15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLeu: Drumul prăfuit către gară este acum asfaltat

Leu: Drumul prăfuit către gară este acum asfaltat

http://www.youtube.com/watch?v=goJ_ophhrFs

\n

Administrația din Leu – Dolj a început să asfalteze străzile din comună. „Am 1.300 de like-uri pe Facebook!“, spune primarul Cristescu. Cum a reușit primarul să o scoată la capăt cu datornicii la bugetul local, în ce s-a transformat „Școala de Fete“ și cine vine în „Grădina de Vară“ aflați în cele de mai jos.

Administrația locală din comuna doljeană Leu a început să asfalteze drumurile din localitate, cu bani de la bugetul local. În afară de DN 6, artera modernizată care traversează Leu, în comună nu exista până acum nici un metru de asfalt. Străzile laterale sunt de pământ, iar pe unele dintre ele s-a pus piatră spartă de râu.
„Un drum modernizat care traversează comuna implică și impune ca și drumurile laterale să fie pe măsură Oamenii s-au bucurat ca niște copii în momentul în care au văzut pentru prima dată asfalt pe străzile noastre. S-a realizat din banii proprii“, a precizat primarul Iulian Cristescu. Drumul (2 km) face legătura între centrul comunei și Gara Leu, unde se află și un siloz de cereale. Din cauza tirurilor care treceau pe aici în timpul campaniei agricole, era foarte mult praf. „Oamenii nu puteau să scoată o rufă la uscat. Nici noaptea nu puteau să doarmă, din cauza transportatorilor care îi deranjau. Această investiție din fonduri proprii a ajuns prin licitație la valoarea de 1,07 milioane de lei, o sumă importantă pentru bugetul primăriei. Am postat imagini pe Facebook și oamenii mi-au arătat că le place ce se întâmplă. Am primit 1.300 de like-uri“, a mai afirmat primarul. Următoarea țintă a primăriei este asfaltarea drumului care leagă centrul comunei de târgul de săptămână, care a ajuns foarte popular în zonă.
„Se organizează târg săptămânal, duminică de duminică. Oamenii se întâlnesc, comunică. Vin aici producători din comunele vecine, cu produse foarte bune calitativ, fără multe îngrășăminte. Am atras și foarte mulți craioveni, care vin la Leu pentru a-și face piața. Cumpără de la produse agricole la legume proaspete, la prețuri de producător. Vom încerca să facem un punct de vânzare și în centrul comunei. Drumul care face legătura cu târgul are 1.300 de metri, de curând l-am expertizat. Cu siguranță, aici se impune alt tip de asfalt“, a mai spus Iulian Cristescu.

Apa și canalizarea, prioritățile comunei

Printre prioritățile localității, se află sistemele centralizate de alimentare cu apă și canalizare. Autoritățile locale spun că există deja 1.200 de branșamente la rețeaua de alimentare cu apă, ceea ce înseamnă că jumătate din locuitorii comunei au apă curentă. Rețeaua (30 km) este gestionată prin SC Utilități Publice SRL Leu, care are șase angajați. „Avem un studiu de fezabilitate și pentru rețeaua de canalizare. Conform acestuia, avem nevoie de cinci milioane de lei pentru canalizare. Aici intră și stația de epurare a apelor uzate, pe care vrem s-o amenajăm în zona bălților. Avem utilajele noastre: un buldoexcavator cu care să facem săpătura, dar și un autogreder – luat din taxele de autorizare pentru o construcție realizată de către un investitor“, a explicat primarul Cristescu.
Realizarea unor obiective costisitoare, dar necesare se poate face și pentru că administrația locală încearcă să colecteze toate sumele din taxe și impozite. Bugetul propriu anual al comunei este de 5,6 milioane de lei, iar încasările au fost de 106,5% față de programul propus. Primarul a explicat cum a făcut ordine în încasări. „Cetățenii aveau de ani de zile restanțe, pe care noi încercăm să le recuperăm. Spre exemplu, când s-au întocmit dosarele pentru APIA, am confruntat suprafețele declarate cu cele care figurau la primărie. Spre exemplu, de ce un cetățean are la financiar cinci hectare, iar la APIA declară șapte hectare? De unde vine diferența? Și veneau cu diverse motivații: că terenul vine de la bunica, de la soacra, de la cuscru, de la frate etc. În felul acesta, noi am reglat situația. Le-am explicat: calculatorul adună în fiecare an fiecare ban neplătit la timp“, a afirmat acesta.

Cum s-a transformat „Școala de fete“

Una dintre clădirile pitorești din Leu este așa-numita „Școală de fete“. Pe vremuri, aici funcționa o școală de fete. În prezent, însă, ea a fost transformată într-o clădire administrativă, unde funcționează instituții din subordinea consiliului local. „Am păstrat numele inițial al clădirii și am mutat aici Serviciul de evidență a populației și o bibliotecă în care sunt peste 12.000 de volume. Avem și sala de ședințe a consiliului local, pe care vreau să o transform în sală de cununii“, a explicat Iulian Cristescu. Altă clădire recondiționată este fostul local al Primăriei din Zănoaga, unde localnicii pot merge
să-și rezolve problemele administrative, fără a se mai deplasa până la Leu. „Cetățenii în vârstă nu se pot deplasa până la Leu. Am lăsat acolo un inginer, casierul și în fiecare zi merge viceprimarul pentru a vorbi cu cetățenii. Se pot ține chiar și audienţe acolo“, a mai spus primarul. Altă clădire renovată este cea a dispensarului. „Am modernizat patru grupuri sanitare, s-a schimbat instalația electrică, am amenajat o sală de sterilizare și una de tratament. Tot aici a fost înființată și o farmacie“, a completat edilul.

Joc și voie bună
la Grădina de Vară

Căminul cultural al comunei a fost afectat de un incendiu în urmă cu câțiva ani, iar autoritățile locale au decis să-l demoleze.
Fosta administrație dorea să amenajaze căminul cultural într-un bloc moștenit din perioada comunistă. „O viziune proastă, fără studiu. Trebuia alocate 2,1 milioane de lei din fondurile proprii pentru transformarea acelei clădiri în cămin cultural“, a spus primarul.
Administrația actuală a transformat locul unde se afla căminul cultural ars într-o frumoasă grădină de vară, unde se organizează diverse manifestări, de la ziua comunei la serbările școlare.
„La grădina de vară au loc în aer liber diverse acțiuni ale școlii și ale noastre. Pe perioada vacanțelor, vrem să-i dăm un regim diversificat. Am adus chiar și Teatrul de Păpuși «Colibri» de la Craiova, pentru copiii de la grădinițe. Sunt circa 80 de copii la cele patru grădinițe, de la Leu și Zănoaga“, a spus primarul. Iubitori de artă tradițională, localnicii au înființat și un ansamblu de dansuri, care se numește „Leoveanca“. Inițiativa a aparținut tinerelor mămici, după ce în localitate a fost adus la zi de sărbătoare Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“, de la Craiova. „Am adus ca și coregraf un tânăr dansator de la «Maria Tănase». Am avut o ieșire în Bulgaria (Vidin) cu ei și un schimb de experiență cu bulgarii, ocazie cu care am achiziționat și niște costume“, a spus Iulian Cristescu.
Scena grădinii de vară este folosită din plin la ziua comunei, sărbătorită în prima duminică din octombrie, când se organizează și Festivalul viei și vinului. În 2013, printre artiștii invitați să cânte pe scenă s-au numărat Maria Ciobanu, Ionuț Dolănescu, Niculina Stoican și Petrică Mâțu Stoian.

Școala are nevoie
de reparații

O poveste aparte o are Școala Gimnazială „Nică Barbu Locusteanu“, numită așa în memoria fostului revoluționar și prefect de Romanați. Deși se mândrește cu rezultate școlare bune și foarte bune, instituția nu are fonduri suficiente pentru renovarea clădirii, care a început să se degradeze. Administrația locală are un buget prea mic pentru a suporta toate costurile modernizării.
„Școala are o vechime de 50 de ani. Noi am schimbat anul trecut centrala termică și urmează să schimbăm și caloriferele. Suma pe care am investit-o în centrală se ridică la 200.000 de lei. Am cerut bani pentru școală la CJ Dolj, ISJ cunoaște situația noastră. Nu am primit nimic până acum. Cu 400.000 de lei am face școala boboc. Mai ales că în toamna acestui an suntem gazda unor elevi turci, grație unui proiect făcut de școală“, a spus primarul Cristescu. Directorul școlii, Anicuța Bețiu, spune că elevii merită un local mai bun pentru performanțele pe care le-au obținut. „Suntem o școală din mediul rural, dar avem rezultate foarte bune. Avem calificați la etapa națională a olimpiadei de matematică, la cea de chimie. Eleva se numește Mădălina Stănășel și va fi elevă la Colegiul Național «Frații Buzești» din Craiova. De asemenea, avem rezultate foarte bune și la evaluarea națională. Sunt copii cu care profesorii muncesc foarte mult. Încercăm să le creăm și un mediu adecvat pentru aceste performanțe. Am început o mică renovare a școlii, dar suntem
într-un moment de impas. Ne-ar mai trebui alocate niște sume de bani. Avem 18 săli de clasă și patru cabinete. Școala este foarte mare“, a detaliat Anicuța Bețiu. Cu bani de la bugetul local, câteva săli de clasă au fost zugrăvite, s-a montat parchet și s-au schimbat ușile. Nu este însă suficient. „Clădirea are nevoie de reparații exterioare și de un nou acoperiș, exact ca și sala de sport. Nu s-a făcut nici o intervenție de când s-a dat în folosință. După toate demersurile făcute, ni s-a spus să ne descurcăm cu fonduri proprii“, a conchis primarul.

Agricultură pe 11.600 de hectare

Comuna Leu are o suprafață foarte mare de terenuri agricole, cultivate aproape în totalitate, după cum explică primarul: „Avem 11.600 de hectare de teren agricol de bună calitate. Și este pentru prima dată în ultimii ani când nu mai găsim teren nelucrat. Se cultivă cereale, floarea-soarelui, rapiță“. Marii investitori au suprafețe întinse de teren agricol la Leu. Unii oameni de afaceri cunoscuți au investit în parcuri fotovoltaice sau producție de gard bordurat și plase sudate.

Iulian Cristescu, invitat
la alege TV

Primarul Iulian Cristescu a fost invitat aseară la emisiunea „Audiență Generală“ de la alege TV (de la ora 18.30) pentru a vorbi despre planul de investiții în următoarea perioadă. Înregistrarea emisiunii poate fi urmărită pe site-ul alege TV, la adresa www.alegetv.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS