11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞofer sancționat de poliţiştii care staţionau... neregulamentar

Şofer sancționat de poliţiştii care staţionau… neregulamentar

Un cititor GdS a sesizat faptul că a fost amendat pentru staţionare neregulamentară de agenţii Poliţiei Locale Craiova, care, culmea, îşi parcaseră Loganul cu girofar chiar la „umbra“ unui indicator „Oprirea interzisă“.
Craioveanul Constantin Marcu s-a plâns că vineri, 9 mai, şi-a lăsat maşina pe strada A.I. Cuza, peste drum de Teatrul Naţional, în apropierea unei treceri de pietoni. A fost văzut însă de un echipaj de poliţişti de la Serviciul Circulaţie din cadrul Poliţiei Locale Craiova, care l-au amendat pentru staţionare neregulamentară. Bărbatul crede că agenţii Poliţiei Locale au făcut un abuz în ceea ce-l priveşte, mai ales că şi ei staţionau neregulamentar cu Loganul din dotare. „Autoturismul lor era oprit de circa o jumătate de oră sub semnul «Oprirea Interzisă». Am refuzat să semnez procesul-verbal, iar, când l-am întrebat pe poliţist de ce a parcat neregulamentar Loganul, a plecat mai mult fugind“, a explicat Constantin Marcu, care a şi fotografiat Loganul poliţiştilor care era staţionat lângă indicatorul „Oprirea Interzisă“.
Întrebat despre acest caz, directorul executiv al Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu, a explicat că agenţilor din subordine li se aplică prevederile art. 61, alin. 2 din Codului Rutier. Potrivit legii, conducătorii autovehiculelor care au dreptul să utilizeze girofaruri roşii sau albastre (poliţia, jandarmeria, pompierii, ambulanţa, poliţia locală etc.) „pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie, cu excepţia celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată“. La alin. 1 din acelaşi articol se menţionează că autovehiculele respective au prioritate de trecere doar atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă.  
„Când sunt în misiune, poliţiştii staţionează atât cât să nu încurce circulaţia şi, probabil, acel echipaj a oprit ca să constate contravenţia. Potrivit legii, fiind vorba de un echipaj de poliţişti care se afla în misiune, are dreptul să încalce regimul legal de viteză sau alte reguli de circulaţie“, a precizat Octavian Mateescu.
Codul Rutier interzice oprirea voluntară a autovehiculelor în mai multe situaţii, cum ar fi în curbe, pe poduri, în intersecţii, la mai puţin de 25 de metri de colţul intersecţiei sau de trecerile de pietoni, în staţiile de transport public de persoane şi la mai puţin de 25 de metri înainte şi după acestea ori în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS