24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalIle Păşcălău, condamnat definitiv la şapte ani de puşcărie

Ile Păşcălău, condamnat definitiv la şapte ani de puşcărie

Curtea de Apel Craiova l-a condamnat la şapte ani de închisoare pe omul de afaceri craiovean Ile Păşcălău (extrădat în anul 2012 din Venezuela), trimis în judecată în lipsă într-un dosar de înşelăciune şi spălare de bani.

Ile Tudor Păşcălău, fostul patron al cluburilor de strip-tease Cafe de Paris şi French Can-Can, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în ianuarie 2007, la aproape trei ani după ce reuşise să fugă din ţară, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Anchetatorii au reţinut că, în luna februarie 2004, Păşcălău a obţinut o returnare ilegală de TVA de aproximativ 370.000 de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Astfel, în ianuarie 2004, Ile Păşcălău i-a cedat unei angajate, Florentina Dumitra, administrarea şi părţile sociale ale SC MOHAIR CONF SRL Craiova. Ulterior, omul de afaceri a obţinut de la avocatul Dan Vulcan, administratorul SC TREASURE SOLUTION SRL Sibiu, o factură care atesta achiziţionarea de către SC MOHAIR CONF SRL Craiova a unui număr de calculatoare şi softuri în valoare totală de aproape două milioane de lei de la firma sibiană. În baza acestei facturi, SC MOHAIR CONF SRL Craiova a solicitat DGFP Dolj o returnare de TVA de 370.000 de lei, care a fost aprobată de fosta inspectoare Georgeta Seftulescu. Procurorii au stabilit mai târziu, când au trimis-o şi pe inspectoare în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, că femeia şi-a încălcat cu bună ştiinţă obligaţiile de serviciu, făcând un control fictiv la… o altă firmă controlată de Păşcălău. Ulterior, DGFP Dolj a returnat şi livrat în cont TVA solicitată de firma controlată de Ilie Tudor Păşcălău. Pe 17 februarie 2004, în baza unui contract fals de împrumut, Păşcălău a scos TVA din contul SC MOHAIR CONF SRL Craiova, iar a doua zi a fugit în Venezuela. Pentru „tunul“ dat DGFP Dolj, Păşcălău a fost judecat în lipsă, iar pe 29 octombrie 2007 a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare. Craioveanul a ajuns însă în puşcărie abia la sfârşitul lunii ianuarie 2012, când a fost extrădat din Venezuela.

Rejudecat în dosarul returnării ilegale
de TVA

După ce a ajuns în puşcărie, în septembrie 2012, Ile Păşcălău a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea recursului împotriva hotărârii prin care a fost condamnat la zece ani de puşcărie, însă acţiunea sa a fost respinsă ca fiind tardivă. Tot în septembrie 2012, pe rolul Tribunalului Dolj a fost înregistrat un dosar privind rejudecarea după extrădare a inculpatului, instanţă care, în iunie 2013, a hotărât să admită cererea de rejudecare a lui Păşcălău pentru faptele comise în 2004. Inculpatul a cerut să fie rejudecat pentru că a fost condamnat în lipsă şi nu a putut să se apere.
Ulterior, la începutul lunii decembrie 2013, inculpatul a fost condamnat de Tribunalul Dolj la şapte ani de închisoare pentru faptele comise, pedeapsă care cuprinde şi o condamnare mai veche, pentru proxenetism.
Ile Păşcălău a formulat apel împotriva sentinţei date de tribunal, iar ieri, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au menţinut pedeapsa de şapte ani de închisoare, din care se scade perioada cât inculpatul a fost arestat preventiv, între 14 aprilie 2000 şi 30 aprilie 2001, în dosarul de proxenetism, şi de pe 26 decembrie 2010, când a fost arestat în Venezuela, până ieri, când instanţa l-a condamnat definitiv. În plus, instanţa a dispus ca Ile Păşcălău să înapoieze DGFP Dolj TVA obţinută ilegal.

Complicii lui Ile Păşcălău,
condamnaţi definitiv

Cele două persoane care l-au ajutat pe Păşcălău să obţină returnarea ilegală de TVA, Dan Vulcan şi inspectoarea DGFP Dolj, Georgeta Seftulescu, au fost condamnate definitiv în februarie 2011 printr-o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dan Vulcan a fost condamnat la patru ani de puşcărie, iar fosta finanţistă a primit o pedeapsă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS