16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCurent ieftin pentru instituțiile din Craiova?

Curent ieftin pentru instituțiile din Craiova?

Consilierii municipali propun achiziția de energie electrică ieftină de pe bursă și pentru școli, grădinițe, spitale și regiile subordonate. Primăriile din Hunedoara, Timișoara sau Botoșani, dar și Craiova – pentru iluminatul stradal – cumpără energia de pe bursă, la prețuri mai mici cu 20-25%.

Consilierii locali craioveni au propus ieri ca municipiul să achiziționeze energie electrică pentru toate unitățile din subordinea primăriei prin licitație la Bursa Română de Mărfuri (BRM). Energia cumpărată prin licitație este cu 20-25% mai ieftină decât cea vândută de furnizorii tradiționali, au argumentat aceștia.
„Noi ne-am obișnuit cu ideea să încheiem un singur contract cu o singură firmă, dar din 2005 piața de energie s-a liberalizat, există o listă cu 100 de furnizori. Este păcat să nu profităm de această oportunitate, pentru că în momentul în care intervine concurența se pot face economii de minimum 25%. La instituțiile publice, consumul de energie este foarte ridicat. Banii economisiți se pot direcționa în altă parte“, a spus consilierul Ionel Pană, în ședința de ieri a Consiliului Local (CL) Craiova.
Consilierul a afirmat că toate entitățile din subordinea CL ar trebui să încerce să cumpere energie prin licitație, de la școli, grădinițe și spitale până la regiile din subordinea primăriei. Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova a făcut deja achiziții prin BRM, cu o economie de 25%, după aprecierea directorului Radu Preda. Conform informațiilor furnizate de regie, a fost achiziționată o cantitate de 500 MWh, la prețul de 168 lei/MWh, fără taxele aferente, în timp ce până în 2013 s-au plătit 333 lei/MWh. Primarul Lia Olguța Vasilescu susține că organizarea de licitații pentru fiecare unitate este imposibilă. „Primăria cumpără pe bursă energia. Mi se pare imposibil să se facă licitație pentru fiecare școală sau fiecare spital în parte“, a subliniat primarul.

Cum au procedat alții

În ultima perioadă, mai multe administrații locale din România au cumpărat energie electrică prin BRM. Spre exemplu, Primăria Hunedoara a cumpărat o cantitate de 5.000 MWh prin BRM, prețul obținut fiind de 154 lei/MWh, ceea ce reprezintă o reducere de 50% față de 2013, potrivit autorităților locale. Administrația vrea să folosească jumătate din cantitate pentru iluminatul public, restul fiind destinat școlilor, grădinițelor și spitalului municipal. De asemenea, Primăria Botoșani a cumpărat recent 1.900 MWh pentru 31 de consumatori din subordine.
Potrivit statisticilor, în perioada 2006-2014 indicele prețurilor de consum a crescut cu 44,3%. Numai în ultimii doi ani, creșterea a fost de peste 20%. Interesant este că doar 55% din factură reprezintă costul efectiv al curentului, restul fiind taxe adăugate, printre care se numără certificatele verzi (CV) și taxa de cogenerare. În 2014, Primăria Craiova a cumpărat energia necesară iluminatului public prin BRM, cu economii importante pentru bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS