8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvocatul Mitrache, arestat la Craiova în dosarul clanului Mondial

Avocatul Mitrache, arestat la Craiova în dosarul clanului Mondial

Avocatul vâlcean Bogdan Mitrache, reținut la propunerea DNA pentru trafic de influență, a fost denunțat de Vasile Anghel, fratele interlopului Bercea Mondial, judecat la Craiova pentru înșelăciune. Avocatul cerea o șpagă de 20.000 de euro și a fost prins în flagrant când primea prima rată, de 9.000 de euro. În urmă cu o lună, acesta se autodenunțase la DNA pentru o șpagă de 29.000 de euro pe care o ceruse interlopului craiovean Nixon, judecat pentru înșelăciune cu carduri bancare. Când interlopul a fost condamnat, Bogdan Mitrache a trebuit să restituie șpaga în rate, plus dobânzi de 8.500 de euro. Amenințat în continuare de Nixon, a preferat să se autodenunțe la DNA.
Magistrații Curții de Apel Craiova au dispus ieri arestarea preventivă pe 30 de zile a avocatului vâlcean Bogdan Mitrache, suspectat de trafic de influență. Potrivit procurorilor DNA, avocatul a cerut o șpagă de 20.000 de euro de la Vasile Anghel, fratele interlopului oltean Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Vasile Anghel și fiul său Ionuț Anghel făceau parte dintr-un lot judecat pentru înșelăciune într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Craiova. În acest moment, în scenă a intrat avocatul Bogdan Mitrache, care le-a spus inculpaților că poate interveni în favoarea lor prin fratele său, Cosmin Mitrache, judecător la Secția penală a Curții de Apel Craiova. Confom anchetatorilor, pe 22 iunie 2014, Bogdan Mitrache a primit de la denunțător suma de 1.000 de euro din totalul sumei pretinse, cei doi convenind ca diferența să-i fie remisă în perioada următoare, în mai multe tranșe: 9.000 de euro în câteva zile, 4.000 de euro în momentul pronunțării hotărârii judecătorești și 6.000 de euro – în perioada imediat următoare pronunțării hotărârii. Pe 26 iunie 2014, avocatul a primit prima tranșă de 9.000 de euro, fiind surprins în flagrant de către oamenii legii. În acest caz, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea SRI.

Autodenunț de frica lui Nixon

Procurorii anticorupție spun că avocatul este recidivist, motiv pentru care au și cerut arestarea lui. Astfel, în mai 2014, Bogdan Mitrache s-a autodenunțat la DNA într-un alt caz de trafic de influență.
Potrivit procurorilor, în cursul anului 2013, el a primit în tranșe, de la interopul craiovean Ionel Călin (zis Nixon), suma de 29.000 de euro pentru a interveni în favoarea sa și a celor doi fii, judecați pentru infracțiuni cu cărți de credit. Nixon a dat șpaga prin concubina sa, Ștefania Călin. Pe parcursul judecății, o parte din inculpați au fost puși în libertate, însă Nixon a fost condamnat la închisoare la instanța de fond. Ulterior, interlopul a început să-l amenințe pe avocat să-i restituie șpaga cu dobândă. La cei 29.000 de euro, acesta a adăugat dobânzi de 8.500 de euro. Ca să-l sperie, Nixon i-a spus că va apela la un grup de amici din Brăila, care „a mai băgat și pe alții în portbagaj“. Acesta i-a mai spus că are cunoștințe peste tot și i-a montat aparatură de urmărire și înregistrare în mașină. De asemenea, i-a spus că va face o plângere împotriva fratelui său, judecătorul Cosmin Mitrache, pentru a-l discredita. Din comunicatul remis presei de către DNA, reiese că la momentul proferării amenințărilor Nixon știa că fratele avocatului, judecătorul Cosmin Mitrache, de la Curtea de Apel Craiova, „nu are nici o implicare în dosarul de corupție ce face obiectul dosarului“. Împreună cu concubina sa, Nixon „l-a căutat deseori pe avocat la domiciliul său, la domiciliul părinților săi (cu care a discutat și față de care a proferat amenințări privind viața și integritatea fiului lor), la instanțe, inspirându-i acestuia că, în viitor, atât el, cât și membrii familiei sale vor trece printr-un moment rău sau va da în vileag o faptă compromițătoare pentru fratele său, magistrat“. Fiind încolțit, avocatul Bogdan Mitrache s-a văzut nevoit să restituie șpaga în rate: 2.000 de euro, un autoturism Touareg evaluat la 6.500 de euro (până la sfârșitul anului 2013), un teren în Drăgășani, pentru care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare (în primăvara anului 2014), evaluat la 15.000 de euro, suma de 1.000 de euro și 4.000 de lei (în perioada martie-aprilie 2014). Cum amenințările au continuat, avocatul s-a autodenunțat la DNA. Nixon și concubina sa au fost arestați, iar pentru avocatul Bogdan Mitrache, care și-a recunoscut vinovăția, s-a dispus urmărirea penală în stare de libertate. La o lună de la aceste evenimente, avocatul a fost prins în flagrant cu o nouă șpagă. De data aceasta, clientul era Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial. Dacă în primul caz scandalul a izbucnit după condamnarea mituitorului, cel de-al doilea are o desfășurare cel puțin ciudată: fratele lui Bercea Mondial l-a denunțat pe avocat înainte ca magistrații să judece cazul său, care avea termen pe 4 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS