13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConducerea Spitalului Județean Craiova cere ajutor financiar

Conducerea Spitalului Județean Craiova cere ajutor financiar

http://www.youtube.com/watch?v=AQuw9TeMbb8

\n

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova e în comă și are nevoie de tratament îndelungat. Conducerea unităţii sanitare scoate mizeria de sub preș și cere ajutorul instituțiilor statului, dar și al oamenilor. Clinicile Pediatrie I și Chirurgie II se confruntă cu cele mai mari probleme.

Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova este împărțită în două: Pediatrie I și Pediatrie II. Dacă în cazul celei din urmă, pacienții sunt primiți în saloane renovate și dotate cu tot ce trebuie în urma unei finanțări private, în secția Pediatrie I lucrurile se schimbă în rău. Vorbim de etajul zece al spitalului. Micuții și mamele care îi însoțesc sunt nevoiți să suporte condițiile mizere de aici. Pe lângă câteva saloane renovate, restul secției parcă este în paragină. Într-un pat vechi, un bebeluș doarme pe o saltea jerpelită pe care nu este pus nici măcar un cearșaf. Este o imagine care te lasă fără cuvinte.  
Chiuvetele, neschimbate de când a fost făcut spitalul, au ruginit. Una dintre ele a rămas fără țeava de scurgere. Femeile de serviciu au făcut o improvizație și au pus sub ea o găleată mare.
Căzile în care li se face baie copiilor sunt sparte. Dâre de mizerie îți sar imediat în ochi. Nu îți vine nici măcar să te uiți la ele, dar să speli copilul acolo… Marcela Mărăscu, asistenta-șefă a clinicii, mărturisește că aceste cădițe nu au mai fost schimbate de 40 de ani: „Cădițele sunt aici de când s-a înființat spitalul. Le-am emailat de trei ori, iar acum arată așa. Avem șase căzi noi pe care urmează să le punem în locul celor care sunt acum. Două dintre ele sunt deja montate, dar mai este nevoie și de altele“. Întrebată când a fost făcută ultima igienizare în această clinică, Marcela Mărăscu a spus că acum șapte ani, deși în mod normal ar trebui să se facă la doi ani.

„Este nevoie de 150 – 200 de euro pe metrul pătrat pentru renovare“

O parte din saloanele acestei secții sunt în renovare, iar banii vin de la medicii care lucrează în clinică. Ei au înființat asociația „Să creștem sănătos“ prin care donează doi la sută din salariu pentru renovarea secției. „Cu banii de la noi și cu ce au mai donat și alte persoane s-au strâns câteva sute de milioane. Ne-a mai dat și domnul manager din banii spitalului“, a mai spus Marcela Mărăscu.
În prezent, se lucrează în Clinica I Pediatrie, dar managerul Bogdan Fănuță spune că materialele sunt pe terminate, la fel și banii. „Sunt multe de făcut. Ar trebui pus linoleum antistatic care costă foarte mult, 40 de euro metrul pătrat, iar spitalul are 60.000 de metri pătrați în total. Fără un ajutor din altă parte, fie că vine de la consiliul județean, Ministerul Sănătății sau de la o fundație, lucrurile nu se pot schimba“, a precizat managerul SCJU.
Împreună cu cei de la consiliul județean, Bogdan Fănuță a făcut un calcul în ceea ce priveşte costurile necesare pentru renovarea spitalului: „Pentru a schimba totul este nevoie de 150 – 200 de euro pe metrul pătrat. Sunt extrem de mulți bani și fără ajutor din altă parte, spitalul nu poate face acest lucru“.

Probleme mari și la Clinica Chirurgie II

O altă secție cu mari probleme este și Clinica Chirurgie II. La unele saloane din secție nu s-a mai făcut nimic din 1969, de când a fost înființat spitalul. Într-unul dintre ele, pereții sunt decojiți. Pacienții stau în paturi vechi de zeci de ani.
Oficiul alimentar din Clinica Chirurgie II arată ca o bucătărie părăsită. Țevile de sub chiuveta în care sunt spălate vasele din care mănâncă bolnavii au fost roase de rugină. „Acest oficiu alimentar este așa de când s-a dat spitalul în folosință. Ar trebui să fie o hotă care să atragă aburul. De asemenea, trebuie schimbat și mobilierul“, a spus Maria Bitu, asistenta-șefă din Clinica Chirurgie II.

„Trebuie să facem o reparație capitală, gen hotelul Jiul“

Principala problemă a spitalului o constituie țevile, după cum susţine managerul Bogdan Fănuță, pentru că au peste 40 de ani și au început să se spargă. „Țevile sunt trase prin pereți, iar, dacă una cedează, trebuie să spargi peretele de sus până jos. Ca să fie schimbate, trebuie spart totul“, a spus managerul.
Din această cauză a apărut și infiltrația care deteriorează băile. În Clinica II Chirurgie, în unele băi pe care pacienții sunt nevoiți să le folosescă, tavanul se decojește, iar WC-ul este spart. Cada este veche și ea, iar în locul vopselei albe sunt acum numai pete negre.  
Clinicile Pediatrie I și Chirurgie II sunt secțiile cu cele mai mari probleme din spital. Managerul SCJU Craiova este de părere că trebuie făcută o reparație capitală. „Dacă vrem să avem condiții cât de cât, trebuie să facem o reparație capitală, gen hotelul Jiul, în care să se înlocuiască toate țevile. Trebuie refăcut și sistemul de ventilație al spitalului și reparați pereții. Dar este o decizie importantă, care depășește cu mult managerul spitalului. Se pare că, în curând, vom avea un nou spital, dar nu cred că el va prelua toate paturile de aici. Dacă se pot muta 800 de paturi, în restul spitalului s-ar putea reface ceva, astfel încât să poată funcționa în continuare“, a mai declarat managerul spitalului.
O vină poartă și oamenii care trec zilnic prin acest spital și care aruncă ambalaje peste tot și zgârie pereții. Deși în spital sunt lipite peste tot afișe pe care scrie că fumatul este interzis, unii oameni se fac că nu le văd.

Ion Prioteasa: Toți banii merg către spital

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat pentru GdS că instituția pe care o conduce face toate eforturile posibile pentru a ajuta Spitalul Județean de Urgență. Prioteasa a spus că 25 de milioane de euro sunt pregătite pentru a moderniza activitatea spitalului. „În Spitalul Județean nu există secție care să nu aibă o problemă specială, chiar și cele unde s-au făcut modernizări. Trebuie luat centimetru cu centimetru pătrat. Am un sentiment de revoltă și neputință pentru că nu putem face foarte multe lucruri. Nu știu dacă este cineva în țară care să fi făcut mai mult decât am făcut și facem pentru acest spital. Am oprit toate investițiile în celelalte domenii și am canalizat fondurile către spital, dar,  pe măsură ce amplificăm problema, ne apar alte și alte situații. Nu au trecut trei zile de când managerul spitalului ne-a trimis o adresă în care ne spune că zona de la morgă are nervoie de un milion de euro. Alți medici din spital din zona de analize ne-au spus că nu mai pot continua așa, la oncologie ni s-a spus că stau trei oameni într-un pat. Îi ajutăm cu toată forța, ne ducem cu circa 25 de milioane de euro către spital. Desigur, nu sunt de ajuns și  sunt voci care ne spun că ne ducem într-o gaură neagră, dar nu mai dăm înapoi. Cu varul sunt probleme mai simple. Chiar dacă se va face spitalul regional la Craiova este în strategia noastră, acesta va avea câte sute de paturi. Cel mai mare spital va fi tot Spitalul Județean“, a declarat Ion Prioteasa.
La acest articol au contribuit: Alina Anghel, Alexandru Goșea, Diana Gruia, studenți la Facultatea de Litere din Craiova, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS