au legătură cu cerinţele de pe piaţa muncii. Am dori să ascultăm şi părerea dumneavoastră despre acest aspect semnalat.

I: În domeniul IT tehnologiile şi produsele sunt într-o evoluţie permanentă. Noi urmărim cu atenţie schimbările survenite în acest domeniu, adaptând serviciile educaţionale oferite de specializarea Informatică din cadrul Facultăţii de Matematica si Ştiinţe ale Naturii din Craiova.
Planurile de învățământ sunt revizuite periodic, programele de studiu ale disciplinelor sunt actualizate permanent la nivelul cerinţelor internaționale (conform recomandărilor consorțiului Informatics Europe – http://www.informatics-europe.org/ și ACM/IEEE Computer Science Curricula 2013), iar cursurile oferite de Departamentul Informatică sunt într-o compatibilitate deplină cu cerinţele pieţei muncii.

În altă ordine de idei, Departamentul de Informatică are un dialog permanent cu actori importanţi din domeniul IT, companiile fiind încurajate să prezinte cele mai noi tehnologii sau produse în cadrul unor evenimente grupate sub denumirea  Open4Tech   Open for technology . Mai multe detalii pot fi consultate pe site-ul eAvizier – un avizier virtual cu informații de interes pentru studenții noștri și nu numai.
Pentru a ilustra deschiderea noastră la tot ceea ce este nou, menționăm programele de training destinate studenților și inițiate de Hella România, Netrom Software, IT Six Global Services, UbiSoft, Pirelli IT Craiova, ce constituie încă un mijloc foarte bun de a lua contact cu realitățile pieței muncii.
Nu în ultimul rând, feedback-urile de la foştii noştri studenţi ne confirmă faptul că tehnologiile studiate şi informaţia dobândită la cursurile specializării Informatică sunt în deplin acord cu cerinţele pieţei.

 R: Care sunt aspectele de menţionat privitoare la dotările de care dispune facultatea, baza materială este satisfăcătoare?

 I: Din punctul de vedere al infrastructurii avem o bază materială formată din săli de curs şi laboratoare, dotată cu tehnică de calcul performantă. Avem cea mai modernă reţea din universitate, de conectare a sălilor de curs, a laboratoarelor şi a cabinetelor profesorilor, aceasta fiind parte integrantă a unui proiect de creare a unui sistem de calcul virtual. Mai mult, aş menţiona faptul că în toate sălile de laborator studenţii au acces gratuit la Internet şi prin intermediul unei conexiuni wireless.

Studenţilor şi profesorilor li se oferă, prin parteneriatul academic aflat în derulare cu Microsoft, acces gratuit la cele mai noi tehnologii şi produse software. Este vorba de un parteneriat pe care îl avem de peste 9 ani şi de care au beneficiat peste 1000 de studenţi şi 60 de cadre didactice. Astfel, dacă un student doreşte să folosească, de exemplu, ultima versiune de sistem de operare Windows 8, o poate face gratuit prin intermediul acestui program.
Trebuie să menţionăm parteneriatele de colaborare pe care departamentul nostru le are cu diverse firme IT. Astfel, companiile Hella şi StarStorage au dotat fiecare câte un laborator didactic şi de cercetare. IXIA ne-a oferit pentru cercetare în domeniul reţelelor de calculatoare echipamente de ultimă generaţie. În ceea ce priveşte uneltele software, avem constant sprijinul unor firme precum SyncRo Soft sau Caphyon, iar Netrom Software se implică activ în susținerea studenților cu performanțe deosebite în domeniul IT.

R: Cum sunt sprijiniţi studenţii care vor să studieze mai mult decât prevăd programele analitice ale disciplinelor?

I: Trebuie să menţionez că, în acest domeniu al informaticii, fără pasiune şi perseverenţă, nu se poate obţine performanţă. Anual, se organizează o sesiune de comunicări ştiinţifice unde studenţii îşi prezintă propriile rezultate de cercetare obţinute în cadrul activităţii de studiu individual sau de elaborare a lucrărilor de licenţă/disertaţie, fondul de premiere fiind crescut de la un an la altul grație firmelor IT care se implică în acest eveniment științific, și la care participă și studenți din alte centre universitare. Încurajăm și sprijinim participarea studenților noștri cu rezultate deosebite în cercetare la diverse conferințe naționale sau internaționale organizate în afara centrului universitar craiovean. Studenții cu rezultate meritorii în cercetare, remarcați la diverse manifestări științifice, au fost premiați – în plus – de către universitatea noastră; această acțiune lăudabilă este o dovadă a accentului pe care conducerea universității îl pune pe activitatea de cercetare (chiar și în rândul studenților) și va constitui un stimulent pentru rezultate viitoare și mai bune.

De asemenea, în cadrul cercurilor ştiinţifice coordonate de cadrele didactice ale departamentului nostru, studenţii sunt angrenaţi, pe lângă cercetare, și în divese activităţi de studii practice cu rol de a-i ajuta în viitoarea lor carieră. În acest sens sunt organizate cursuri în afara planului de învățământ și sunt selectați studenți care au un program constant în cadrul laboratoarelor de cercetare și sunt integrați în contracte de cercetare ale cadrelor didactice. Au fost finalizate, după modelul existent la alte universități europene, rețele de calculatoare superioare, centre de calcul pentru sisteme de virtualizare, soluții de calcul avansat și proiecte universitare.

R: În ultimii ani, s-a observat că foarte mulţi absolvenţi de liceu aleg să urmeze cursurile unei universităţi din străinătate. Cum îi poate determina oferta educațională pe care o prezentați să rămână să studieze în ţară?

I: Este adevărat că există o tendinţă accentuată de a realiza studiile în străinătate. Pe lângă avantajele date de contactul cu cultura și civilizația unei țări occidentale sau de schimburile culturale realizate cu colegii care provin din diverse colțuri ale lumii, există și unele dezavantaje:  proaspătul student trebuie să se rupă de mediul familial, de prieteni şi să se descurce, pe cont propriu, în ţări străine;  uneori,  efortul financiar al familiei nu este de neglijat. De aceea, consider că o variantă de a lua contact cu universităţile occidentale, ar fi bursele de studiu în străinătate oferite și de departamentul nostru în cadrul programului de mobilităţi studenţeşti Erasmus+, prin care oferim burse de studiu la universităţi de prestigiu din Germania, Franţa, Italia, Irlanda, Spania sau Grecia. Creditele obţinute în timpul perioadei de studii în străinătate sunt recunoscute la întoarcerea în ţară. Şi, astfel, studentul are şi avantajul de a lua contact cu întreaga cultură şi cu sistemul de învăţământ occidental.

R: Concluzionând, domnule profesor…

I: Dacă aș putea da timpul înapoi, aş alege să urmez aceeaşi cale. Spre deosebire de perioada studenției mele, acum am convingerea că pasiunea poate aduce mari satisfacţii în acest domeniu şi că, pornind pe acest drum, înarmaţi cu perseverenţă şi bine îndrumaţi, studenţii noştri îşi vor împlini toate visele.

 

Aici puteţi accesa site-urile unora dintre specializările din cadrul Facultăţii de Matematică și Științe ale Naturii:

 Informatica: http://inf.ucv.ro/admissions/
 Matematica: http://math.ucv.ro/admitere/oferta.htm
 Geografie:  http://cis01.central.ucv.ro/geografie/admitere.php

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS