10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUnde se duc banii din impozitele craiovenilor

Unde se duc banii din impozitele craiovenilor

CL Craiova face o rectificare bugetară de trei milioane de lei în această săptămână.
Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de joi a Consiliului Local (CL) Craiova se află un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului. Vor intra în buget circa trei milioane de lei (700.000 de euro) din taxele și impozitele locale și 450.000 de lei de la guvern. Până la această rectificare, sumele colectate din taxe și impozitele pe terenuri și clădiri se ridicau la peste 30 de milioane de euro. La sumele menționate, se adaugă 450.000 de lei primiți ca alocație bugetară de la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC), pentru reamenajarea Grădinii Zoologice Craiova din Parcul „Nicolae Romanescu“. Pentru modernizarea grădinii zoologice, municipiul a accesat un proiect în valoare totală de 2,8 milioane de lei (640.000 de euro), din care cota de cofinanțare a CL este de circa 700.000 de lei, la care se adaugă cheltuieli neeligibile de aproximativ 28.000 de lei.
Dacă la aceste capitole vom avea bani în plus, sumele aferente cotei din taxa pe valoare adăugată (TVA) se vor diminua cu 669.000 de lei. În consecință, vom avea reduceri de cheltuieli în învățământ de 145.000 de lei – alocate salariilor și 524.000 de lei – alocate despăgubirilor în baza hotărârilor judecătorești definitve și irevocabile. Cea mai mare parte a sumelor provenind din taxe și impozite vor fi alocate mediului. După cum se știe, CL Craiova are un credit de 18,4 milioane de euro la Banca Europeană de Investiții (BEI) prin Ministerul Finanțelor Publice (MFP) care trebuie rambursat. Banii au fost folosiți pentru cofinanțarea lucrărilor la rețelele de canalizare și alimentare cu apă a orașului, în cadrul programului ISPA. Ratele trebuia plătite din redevența anuală pe care Compania de Apă Oltenia (CAO) o achită către CL, pentru gestiunea serviciului de alimentare cu apă și concesionarea rețelei aferente. Cum datoria ar fi fost achitată pe 5 iunie 2014, municipiul propune alocarea a 2,7 milioane de lei din taxe pentru plata ratei către BEI. Tot la mediu, se propune alocarea a 200.000 de lei pentru amenajarea canalului Cornițoiu. În urma aplicării legilor fondului funciar, terenurile din zonă au fost retrocedate, iar acum primăria este nevoită să le exproprieze pentru a derula lucrările de casetare.

Bani pentru despăgubiri

Sume mai mici vor fi alocate la rectificarea bugetară pentru cultură și pentru autentificarea actelor juridice în care municipiul este parte (50.000 de lei). În perioada 22 iunie – 12 iulie, municipiul găzduiește Campionatul național de minibaschet, iar executivul propune suplimentarea subvenției către Sport Club Municipal (SCM) Craiova cu suma de 50.000 de lei pentru plata cazării delegațiilor Federației Române de Baschet (FRB) care vor participa la eveniment. De asemenea, 10.000 de lei din suma rectificată sunt alocați pentru asistență socială. Prin HCL nr. 26/2014, municipiul a încheiat o convenție de colaborare cu Asociația „European House“, care are ca obiect de activitate cofinanțarea activităților de asistență socială a persoanelor cu dizabilități în vârstă de peste 18 ani, provenite din abandonuri. Suma prevăzută pentru 2014 a fost de 120.000 de lei, iar la aceștia se vor adăuga cei 10.000 de lei necesari pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile la cele cinci unități de cazare din Craiova.
Pe lângă aceste alocări, executivul propune transferul unor fonduri de la secțiunea de funcționare la cea destinată cheltuielilor de capital. Aproape 560.000 de lei vor fi transferați de la capitolul bunuri și servicii destinate autorităților executive la cheltuieli de capital pentru achiziția unui teren de circa 600 mp în cartierul Brazda lui Novac, pe care au fost realizate rețele de utilități. Cheltuielile cu achiziția unor corpuri de clădiri pe str. Știrbei Vodă vor fi și ele diminuate cu suma de 95.000 de lei, iar banii vor fi direcționați către achiziția unui teren de 1.500 mp necesar realizării Stației de sortare și compostare a gunoaielor la Mofleni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS