17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDrumurile către Fântânele şi Târnava, pline de hârtoape

Drumurile către Fântânele şi Târnava, pline de hârtoape

http://www.youtube.com/watch?v=USGqdPKwkNs

\n

Localnicii din Radovan reclamă calitatea proastă a drumurilor ce duc înspre satele Fântânele şi Târnava, iar pescarii care merg din Craiova sau din alte părţi la Lacul Fântânele sunt şi nemulţumiţi de drumul plin de hârtoape. Primarul comunei, Aurică Cârstianu, susţine că drumurile sunt prevăzute să fie asfaltate pe OG 28, dar că nu s-au virat bani de la guvern. În plus, primarul este reclamat pe la diverse instituţii tocmai pentru celo două artere de circulaţie din comună, dar şi pentru alte investiţii.

Localnicii din satul Fântânele, comuna Radovan, se plâng de calitatea drumului care duce la Lacul Fântânele din zona respectivă, pe motiv că se circulă foarte prost pe el şi că nu se asfaltează, deşi a fost prevăzut să se asfalteze de mulţi ani. Aurel Dinişoara, un sătean care mergea cu bicicleta pe drumul cu pricina, a spus: „Şi mai încolo e tot la fel drumul, cu hârtoape. A promis primarul că-l face, dar până acum n-a făcut nimic. Drumul către Târnava e tot la fel de prost ca ăsta“.
Locuitorii din zonă acuză chiar că drumul ar figura ca fiind asfaltat în actele primăriei. „Sunt foarte revoltată pentru că am înţeles că sunt bani alocaţi de câţiva ani pentru asfaltarea acestui drum şi că pe internet apare ca şi asfaltat. Vin oamenii şi de la Craiova la pescuit şi îşi distrug maşinile… Noi sperăm totuşi că se va asfalta“, a declarat Mimi Coteţ, din satul Fântânele.
Cei care merg adesea la pescuit, la lacul ce poartă acelaşi nume ca şi localitatea, spun că drumul ar trebui făcut. „Drumul merge până la plopi, dar a fost apă pe el. Am încercat să întoarcem, dar am patinat pe iarbă. Ar trebui făcut drumul. Venim de la Slatina la pescuit“, a spus Mihai Pugaru, din judeţul Olt. „Nici cu tractorul nu poţi să mergi pe acolo. E ceva de speriat! Şi mai dai şi 50 de lei pentru pescuit… Ai venit, ai plătit. De cât timp vin eu aici, drumul a fost la fel de prost“, a spus un craiovean aflat la pescuit pe malul lacului.

Primarul dă vina pe guvern că nu virează fondurile pentru drumuri

Edilul comunei Radovan, Aurică Cârstianu, recunoaşte că drumul nu este asfaltat, dar spune că anul acesta, în urmă cu mai bine de o lună, s-a eliberat certificatul de urbanism pentru asfaltare. „Proiectul este depus la Ministerul Dezvoltării, cu nr. 26510 din 14.04.2014 şi aşteptăm finanţare, care este de la guvern, pe Ordonanţa nr. 28. Nu ni s-a spus nimic de bani. Ni s-a spus să facem studiul de fezabilitate, să-l aprobăm în consiliul local şi să obţinem certificat de urbanism de la consiliul judeţean. Următorul pas era depunerea la Ministerul Dezvoltării. S-a depus şi avem confirmarea“, a explicat primarul. Întrebat dacă drumul respectiv figurează ca fiind asfaltat în acte, Aurică Cârstianu a replicat că aceia care fac astfel de acuze vor doar să inducă oamenii în eroare: „Acei oameni mint cu neruşinare! La ora actuală, în Primăria Radovan nu este un leu cheltuit pentru acest drum. Nu este nici un leu şi nici vreo factură tăiată pentru finanţarea oricărei lucrări pe acest drum. Urmează să se pună pietriş pe acest drum în cursul anului 2014“. Aceeaşi situaţie este şi pentru celălalt drum comunal, către satul Târnava. Nici pentru acela nu s-a dat finanţare de la guvern, susţine primarul.

Primarul reclamat la DNA şi DIICOT se disculpă

Edilul comunei Radovan a şi fost reclamat la DNA pentru cele două drumuri. El a fost acuzat că asfaltarea ar costa circa nouă milioane de euro. În studiul de fezabilitate întocmit pentru asfaltare – studiu ce stă la baza proiectului transmis către Ministerul Dezvoltării – asfaltarea ambelor drumuri comunale din Radovan ar costa aproximativ 1,4 milioane de euro, adică 200.000 de euro pe kilometru.  
De asemenea, primarul a fost chemat la Poliţia Giubega, unde i s-a adus la cunoştinţă faptul că are plângeri depuse la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), atât la sediul central, cât şi sediul din Craiova, precum şi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi de Terorism (DIICOT), atât la Bucureşti, cât şi la Craiova. Reclamanţii îl acuză pe primar pentru toate investiţiile realizate în comună: pentru sediul primăriei, pentru reabilitarea şcolii din comună, pentru căminul cultural, pentru iluminatul public şi pentru concesionările de terenuri efectuate pe malul Lacului Fântânele. Edilul comunei a fost reclamat pe la mai multe organe de control, iar el se disculpă, acoperit de documente. Concesionarea terenurilor din jurul lacului a stârnit multe controverse, Cârstianu fiind acuzat că foarte multe terenuri de acolo „au fost luate de membrii familiei lui şi de cunoştinţele lui“. „Am două rapoarte ale ANI care clasează toate reclamaţiile. Am şi un raport de la Finanţe, unde am fost reclamat pentru concesionarea de terenuri din domeniul primăriei, fără transparenţă, şi că licitaţiile nu au fost făcute publice. Nu are cum să fie adevărat! Au fost şi cetăţeni din comună care au concesionat acolo terenuri şi am trăit o viaţă lângă ei, nu pot să spun că îmi e duşman sau îmi e prieten. La această licitaţie (de concesionare a terenurilor din jurul lacului – n.r.) au participat circa 400 de persoane, dintre care au câştigat peste 100 de persoane. Licitaţia a fost verificată de toate autorităţile statului. Cred că e a patra oară când se verifică această procedură şi nu s-a descoperit nimic”, a explicat primarul.
În legătură cu sediul primăriei, care a costat 1,7 milioane de lei, primarul a fost reclamat în legătură cu cantităţile de materiale utilizate la ridicarea clădirii. „Curtea de Conturi a verificat cantităţile de materiale şi nu s-a descoperit nimic ilegal. Am aici raportul în care spun că chiar atât a costat primăria. La fel, nici la şcoală nu s-a descoperit vreo încălcare a legii“, susţine primarul.
Aurel Cârstianu susţine că persoanele care au sesizat DNA şi DIICOT şi-au dat nume fictive (după verificări la Evidenţa Populaţiei) şi că, de fapt, ar fi persoane rău intenţionate: „E o răfuială politică. Aceeaşi persoană mă reclamă de ani buni, pe la toate instituţiile“, a mai spus primarul din Radovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS