7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFosta conducere de la Construcţii Feroviare merge la închisoare

Fosta conducere de la Construcţii Feroviare merge la închisoare

Fostul director general şi fostul director economic al SC Construcţii Feroviare Craiova au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare pentru luare de mită. Cel care i-a mituit pe cei doi directori pentru a cumpăra motorină la preţuri „umflate“ a scăpat de 12 ani de puşcărie, pentru că infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată s-au prescris.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, povestea şpăgilor de la SC Construcţii Feroviare (CF) Craiova SA, societate al cărei acţionar majoritar este SIF Oltenia, a început în anul 2002. Marian Enache, directorul SC ALI PROSPERITY SRL Constanţa, l-a cunoscut pe economistul de la CF Craiova şi l-a rugat să îl prezinte directorilor Costică Radovici şi Aurel Niţu pentru a aranja livrarea de combustibili către firma din Craiova. Ulterior, la întâlnirea dintre cei trei, Radovici, Niţu şi Enache au convenit ca livrarea combustibilului să se facă la suma de 20 de bani pe litru, iar directorul Radovici a acceptat încheierea de contracte de vânzare-cumpărare de produse petroliere de la SC ALI PROSPERITY SRL, dar şi efectuarea de plăţi în avans către această firmă. Procurorii au mai stabilit că Radovici a dispus achiziţionarea de produse petroliere de către CF Craiova de la SC ALI PROSPERITY la preţuri mai mari decât cele prevăzute în contractele de vânzare-cumpărare aprobate în Consiliul de Administraţie al societăţii. Astfel, în toate contractele încheiate între CF Craiova şi SC ALI PROSPERITY s-a menţionat că preţul convenit de părţi este preţul Rafinăriei Petromidia la data când are loc livrarea motorinei, însă această prevedere nu a fost respectată la nici o livrare. De fapt, Enache cumpăra motorina de la Petromidia cu banii plătiţi în avans de CF Craiova, după care livra combustibilul la societatea din Craiova la un preţ mai mare. De asemenea, procurorii au mai stabilit că directorul general a dispus efectuarea de plăţi în avans către firma din Constanţa, aducând în acest fel firmei CF Craiova un prejudiciu total de 256.779 de lei.
Anchetatorii au mai stabilit că, în schimbul acceptării încheierii contractelor şi al efectuării de plăţi în avans către SC ALI PROSPERITY, Radovici şi Niţu au primit de la Enache diverse sume de bani şi alte avantaje materiale. Astfel, în cursul lunii septembrie 2003, Enache i-a dat lui Radovici 14.000 de euro, iar câteva luni mai târziu, în decembrie, Radovici s-a întâlnit cu Enache la restaurantul Vulturul din Bucureşti, unde a mai primit o şpagă de 3.000 de euro. Tot în toamna anului 2003, Niţu a primit de la Enache suma de 40.000 de lei. Ulterior, în perioada 23 iulie – 1 august 2004, fiul directorului Radovici a petrecut un sejur la hotelul Perla din Mamaia, contravaloarea sejurului (2.050 de lei) fiind achitată de Marian Enache la solicitarea lui Radovici.

Câte patru ani de închisoare pentru Radovici şi Niţu

În decembrie 2010, cei trei inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, respectiv dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.
În iulie 2012, judecătorii doljeni i-au găsit vinovaţi şi i-au condamnat pe cei trei inculpaţi: directorii Costică Radovici şi Aurel Niţu au primit câte cinci ani de închisoare cu executare, iar Enache – o pedeapsă de zece ani de închisoare, la care instanţa a adăugat un spor de doi ani.
În plus, instanţa a dispus ca acuzaţii să achite către CF Craiova suma de 256.779 de lei, dar şi confiscarea de la Radovici a sumei de 17.000 de euro şi 2.050 de lei, iar de la Niţu, suma de 40.000 de lei.
Sentinţa a fost atacată cu apel de cei trei inculpaţi, iar săptămâna trecută, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar de corupţie. Instanţa a redus cu câte un an pedepsele directorilor Radovici şi Niţu şi a dispus încetarea procesului faţă de ei şi de Marian Enache pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, care s-a prescris. De asemenea, instanţa a încetat procesul penal faţă de Enache şi pentru infracţiunea de dare de mită, astfel că acesta a scăpat de cei 12 ani de puşcărie.

Condamnaţii, duşi în arest

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, miercuri, 30 aprilie, în baza mandatului de executare emis de Tribunalul Dolj, Costică Radovici a fost ridicat şi dus în arest. O zi mai târziu, pe 1 mai, Aurel Niţu a fost dus şi el în arestul IPJ Dolj, cei doi urmând a fi transferaţi într-un penitenciar pentru a-şi executa pedepsele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS