8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalShakespeare, la final

Shakespeare, la final

\n

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare şi-a închis duminică, 4 mai, porţile. Ultima seară a manifestării a început în Sala „Amza Pellea“ a Naţionalului craiovean, cu spectacolul cunoscutei companii britanice Cheek by Jowl, „Ce păcat că-i târfă“ de John Ford, în regia lui Declan Donnellan.
Tragică, pe alocuri violentă, piesa lui John Ford, transpusă din Renaştere în mileniul III de către regizorul britanic Declan Donnellan, a fost o alegere interesantă. „Am optat pentru John Ford şi nu pentru Shakespeare pentru că el oferă o privire foarte interesantă asupra piesei «Romeo şi Julieta», o legendă în teatrul londonez. Ford a scris la 20 de ani după «Romeo şi Julieta», fiind influenţat de scrierile marelui dramaturg englez. Această piesă scrisă în vremea lui Shakespeare ne ajută să înţelegem lumea din care vine el. E important să-i înţelegi contextul. E o privire interesantă. Mai mult, în acest interval de 20 de ani, lumea a devenit mai cinică, mai periculoasă, căci dacă în Romeo şi Julieta cei doi îndrăgostiţi fac parte din familii diferite, în piesa lui Ford, ei aparţin aceleiaşi familii: sunt frate şi soră“, a precizat regizorul Declan Donnellan.
Incestul, religia şi moralitatea coruptă se ciocnesc în acest spectacol, făcând piesa să fie la fel de şocantă şi controversată astăzi precum era acum aproape patru sute de ani.
Punerea sa în scenă este la fel de interesantă ca şi construcţia spectacolului: „Când a început repetiţia la acest spectacol, pe care noi îl jucăm de trei ani în diferite ţări, regizorul şi scenograful nu au venit cu o idee despre decor, costume. Nimic despre concept. Tot ce ai văzut, de la decor până la ultima replică, s-a născut din improvizaţii pe text în cadrul repetiţiilor îndelungate. La Cheek by Jowl se merge pe încredere şi muncă. Numai aşa poţi realiza ceva măreţ. Fiecare, actor, regizor, scenograf pune câte o cărămidă la construcţia spectacolului, până la finalizarea lui“, a precizat Orlando James, actorul care l-a interpretat pe Giovanni în piesa „Ce păcat că-i târfă“.

Un loc special

Cheek by Jowl nu este pentru prima dată la Craiova, la Festivalul Shakespeare. Acum 20 de ani deschideau prima ediţie a manifestării. „Ne face plăcere să ne întoarcem la Craiova, căci ea ocupă un loc special în inimile noastre. Am venit aici chiar de la prima ediţie a festivalului, acum 20 de ani. Eu şi Nick Ormerod (scenograful alături de care Declan Donnellan a înfiinţat compania teatrală în 1981 – n.r. ) eram în Londra. Târziu, într-o seară, am primit un telefon prin care eram informaţi că nu au sosit costumele, aşa că actorii a trebuit să joace fără decor şi fără costume. Eu şi Nick am ţinut permanent legătura cu ei telefonic ca să le oferim indicaţii, ce puteau să îmbrace, cum să se adapteze situaţiei. A fost un moment important pentru că noi trebuia să salvăm începutul festivalului. Spectacolul nostru trebuia să îl deschidă. Aşa a început relaţia cu Craiova, dintr-un dezastru s-a născut o frumoasă şi intensă prietenie durabilă. Festivalul de la Craiova a crescut şi s-a dezvoltat frumos. Este extraordinar să vezi astăzi nume atât de mari pe scena lui: Purcărete, compania Propeller sau «Măsură pentru măsură» a extraordinarului regizor Yuri Butusov. Este fantastic că i-aţi avut aici. E important pentru România să aibă un astfel de festival.
Entuziasmul, inteligenţa, pasiunea, căldura şi interesul publicului local pentru teatru ne atrag şi ne determină să venim întotdeauna cu plăcere la Craiova“, a mai precizat Declan Donnellan.
Şi când, la ceasul serii, cortina a căzut, acţiunea s-a mutat în Piaţa „Mihai Viteazul“, unde publicul a avut „Întâlnire cu Prospero“, evenimentul fiind înlesnit de actorii Teatrului Academic „Voskresenie“ din Lvov (Ucraina). „Lumea întreagă e o scenă, iar noi suntem actori“ au demonstrat ucrainenii, care s-au servit în jocul scenei de tot felul de efecte speciale, foc, artificii, spre încântarea celor prezenţi, încheind aşa cum se cuvenea frumoasele seri de gală ale teatrului mondial de la Festivalul Shakespeare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS