5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApa caldă vine mai repede la robinet

Apa caldă vine mai repede la robinet

Proprietarii din sute de blocuri din Craiova nu vor mai aștepta cu orele să le vină apă caldă la robinet. SC Termo Craiova SRL pune în funcțiune peste 800 de branșamente de apă caldă recirculată.

Tot mai mulți dintre craiovenii care sunt legați de sistemul de termoficare al orașului nu vor mai aștepta zeci de minute să curgă apă caldă la robinet. Furnizorul SC Termo Craiova SRL promite că tot mai multe scări de bloc din Craiova vor beneficia de pe urma punerii în funcțiune a instalațiilor de apă caldă recirculată. „La sfârșitul anului trecut, erau 450 de branșamente (scări de bloc) care beneficiau de branșamente de recirculată. Acum am ajuns la 700 de branșamente și până la sfârșitul anului ne-am propus să ajungem la 900 din cele 4.000 de branșamente, câte sunt în Craiova. Am dublat numărul. Totuși, nici cu această apă recirculată beneficiarul nu va avea foarte repede apă, atâta timp cât proprietarii din blocul respectiv nu consumă. Perioada de așteptare se diminuează considerabil, craiovenii nu vor mai aștepta cum spuneau, o jumătate de oră, o oră. Vor aștepta să se ducă apa de pe instalația interioară a blocului. La acest moment avem 19 șantiere, în toate cartierele, am ținut seama de dimensiunea PT, de blocurile arondate“, a explicat, pentru GdS, Mihail Neațu, administratorul SC Termo SRL Craiova.
Între imobilele ai căror proprietari nu vor mai sta cu zecile de minute să aștepte să vină apă caldă la robinet se numără blocurile H11- H14 din cartierul George Enescu,  blocurile K1-K12 din cartierul 1 Mai, blocurile O6-O16 din cartierul Calea București, blocurile 148A-148D și 146A-146B2 din cartierul Craiovița Nouă, dar lista este mult mai mare. În schimb, mulți alți craioveni vor mai consuma și plăti apă rece la preț de caldă o perioadă bună de timp, fiindcă SC Termo nu dispune de fondurile necesare „reîntregirii instalațiilor de apă caldă recirculată“. Pentru aceste investiții, furnizorul de căldură al orașului a cheltuit două milioane de lei.

PT-urile, monitorizate prin dispecerat

Pentru a nu mai repeta scandalul din iarna trecută cu facturile la căldură, SC Termo pune la punct, până la începutul sezonului rece, un program de monitorizare a tuturor punctelor termice din oraș. „Nu avem bani să automatizăm toate PT-urile, dar pentru o mai bună operativitatea a acestora vom încerca să le coordonăm din dispecerat printr-un program de monitorizare. Am făcut tot ce ține de partea de senzori, termometre, și din dispecerat văd ce se întâmplă în fiecare PT cu ajutorul unui program SCADA. Dacă un PT iese din parametri, se sună și operatorul este îndrumat, avertizat“, a mai precizat Mihail Neațu.
Din lipsă de fonduri, furnizorul de căldură și apă caldă al orașului s-a văzut nevoit să renunțe la alte planuri, cum ar fi montarea de contoare cu citire de la distanță. Din spusele administratorului SC Termo, costurile s-ar fi ridicat la peste un miliard de euro.

Ce este SCADA

SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) este un sistem de control și monitorizare computerizată pentru instalații industriale folosit în special în fabrici de construcții, rafinării, centrale electrice și altele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS