24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministratoare de asociație, trimisă la puşcărie

Administratoare de asociație, trimisă la puşcărie

\n

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, vineri, să o condamne la doi ani și opt luni de închisoare pe fosta administratoare a Asociaţiei de locatari SO2 Craioviţa Nouă. Femeia a fost acuzată că a „tras“ din banii locatarilor peste 220.000 de lei, bani pe care trebuie să-i dea înapoi cu tot cu penalități.

Neregulile de la Asociaţia de locatari SO2 Craioviţa Nouă au fost descoperite în urma unui control făcut de inspectorii Primăriei Craiova în iunie 2011, la solicitarea locatarilor.
La acea dată, în documentele asociației au fost găsite o serie de nereguli, diferența dintre suma din casierie și cea din registru fiind de 131.543 de lei. Controlul a mai scos la iveală faptul că banii achitați de locatari erau ţinuţi în casierie, iar furnizorii nu erau plătiţi la timp sau chiar deloc. De asemenea, s-a mai stabilit că pe chitanţele eliberate locatarilor la momentul efectuării plăţilor era trecută suma reală, însă la transcrierea în registre suma se înjumătăţea, diferența de bani ajungând în buzunarele administratoarei. Este vorba de Marilena Predescu, care și-a recunoscut vina încă de la început. „Ştiu ce s-a întâmplat. Am dat o declaraţie la primărie. Ştiu că mi se va retrage atestatul, dar ce să mai fac?“, declara pentru GdS Marilena Predescu în iulie 2011.
După ce au aflat că banii achitați nu au mai ajuns la furnizori, locatarii au angajat o firmă care să le administreze banii și au ales un nou președinte, pe Mariana Nedelcu. Ulterior, reprezentanții asociației au solicitat o expertiză contabilă, după care cercetările în acest caz au fost preluate de polițiștii de la Investigarea Fraudelor, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. În septembrie 2013, Marilena Predescu a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracțiunii de delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Și condamnată, și obligată să returneze banii

Inculpata a ales să-și recunoască faptele în fața judecătorilor pentru a avea parte de o pedeapsă mai blândă, iar la începutul lunii decembrie, anul trecut, Judecătoria Craiova a condamnat-o la cinci ani de închisoare.
De asemenea, instanța a admis acțiunea civilă formulată de Asociaţia de locatari SO2 și a obligat-o pe inculpată să achite asociației 221.757 de lei, sumă la care se adaugă penalităţile calculate până la data plăţii efective. În final, Judecătoria Craiova a dispus anularea chitanțelor false emise de inculpată în mai 2009 și februarie 2010.
Marilena Predescu a atacat cu apel sentința dată de Judecătoria Craiova, iar vineri, pe 11 iulie, Curtea de Apel Craiova i-a admis acțiunea. Instanța a hotărât să o condamne definitiv pe inculpată la doi ani și opt luni de închisoare și a menținut restul dispozițiilor hotărârii Judecătoriei Craiova, inclusiv despăgubirile către asociație.
Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, luni după-amiază, instanța a emis un mandat de executare a pedepsei pe numele Marilenei Predescu, femeia urmând să fie dusă în arest.
Chiar dacă Marilena Predescu a fost condamnată definitiv, reprezentanții Asociaţiei de locatari SO2 nu sunt însă optimiști în ceea ce privește recuperarea pagubei făcute de fosta administratoare. „Nu ştiu de unde vom recupera prejudiciul, pentru că fosta administratoare nu are bunuri. O să apelăm la un executor, dar nu știu ce o să executăm. Pentru suma sustrasă, apărem cu datorii la furnizori, în special la Termoficare“, a explicat Mariana Nedelcu, preşedinta Asociaţiei SO2.

Asociație executată silit

Asociaţia de locatari SO2 Craioviţa Nouă a fost dată în judecată de Regia de Termoficare, iar Judecătoria Craiova a dispus ca asociaţia să achite regiei suma de 61.891 de lei, reprezentând contravaloarea facturilor acceptate la plată pentru consumul de energie termică din perioada martie -decembrie 2010.
Ulterior, în martie, anul acesta, Regia de Termoficare a obținut în instanță executarea silită a asociației, însă executorul judecătoresc nu are… ce executa. „Noi nu aveam conturi ori alte bunuri, așa că nu au ce să execute. Le plătim facturile la zi și le-am spus că nu avem de unde să le dăm banii“, a încheiat Mariana Nedelcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS