22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPatronii doljeni, neinteresaţi să angajeze elevi sau studenţi

Patronii doljeni, neinteresaţi să angajeze elevi sau studenţi

http://www.youtube.com/watch?v=Umga__r65eU

Elevii şi studenţii doljeni care doresc să muncească pe perioada vacanţei de vară pot începe să îşi caute de lucru. Statul acordă stimulente angajatorilor care încadrează în muncă elevi sau studenţi. Însă, anul trecut, doar un singur angajator din judeţ a dorit să încadreze temporar în muncă un elev.

Pentru a face rost de bani de buzunar măcar pentru perioada vacanţei de vară, elevii şi studenţii pot trimite CV-ul pentru găsirea unui loc de muncă. Potrivit specialiştilor în recrutare de personal, profilul angajatului „de vacanţă“ este cel al unui tânăr fără o calificare, care aspiră la un job în domeniul turismului sau în comerţ, în special la terasele sau restaurantele din Craiova sau a celui care doreşte să împletească utilul cu plăcutul şi vrea să semneze un contract de muncă pe litoral ca ospătar, camerist, ghid turistic, promoter.
„Potrivit prevederilor Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor, angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor pot beneficia pentru fiecare tânăr angajat de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă. Stimulentul financiar se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat pentru încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii. De această facilitate pot beneficia angajatorii care, pe perioada vacanţelor, încadrează în muncă elevi şi studenţi, în baza unui contract individual de muncă pe perioada determinată, egală sau mai mică decât perioada vacanţei. „Contractul de muncă trebuie încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial. Angajatorii pot opta şi pentru un contract de muncă temporar, numai dacă durata misiunii de muncă este egală sau mai mică decât durata vacanţei. În cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, contractual individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de şase ore pe zi, respectiv 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă. Pentru a beneficia de acest stimulent, angajatorii trebuie să încheie cu AJOFM Dolj o convenţie în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor aflaţi în perioada vacanţelor“, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj.
Convenţia dintre angajator şi elev, respectiv student, trebuie adusă la AJOFM Dolj însoţită de un tabel nominal al celor angajaţi pe perioada vacanţei, dar şi de adeverinţe eliberate de instituţiile de învăţământ din care să reiasă că respectivii frecventează cursurile unei şcoli sau facultăţi de stat sau private acreditate. Potrivit legii, angajatorul trebuie să prezinte şi alte documente, precum: copie a actelor de identitate ale elevilor şi studenţilor, copii de pe contractele de muncă în baza cărora au fost angajaţi, avizate de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte natura posturilor pe care au fost angajaţi elevii şi studenţii.

Legea e bună, lipseşte însă interesul

De la intrarea în vigoare a legii din 2007, foarte puţini angajatori s-au arătat interesaţi să angajeze tineri fără experienţă, chiar dacă statul oferă stimulente patronilor. Astfel, în 2013, doar un singur angajator doljean şi-a exprimat dorinţa de a angaja un elev, depunând cerere la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. „Din nefericire, patronii nu profită de această facilitate acordată de stat. Anul trecut, un singur elev a fost angajat într-un showroom de mobilă pe perioada vacanţei“, a adăugat Alina Ghercioiu.
Potrivit specialiştilor în recrutarea forţei de muncă, explicaţia pentru acest dezinteres de a angaja elevi sau studenţi pe o perioadă de maximum trei luni este că fie angajatorii nu cunosc facilităţile de care pot beneficia, fie nu doresc să încheie contracte pe o perioadă atât de scurtă.

Nici absolvenţii nu sunt prea căutaţi de angajatori

Patronii sunt încurajaţi să angajeze şi tineri ieşiţi de pe băncile şcolii. În cazul în care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ patronii sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar pe această perioadă, pentru fiecare absolvent, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii. Pentru absolvenţii de învăţământ postliceal se acordă o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, iar pentru absolvenţii de studii superioare – o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă. Angajatorii sunt obligaţi să menţină tinerii pentru cel puţin un an şi jumătate, altfel sunt nevoiţi să restituie sumele primite. În 2013, potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, doar 67 de absolvenţi doljeni au fost angajaţi pe baza acestei legi.

70 de studenţi din ţară vor lucra pe perioada vacanţei în Germania

În luna ianuarie, la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a avut loc selecţia studenţilor care doresc să lucreze, timp de două luni, pe perioada verii în Germania. 70 de posturi au fost declarate disponibile la nivel naţional pentru studenţii şi masteranzii români, mai puţin de jumătate din oferta pentru 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS