17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNemulțumiri în cartierul Valea Roșie

Nemulțumiri în cartierul Valea Roșie

\n

Nemulțumiri, semne de întrebare, lipsă de comunicare, acestea sunt problemele pe care ni le-au sesizat unii craioveni din cartierul Valea Roșie. Unii proprietarii din blocul 19, scara 1, sunt revoltați că, la doar câțiva metri de ferestrele lor, se ridică o construcție supraetajată. Proprietarii din blocul 22 sunt nemulțumiți că, de două săptămâni, nu au apă caldă, iar aleea din spatele blocului nu a mai fost refăcută după ce s-au făcut săpături. În blocul 25, altă nemulțumire: două „tranșee“ stau deschise de peste două săptămâni, iar oamenii nu știu pentru ce au dat banii și ce lucrări se efectuează.

Unii proprietari din blocul 19 din cartierul craiovean Valea Roșie sunt deranjați că sub ferestrele lor se ridică o nouă clădire. Oamenii spun că vor fi lipsiți de lumină naturală, de intimitate în propriile case. În plus, în situații mai grave ambulanța sau pompierii nu pot ajunge foarte aproape de intrarea blocului.
„S-a obținut acest spațiu verde de mai mulți ani, văd că s-a luat autorizație de construire. Nu este vina proprietarului sau a constructorului. Este vina autorităților care dau astfel de autorizații. Ne deranjează pentru că este foarte aproape de bloc și este inestetic. Nu mai există pic de intimitate. Plus zgomotul care este zilnic“, a spus Alin Ghera proprietar în blocul 19 din Valea Roșie. Sunt voci care spun că noua construcție nu respectă un plan urbanistic.
„Pe strada Vântului, nr. 2 C, zona Dacia din Valea Roșie, au început lucrările la un magazin care nu respectă planul cadastral, nu respectă retragerile din axul străzii de opt metri, nici măcar POT (procent de ocupare al terenului – n.r.) sau CUT (coeficient de ocupare al terenului – n.r.) nu îl respectă, s-au făcut degeaba zeci de reclamații, magazinul este construit direct în trotuar, aproape că a luat din intrarea în bloc. Poate mă trezesc cu fereastra zidită. Cum este posibil să se dea o asemenea autorizație de construire fără să se respecte planul urbanistic zonal. Magazinul este pus în trotuar, luând fața și intrarea blocului“, a sesizat Ion Popescu.
Alți proprietari văd cu ochi buni ridicarea acestei construcții și deschiderea unui magazin lângă blocul lor. „Nu mă deranjează fiindcă era nevoie și la noi de un magazin. Avem copii mici și îi putem trimite mai ușor la magazin. Inițial, am făcut sesizări, ne-am opus acestei lucrări, am semnat o plângere, dar, până la urmă, ne-am împăcat cu ideea că vom avea această clădire în vecinătatea blocului“, este de părere Simona Beclei, proprietar.

Proprietarul, acoperit de documente

Atât proprietarul, cât și constructorul spun că noua construcție este autorizată.
„Eu respect părerea proprietarilor, dar am acest teren din anul 2003. Dețineam un spațiu comercial care mi-a fost demolat și ulterior m-am îndreptat spre acest teren. Am obținut autorizație, avizele și documentația cerută și am demarat construirea imobilului. Proprietarii au făcut tot felul de sesizări, am avut control peste control de la Disciplina în Construcții, de la Poliție, de la ITM pentru constructor. Nu au găsit nimic“, a explicat proprietarul terenului.
La rândul său, constructorul a spus că există un proiect pe care îl respectă.
„Aici va fi un spațiu comercial. Proprietarul are toate autorizațiile și avizele legale. Noi am încercat să respectăm orele de liniște. Proprietarii din blocul vecin sunt deranjați că rămân fără parcare și fără lumină naturală, spun ei. Dar există un proiect și noi îl respectăm“, a declarat, pentru GdS, Florin Cherciu, reprezentant SC Feva SRL. Acest lucru este confirmat și de reprezentanții Primăriei Craiova. Aceștia au declarat că există autorizația de construire nr. 333 din 22.04.2014, eliberată de Primăria Craiova.

Apa recirculată deranjează strada

În blocul 22, tot din Valea Roșie, proprietarii au altă nemulțumire. Lucrările la conducta de apă caldă, de fapt, conducta de recirculare a apei calde, au creat disconfort locatarilor. Mai multe blocuri au fost lăsate fără apă caldă timp de două săptămâni. Pe lângă faptul că aceștia nu au avut apă caldă, oamenii spun că muncitorii de la SC Termo Craiova SRL nu au mai refăcut aleile sparte din spatele blocului.
„În spatele blocului 22 s-au desfășurat unele lucrări de înlocuire a unor conducte de apă, necesitând spargerea asfaltului din parcare. După terminarea lucrării, oamenii au plecat și au uitat că au promis că se va reface asfaltul, dar totul s-a rezumat la astuparea cu pământ și dale sparte și tăiate. Este tras cineva la răspundere pentru numeroasele gropi lăsate în oraș după astfel de lucrări?“, se întreabă retoric un craiovean care ne-a sesizat această situație.
Vecinii lor din blocul 25 sunt la fel de nemulțumiți pentru că stau de două săptămâni fără apă caldă. Ei au scos bani din buzunar pentru reparații la subsolul blocului, dar lucrările nu se mai finalizează. „Se fac niște lucrări la noi în bloc. Cei de la asociație ne-au spus că subsolul este inundat și nu pot să citească apometrul din subsol. Am dat câte 100 de lei, dar am înțeles că nu au dat toți proprietarii și din această cauză noi nu avem apă caldă. Vine seara un firicel“, a explicat o proprietară din blocul 25, din Valea Roșie.
Președintele asociației din care face parte cvartalul de blocuri lămurește repede lucrurile. „Nu a fost apă caldă pentru că Termo lucrează la recirculată (conducta de apă recirculată – n.r.). Nu știm cât mai durează lucrările, când dau drumul la apă sau când vin să refacă strada spartă. A doua problemă o reprezintă canalizarea blocului 25. Conductele erau înfundate și proprietarii au căzut de acord să dea bani și să le schimbăm. Nu are legătură cu apa caldă. Acum am oprit lucrările din cauza vremii. Sunt două lucruri care nu au legătură, dar oamenii înțeleg ce vor“, a explicat președintele Asociației nr. 1 Valea Roșie, Gheorghe Ristea.
În această privință, reprezentanții furnizorilor, de apă caldă, respectiv canal, au adus lămuriri.
„S-a terminat lucrarea. Azi (luni -n.r.) se reface carosabilul, aducerea la starea inițială. Faptul că au stat două săptămâni fără apă caldă, proprietarii trebuie să înțeleagă că nu este un termen fix, acesta este diferit în funcție de complexitatea lucrării“, a precizat Mihail Neațu, directorul SC Termo Craiova SRL.
Reprezentantul Companiei de Apă Oltenia, Mihaela Chirițescu, a precizat că instalația dintre căminul de racord și bloc face parte din rețeaua interioară de canalizare și aparține utilizatorului, adică proprietarilor din bloc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS