10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGinecologul Radu Nicon, condamnat definitiv la închisoare

Ginecologul Radu Nicon, condamnat definitiv la închisoare

Radu Nicon, medic ginecolog la Clinica I Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Urgență Craiova, a fost condamnat definitiv la un an și opt luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Pe 25 februarie 2013, o elevă de 18 ani s-a prezentat la spital pentru o întrerupere de sarcină. Tânăra a fost îndrumată către dr. Nicon după un control făcut la un cabinet particular, unde fusese diagnosticată cu avort în curs. Eleva denunțătoare le-a povestit anchetatorilor că medicul i-a spus clar la intrarea în cabinet că întreruperea de sarcină o costă 500 de lei și că va face intervenția abia după ce va primi banii. Anchetatorii nu au stabilit cine a fost cu ideea ca pacienta să-i lase ginecologului un lănțișor și o brățară de aur, declarațiile celor doi fiind contradictorii. Aceștia au reținut că, „chiar dacă inițiativa a aparținut denunțătoarei, medicul a acceptat fără rezerve propunerea făcută“. Bijuteriile au fost băgate într-un plic și puse în fișetul din cabinetul medicului, urmând ca a doua zi să le amaneteze și să facă rost de banii ceruți drept șpagă. Totuși, tânăra și-a sunat în aceeași seară prietenul și i-a cerut să-i facă rost de bani, pentru că altfel medicul nu-i face întreruperea de sarcină. Ulterior, eleva s-a dus la medic și i-a dat 400 de lei, iar pentru diferența de 100 de lei i-a lăsat un cercel din aur, urmând ca a doua zi să-l ducă la o casă de amanet. Potrivit procurorilor, abia după ce a primit banii și cercelul din aur, în jurul orei 23.00, dr. Nicon i-a efectuat pacientei operația de întrerupere a sarcinii. Deranjată de atitudinea medicului, tânăra s-a dus la medic în cabinet (26 februarie) și l-a înregistrat când acesta cerea insistent restul de 100 de lei. Ulterior, fata s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj și a depus o plângere împotriva ginecologului și înregistrarea făcută cu telefonul mobil.

Scăpat pe fond, condamnat la apel

Procurorii au introdus un polițist sub acoperire la medic, iar, pe 17 martie, dr. Nicon a fost prins în flagrant după ce primise de la polițistul sub scoperire suma de 1.000 de lei. În schimbul banilor, dr. Nicon urma să facă o întrerupere de sarcină unei presupuse amante a polițistului.
Medicul a fost arestat preventiv pe 18 martie, iar, pe 9 aprilie, a fost trimis în judecată pentru comiterea a două infracțiuni de luare de mită. Inculpatul și-a recunoscut faptele, pentru a se alege cu o pedeapsă mai mică. Pe 8 mai, acesta a fost condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani de închisoare cu suspendare. Totodată, instanța a decis ca medicul să fie eliberat din arest. Procurorii și inculpatul au făcut apel, iar, pe 12 noiembrie 2013, dr. Nicon a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la un an și opt luni de închisoare cu executare. Pe 20 iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul formulat de Radu Nicon, hotărârea fiind definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS