21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, sufocată de buruieni

Craiova, sufocată de buruieni

http://www.youtube.com/watch?v=K61uxscGnps

\n

Mai multe zone ale Craiovei sunt de-a dreptul sufocate de buruieni. Dacă zona centrală și părculețele orașului au un aspect îngrijit, în cartierele de blocuri bălăriile au peste un metru înălțime. Din cauza indiferenței asociațiilor de proprietari și a faptului că operatorul local RAADPFL nu are suficienți angajați, craiovenii au ajuns să tundă gardul viu din fața blocului cu foarfeca de croitorie și cuțitul.

Unii craioveni se plâng că multe spații verzi dintre blocurile din Craiova sunt năpădite de buruieni. Oamenii susțin că, în timp ce RAADPFL Craiova se ocupă doar de părculețele din centrul orașului, zonele verzi din cartiere sunt năpădite de buruieni și vegetație sălbatică. Proprietarii blocurilor se descurcă așa cum pot, au ajuns să tundă gărdulețul viu cu cuțitul și să smulgă bălăriile cu mâinile, fiindcă nu au uneltele necesare. În zadar au făcut asociațiile de proprietari solicitări către operatorul local, care se ocupă cu amenajarea și îngrijirea spațiilor verzi, angajații nu au ajuns nici măcar să fasoneze copacii aflați în vecinătatea blocurile. În mare parte, craiovenii spun că degeaba „înfloresc“ centrul orașului și marile bulevarde, dacă printre blocuri „te mănâncă șerpii“. Într-o astfel de stare se găsesc spațiile dintre blocurile aflate în cartierul craiovean Nicolae Titulescu. Spațiile verzi și grădinile din fața blocurilor arată impecabil, pentru că au intervenit atât proprietarii, cât și RAADPFL-ul. În schimb, în spatele bulevardului, pe alocuri, buruienile au peste un metru înălțime. Grădinile blocurilor sunt amenajate doar acolo unde proprietarii au spirit gospodăresc, timp și pricepere să facă acest lucru. În rest, buruienile sunt la ele acasă. „Spațiile sunt neîngrijite. Nu poți să respiri în acest cartier. Anul acesta nu au venit să facă nimic cei de la RAADPFL, fiindcă au dat oamenii afară și acum spun că nu mai fac față să curețe zonele astea verzi. Nu spun de grădinile din fața blocurilor, că aici mai facem noi, este vorba de spațiile astea virane care sunt pline de buruieni. A mai făcut soțul meu, dar nici femeile de serviciu de la asociație nu mai ridică crengile astea uscate. Spun că vin cei de la RAADPFL, dar noi stăm din primăvară cu ele aici. Nu poți să lași un copil afară că sunt prin iarbă țânțari, căpușe, purici“, a spus Ionica Vlad, proprietar în blocul C3.
Proprietarii susțin că nu este vorba de rea-voință sau nepăsare, ei își amenajează și întrețin grădinile din fața blocurilor atât cât se pricep și cu uneltele pe care le au. Nu dețin mașini de tuns iarba, foarfeci de tuns gardul viu sau drujbe pentru fasonat coroana copacilor. „Noi ne îngrijim singuri de grădinile blocurilor și chiar prin parcări. Iarba mică o mai smulgem cu mâna, alt vecin a tăiat cu secera iarba mai mare. Nu vine nimeni să ne ajute, dacă ne plângem la asociație spun să ne adresăm la Spații Verzi. Eu fac atât cât pot că sunt bătrână, bolnavă. Dar nu prea avem unelte. M-am chinuit să tai gardul verde cu o foarfecă de croitorie și cu un cuțit. Ne-au lăsat cei de la Spații Verzi de izbeliște“, a spus cu reproș Alexandrina Murgilă.

RAADPFL lucrează doar în părculeț

Aceeași problemă se întâlnește și în cartierul Rovine. Aici sunt spații înțelenite, iar buruienile și mărăcinii trec de un metru înălțime. Este un contrast izbitor între grădinile îngrijite din fața unora dintre blocuri și spațiile pline de buruieni din apropierea parcărilor. Localnicii din această zonă spun că este bine că s-a amenajat și se îngrijește părculețul din zona poștei din Rovine, dar este neplăcut să cobori din bloc direct în mărăcini. În zadar au făcut cei de la asociațiile de proprietari solicitări la RAADPFL, nu au primit nici un răspuns. „Am încercat să rezolv problemele cu Spațiile verzi, am făcut trei cereri în primăvară să vină să ne toaleteze copacii, să ne tundă gardul viu și pentru bălăriile de aici. Mi-au spus că vin, că vin, că încă nu mi-a venit rândul. Dacă am văzut așa, am pus mâna cu locatarii din blocurile respective să curățăm spațiile verzi, să săpăm, să plantăm flori. O problemă este cu gardul viu, că proprietarii nu vin, spun că nu au unelte, de tăiat iarba la fel, nu au mașină de tuns. Singura noastră speranță este RAADPFL, dăm și noi o mână de sprijin, cărăm iarba, crengile. Noi nu punem problema grădinilor din fața blocurilor, aici fac locatarii, atât cât pot. Dar sunt niște zone mai îndepărtate de blocuri care sunt lăsate baltă“, afirmă Tudor Viziru, președintele Asociației nr. 7 Rovine. Acesta susține că angajații RAADPFL lucrează în părculețul din fața blocului, dar refuză să taie iarba din spatele blocului.
Iată ce spune primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu: „RAADPFL lucrează non-stop la zonele verzi, dar în cartiere este, de regulă, sarcina asociațiilor de proprietari să taie boscheții. În unele blocuri oamenii fac curățenie, dar acolo unde nu sunt în stare, să facă măcar o cerere scrisă către RAADPFL și să solicite tăierea boscheților și a copacilor care pun în pericol mașinile. RAADPFL nu poate acoperi tot orașul, de aceea se va dota cu zece drujbe cu o rază de acțiune de zece metri“.

Vegetație multă, angajați puțini

Nici Brazda lui Novac nu scapă de acest aspect. În ciuda schimbărilor din acest cartier, sunt zone în care în locul spațiilor verzi tronează mizeria și buruienile. Un exemplu este zona din spatele complexului comercial Baba Novac. „Noi aici nici gărduleț nu avem la spațiul verde din jurul blocului. Este mizerie cât cuprinde, nu poți face nimic, sunt doar pisici, câini și buruieni. Plătim degeaba taxe“, spune o locatară din blocul 18 din cartierul Brazda lui Novac.
De obicei, terenul din jurul blocurilor este proprietatea orașului (unităţii administrativ-teritoriale) și poate fi folosit legal, prin hotărâre a consiliului local. Practic, obligația legală de întreținere a spațiului verde o are RAADPFL. „Având în vedere faptul că zonele verzi din jurul blocurilor aparțin domeniului public și conform HCL nr. 56/2006, activitatea de întreținere a zonelor verzi aparținând domeniului public al Municipiul Craiova a fost dată în competența RAADPFL Craiova, întreținerea zonelor verzi din jurul blocurilor revine RAADPFL Craiova. Aceasta se desfășoară conform prevederilor HCL nr. 132/2006. Din cauza precipitațiilor abundente din ultimele luni și a suprafeței foarte mari de spațiu verde aflat pe raza Municipiului Craiova, raportat la numărul mic de angajați în cadrul Sectorului Zone Verzi Craiova, vegetația din zonele verzi din jurul blocurilor se dezvoltă foarte repede”, a declarat Alexandra Horăscu, purtătorul de cuvânt al RAADPFL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS