17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFirmele şi specialiştii, chemaţi să-şi apere ţara

Firmele şi specialiştii, chemaţi să-şi apere ţara

Prefecturile din întreaga ţară sunt în aceste zile în febra inventarierii bunurilor şi persoanelor care vor fi trimise pe front în cazul în care România va fi implicată în război. Acţiunea are loc în fiecare an, potrivit unui program stabilit prin lege, şi a trecut neobservată până acum, dar contextul actual din Ucraina ar putea crea emoţii în rândul oamenilor. Oficialii Prefecturii Dolj spun că este o coincidenţă între inventarierile efectuate de  comisia specială înfiinţată la nivelul instituţiei şi starea de război de la graniţa României.

Zeci de firme şi instituţii din Dolj au primit sau vor primi în perioada următoare adrese din partea Comisiei Mixte de Rechiziţii, conduse de prefectul judeţului, prin care sunt înştiinţate că au obligaţia să cedeze temporar sau definitiv bunuri mobile sau imobile şi să asigure personal de specialitate pe diferite domenii în cazul în care România va fi implicată în război. Potrivit Legii nr. 132/1997, „Rechiziţia de bunuri şi prestările de servicii reprezintă măsura excepţională prin care organele autorităţii publice împuternicite prin lege obligă agenţii economici, instituţiile publice, precum şi alte persoane juridice şi fizice la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile (…). Bunurile rechiziţionate vor fi puse la dispoziţia forţelor destinate apărării naţionale sau a autorităţilor publice, la declararea mobilizării generale sau parţiale ori a stării de război, la instituirea stării de asediu sau de urgenţă, precum şi în caz de concentrări, exerciţii şi antrenamente de mobilizare ori pentru prevenirea, localizarea, înlăturarea urmărilor unor dezastre, cât şi pe timpul acestor situaţii“.
Bunurile mobile şi imobile pot însemna de la case şi clădiri la autoturisme, bărci sau tractoare. Imobilele sunt folosite pentru cartiruire sau cazare, iar bunurile mobile ar urma să fie folosite de către sistemele de apărare a ţării.
De asemenea, legea prevede ca şi specialiştii în anumite domenii, precum medicii, stomatologii sau farmaciştii, să fie la dispoziţia statului în cazului unui conflict armat. „Pot fi chemate pentru prestări de servicii în interes public persoanele apte de muncă, în vârstă de 16 − 60 de ani bărbaţii şi de 16 − 55 de ani femeile. Unii specialişti, ca: medici, ingineri, subingineri, tehnicieni, economişti, farmacişti, asistenţi medicali etc. pot fi chemaţi să presteze servicii în specialităţile lor şi peste limita maximă de vârstă, dar nu mai mult de 65 de ani bărbaţii şi de 60 de ani femeile. Peste aceste limite, persoanele pot fi chemate numai la cererea lor“, se arată în Legea nr. 132.
Inventarul bunurilor şi al persoanelor rechiziţionabile se face anual de către o comisie mixtă condusă de prefectul judeţului. „Comisiile mixte de rechiziţii stabilesc cantităţile de bunuri ce pot fi rechiziţionate pe localităţi, agenţi economici, instituţii publice şi alte persoane juridice, în vederea realizării integrale a scopurilor prevăzute“, se mai arată în lege.
Firmele şi instituţiile sunt obligate să răspundă solicitării comisiei. Refuzul de a pune la dispoziţia forţelor sistemului naţional de apărare a bunurilor rechiziţionabile solicitate, sustragerea de la îndeplinerea acestor obligaţii, nedeclararea la inventariere, precum şi absenţa nejustificată sau refuzul persoanelor prevăzute să execute prestări de servicii în interes public constituie infracţiuni şi se pedepsesc conform legii. Firmele şi persoanele fizice riscă amenzi de mii de lei dacă nu comunică la timp datele solicitate de comisie. Normele de aplicare a legii prevăd ca termen-limită sfârşitul trimestrului patru, practic finalul anului. Pentru a îndeplini această obligaţie, firmele trebuie să completeze o fişă de evidenţă a bunurilor rechiziţionabile care se găseşte ca anexă în Hotărârea de Guvern nr. 219/2005 şi să o trimită la comisia mixtă din cadrul prefecturii fiecărui judeţ.

Cum procedează comisia

Potrivit reprezentanţilor Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale din Dolj, comisia solicită anual de la Registrul Comerţului Dolj numărul firmelor active, apoi analizează numărul de maşini şi utilaje înmatriculate. Pe baza acestora, comisia întocmeşte un plan anual în care sunt incluse firmele deţinătoare de bunuri care interesează comisia. La rândul ei, comisia ştie ce să ceară firmelor şi persoanelor fizice bazându-se pe solicitările unităţilor militare centralizate la Centrul Militar Zonal. Are legătură această acţiune cu situaţia tensionată din Ucraina? Se pregăteşte România de război? Prefectul de Dolj a precizat că nu există nici o legătură între planul anual al comisiei şi un eventual război. „Este doar o coincidenţă. Acest plan se întocmeşte anual, dar acum, dată fiind situaţia din Ucraina, există o anumită tensiune. Oamenii trebuie să stea liniştiţi“, a precizat prefectul de Dolj, Marius Deca. Planul anual de rechiziţii din Dolj de anul acesta prevede un număr de o sută de firme din judeţ care trebuie să depună fişe cu bunurile pe care le au în proprietate. Cele mai de interes bunuri pentru comisia specială sunt camioanele, autoturismele şi utilajele de geniu, precum buldozerele sau excavatoarele.

Comisia de rechiziţii Gorj există, dar lucrează în secret

Reprezentanţii Prefecturii Gorj recunosc faptul că respectiva comisie funcţionează de mai bine de o lună şi jumătate, însă refuză să facă publice activităţile acesteia. Motivul invocat este secretul de stat şi legislaţia restrictivă. „S-a reunit Comisia de rechiziţii, la jumătatea lunii martie, şi funcţionează potrivit legii. Aspectele discutate sunt considerate secret de stat şi nu pot fi făcute publice. Din comisie fac parte: prefectul judeţului Gorj, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, ai Centrului Militar Judeţean. Mai sunt reprezentanţi ai instituţiei consiliului judeţean şi din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj“, a declarat Corina Bâcoi, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS