12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoiana Mare, comuna cu peste 10.000 de locuitori

Poiana Mare, comuna cu peste 10.000 de locuitori

http://www.youtube.com/watch?v=CnFGamtjKis

\n

Tot mai multe supermarketuri vor să se aprovizioneze cu legume din Poiana Mare.
Este comuna cea mai populată din județul Dolj și una dintre cele mai populate din țară. În prezent, la unitățile de învățământ din localitate învață 1.300 de elevi. Spre deosebire de alte comune, tinerii care au avut șansa să plece la muncă peste hotare s-au întors în scurt timp acasă și au investit tot ce au obținut, construindu-și solarii sau demarând mici afaceri cu animale sau stupi. Alții au accesat fonduri europene, s-au dezvoltat de la un an la altul, și-au construit case, și-au implicat întreaga familie în munca pământului.

Dintre localitățile din mediul rural, comunele cu cea mai mare populație stabilă sunt: Poiana Mare (10.740 de persoane), Sadova (7.976), Moțăței (6.935), iar cele cu cel mai mic număr de persoane care fac parte din populația stabilă sunt: Gogoșu (723), Botoșești-Paia (809), Seaca de Pădure (1.042).

Poiana Mare – atestată documentar în 1525

Comuna Poiana Mare este străveche vatră de locuire în care istoria vorbește și astăzi despre vremuri de mult apuse. Aici au fost scoase la lumină vestigii din Neolitic. Cea mai valoroasă descoperire arheologică aparține epocii bronzului și a avut loc în punctul Balta Țarovei. O investigație întreprinsă pe o dună de nisip, situată la 300 de metri est de necropola descoperită la 1981, s-a soldat cu dezvelirea în întregime a unei locuințe cu o suprafaţă de 35 de metri pătrați și cu identificarea resturilor a încă două. Au fost scoase la suprafață cantități însemnate de ceramică, vase cu forme din cele mai variate și frumos ornamentate în tehnica încrustației cu motive tipice culturii Gârla Mare, greutăți pentru războiul vertical de țesut și podoabe din bronz.
Comuna Poiana Mare a fost atestată la 8 martie 1525 de Radu de la Afumați, care, conform documentelor istorice, i-a dăruit spătarului Dragu pământuri în această zonă. Numele de Poiana Mare a fost dat mult mai târziu, în 1902. În aceste locuri se află mai multe obiective istorice, unele dintre ele de importanță națională şi politică. Pavilionul din parcul situat în centrul comunei, în zona în care se află primăria, a fost construit înainte de 1830 de prințul sârb Milos Obrenovici. Este o construcție impozantă, în formă de E, pe un singur nivel, în care se îmbină elemente specifice românești: fațada principală și secundară împodobită cu prispe pe toată lungimea corpului central, acoperișul se sprijinea pe stâlpi de lemn. În anul 1835, prințul Milos Obrenovici a găzduit aici pe domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, context în care au încheiat prima convenție economică între cele două țări. Oamenii locului povestesc că urmașul lui Milos, principele Serbiei, Mihail Obrenovici, a locuit deseori aici, în pavilion. Era apropiat al Regelui Carol I, cu care a încheiat un tratat secret de alianță împotriva turcilor. Chiar Alexandru Ioan Cuza și Mihail Obrenovici s-au întâlnit la palatul principelui de la Poiana Mare. În anul 1862, Cuza a protejat un transport de arme pe Dunăre, venit din Rusia și destinat Serbiei. În urma derulării cu succes a operațiunii, prințul Obrenovici i-a dăruit domnitorului României o sabie pe a cărei lamă de oțel erau încrustate cu litere din aur: „Amico certo in re incerta“ (Prieten sigur în vremuri nesigure), iar pe teaca sabiei, bătută cu smaralde și briliante, erau scrise inițialele celor doi principi. Mânerul de aur masiv al sabiei înfățișează pe Sfântul Andrei, patronul spiritual al Serbiei, iar la picioarele lui un leu și un vultur, adică Serbia și România, luptând cu șarpele, care simbolizează Imperiul Otoman. Averea Obrenovicilor s-a împărțit între doi nepoți și doi veri, iar Domeniul Poiana Mare – Desa au fost moștenite de baronul Athanasie de Baici. Casa de lângă Primăria Poiana Mare a găzduit în 1877 Marele Cartier General al Armatei Române. Pe aici s-au perindat personalități marcante ale vieții politice românești, prim-ministrul I.C. Brătianu, ministrul de externe M. Kogălniceanu, generalul doctor Carol Davilla, pictorul N. Grigorescu, generali și ofițeri ai Armatei Române. Tot în această casă a primit domnitorul Carol telegrama Marelui Duce Nicolae, comandantul armatelor rusești din Bulgaria, prin care i se cerea să treacă Dunărea cu armata română. În fața pavilionului de la Poiana Mare au fost ținute drapelele regimentelor de Dorobanți, sfințite în biserica cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, alt obiectiv important din Poiana Mare, sub flamura cărora ostașii români s-au acoperit de glorie la Plevna, Grivița, Smârdan și Vidin. Tot în Poiana Mare a existat o moară numită „Moara Marincu“, unde s-a măcinat pentru armată și Cartierul General, al cărui turn se mai vede și azi.

1.130 de fermieri în Poiana Mare

Pământul roditor a făcut ca această localitate încărcată de istorie să nu-și piardă de-a lungul vremii localnicii. Însuși numărul mic de persoane care beneficiază de ajutoare sociale arată nivelul de trai al locuitorilor. Din cei peste 10.000 de oameni care trăiesc în comuna Poiana Mare, doar 115 familii și-au depus dosare pentru solicitarea acestor indemnizații. Pe lângă acestea, mai sunt înregistrate 120 de dosare pentru solicitarea alocației pentru susținerea familiei. Din cele 11.007 hectare de teren arabil, 8.479 de hectare sunt cultivate: 227 cu vie, 26 de hectare cu pomi fructiferi, 1.942  ha cu pajiște, 6 cu fânețe, 2.870 de hectare cu grâu, 3.000 cu porumb, floarea-soarelui 1.200 ha, orz – 130 ha, rapiță – 100, orzoaică 30. Alte 350 de hectare de pământ sunt cultivate cu legume, solarii pe 50 de hectare etc. Pe raza comunei sunt aproximativ 1.130 de fermieri, cei mai mulți cultivând plante de câmp. În fiecare gospodărie, oamenii cresc animale. În Poiana Mare sunt peste 250 de bovine, 8.000 de oi, 6.000 de porci, 70.000 de păsări, 890 de cai. Cei care doresc să acceseze fonduri europene pot urma cursuri de instruire și formare ca legumicultor, apicultor sau specialist în cultura plantelor de câmp chiar pe raza comunei, cursuri organizate de Camera Agricolă Dolj, prin Centrul Local Poiana Mare. Peste 150 de localnici, în special tineri, au participat deja la astfel de cursuri.

La 19 ani a pornit o afacere de succes cu fonduri europene

La doar 22 de ani, Alin Dumitru Epîngeac este unul dintre tinerii din comuna Poiana Mare care a reușit, și a devenit un exemplu pentru mulți din localitate. În urmă cu trei ani, imediat după terminarea liceului, tânărul a realizat că nu poate urma o facultate, familiei i-ar fi fost practic imposibil să îl susțină financiar și a hotărât atunci că trebuie să muncească. Cum industria în localitate practic nu există, singura șansă a acestui tânăr a fost să se apuce de agricultură. „Am cumpărat un teren și am început să investesc. Am accesat un proiect european pe măsura 112, instalarea tinerilor fermieri și am primit o finanțare de 40.000 de euro. Chiar din primul an am făcut extindere și am reușit astfel fără probleme să obțin și cea de-a doua tranșă de finanțare. Am investit însă ca la carte, am construit solariile așa cum prevede legea, am plătit mai mult, solicitând sprijinul unei firme, însă calitatea este alta. La solariile normale, de exemplu, la mulți dintre localnici răsadurile sunt deja compromise. O aerisire necorespunzătoare a solariilor compromite întreaga muncă. Am implicat toată familia în afacerea asta, alături de părinții și fratele meu. Recolta s-a dovedit extrem de bună, iar profitul însemnat. Anul trecut, a fost un an ceva mai greu, având în vedere că prima cultură de roșii, de exemplu, s-a vândut la prețuri de nimic. În acest an îmi doresc cu ardoare să prind un contract cu Metro. Mi-au oferit semințele, iar, periodic, un inginer vine și verifică răsadurile. Am în prezent 9.000 de fire de roșii, 1.000 de fire de castraveți, dar și cartofi cultivați pe 70 de hectare. Și fratele meu a început propria afacere cu fonduri europene, însă cu finanțare mult mai mică. Se munceşte încontinuu, însă se merită. Mă consider norocos, iar dacă afacerea merge așa cum mi-am propus, îmi doresc foarte mult să mă extind, să cumpăr noi terenuri, să cumpăr utilaje, să închei cât mai multe contracte cu hipermarketuri. Vreau să continuu studiile în domeniul agricol. Am avut șansa să cresc într-o familie de oameni muncitori, de la care am învățat tot ce știu astăzi, însă vreau să-mi obțin o diplomă care să certifice tot ceea ce am învățat și să îmi permită să mă dezvolt“, a spus Alin Epîngeac.  
Împreună cu familia lui, Alin a reușit să ridice o casă, după un proiect de el visat, o construcție cu mansardă chiar lângă terenul în care a investit bani și multă muncă în ultimii ani.

Oamenii nu-și doresc ca Poiana Mare să devină oraș

Ar fi multe de făcut în comuna Poiana Mare, iar viitorul este promițător, având în vedere că, în prezent, la unitățile de învățământ din comună învață 1.300 de elevi. În localitate, iubitorii de fotbal se pot bucura săptămânal la meciurile echipei locale de fotbal Sportul Poiana Mare. Există până și echipă de juniori, dar și o bază sportivă modernă, dotată cu nocturnă, proiectul noii baze sportive fiind asemănător cu cel al unui stadion de antrenament din Ghencea, după cum susțin localnicii. Poiana Mare ar putea, pe bună dreptate, având în vedere numărul mare de locuitori, să solicite transformarea localității în oraș. Oamenii nu vor acest lucru, sunt conștienți că taxele și impozitele ar fi mai mari, iar până la urmă localitatea lor este una care se bazează pe agricultură și nu una industrială, așa cum ar fi normal pentru un municipiu sau oraș. „Ca și urgențe, apa și canalizarea sunt pe primele locuri. Se lucrează din 2013, suntem în grafic, deși a fost o perioadă de stagnare din cauza ploilor. Proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj“, în valoare de peste 180 de milioane de euro, a fost semnat la sfârșitul lunii septembrie 2012. Printre beneficiarii acestui proiect se numără și comuna Poiana Mare cu satele arondate. Prin realizarea acestui proiect se va asigura necesarul de apă potabilă şi canalizare la nivelul comunei. În Poiana Mare, investiția este de aproape 15 milioane de euro, fără TVA, și prevede realizarea unei rețele de alimentare, a unui canal colector și a unei stații de epurare. Comuna noastră va avea o rețea de alimentare cu apă de circa 40 km și o rețea similară ca lungime pentru canalizare, precum și o „gospodărie proprie de apă“. Apoi, ne dorim continuarea proiectului pentru construirea de poduri și podețe, în toată comuna. Vrem, de asemenea, să extindem modernizarea centrului civic. Pentru parcul comunal, din fața primăriei, am avut un proces de lungă durată cu proprietarii. Am reușit într-un final să câștigăm, parcul a rămas al nostru, clădirea care e plină de istorie a revenit proprietarilor. Este un parc deosebit, cu copaci seculari care trebuie protejați. Este nevoie de modernizarea celui mai mare târg săptămânal din județ care se află la noi, unde trebuie făcută separarea pe specii a sectorului de animale conform standardelor UE, modernizare hală brânzeturi. Trebuie urgent ca și Căminul Cultural să intre în proces de reabilitare și să fie dotat cu centrală proprie şi grupuri sanitare. Avem cel mai mare număr de locuitori înregistrat într-o comună, ne este bine așa. Acum câțiva ani, s-a încercat trecerea la oraș. Oamenii nu au dorit acest lucru, conștienți de faptul că această trecere va impune automat impozite mai mari. Până și accesarea de fonduri este mai grea pentru oraș decât pentru o localitate rurală. Până la urmă, noi suntem la țară și suntem mândri de acest lucru, ne ocupăm de agricultură, nu avem industrie. Sunt doar câteva firme private și cam atât. Contează condițiile în care trăiește omul, dacă are canalizare și străzi. Nu contează că trăiește la sat sau oraș… Îmbucurător pentru noi este faptul că tinerii locului nu pleacă așa cum se întâmplă în alte localități.Fiecare muncește propriul teren, și-au pus livezi, au demarat afaceri cu stupi. Cei care au muncit în afară s-au întors și au pus în practică ce au văzut“, a precizat Marin Vintilă, primarul comunei Poiana Mare.

Locuitorii din Poiana Mare au nevoie de piață angro de desfacere

Durerea cea mai mare a acestor oameni este aceea că nu există mai multe puncte de colectare a legumelor, dar, mai ales, faptul că românii au ajuns să mănânce roșii din Spania și Italia, deși în urmă cu 30 de ani, recoltele lor plecau din gara din Poiana Mare încărcate în sute de vagoane în afara țării. Din nefericire, asta nu se mai întâmplă… „Anterior anului 1990, din Poiana Mare se exportau legume către diverse țări, importante cantități de tomate, localitatea era un important centru legumicol în economia națională. Astăzi, nu se mai poate vorbi de exporturi, dar acest lucru nu înseamnă că roșiile produse la Poiana Mare nu sunt de cea mai bună calitate. Dimpotrivă, în piețele din țară, legumicultorii din Poiana Mare au mare căutare și sunt apreciați pentru calitatea legumelor pe care le produc. Avem de câțiva ani un depozit privat de legume pe raza târgului săptămânal, pe 800 de metri pătrați. Mulți dintre locuitori au încheiat contracte, alții preferă să plece cu marfa în toată țara. Avem nevoie de o piață angro de desfacere. Câteva supermarketuri și hipermarketuri și-au manifestat interesul să vină să deschidă depozite aici: Carefour, Penny, Metro deja există. Este păcat ca marfa acestor oameni să ajungă la samsari“, a adăugat edilul comunei Poiana Mare.

Pe 11 mai, Sărbătoarea Salcâmului

În aproximativ o săptămână, locuitorii din Poiana Mare se vor putea bucura la Sărbătoarea Salcâmului devenită deja tradiție. Pe 11 mai, localnicii vor avea parte de o sărbătoare câmpenească, cu muzică populară. Și elevii unităților de învățământ cu rezultate deosebite la școală, care au participat al concursuri sau olimpiade școlare, vor fi răsplătiți. Edilul comunei dorește ca în prima ședință a consiliului local să propună ca 26 de elevi să primească drept răsplată pentru rezultatele lor o excursie.
În ultima duminică din august, va avea loc ziua comunei. Și sfârșitul de an este sărbătorit cum se cuvine, înainte de Crăciun, în Poiana Mare, primăria organizează Pomana Porcului, localnicii vor fi serviți cu preparate din carne și țuică fiartă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS