13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalValer Dellakeza - triUNITER

Valer Dellakeza – triUNITER

La Gala Premiilor UNITER, desfăşurată luni seară la Palatul Culturii din Târgu Mureş, Naţionalul din Craiova a avut două nominalizări pentru premiile de cel mai bun actor în rol secundar (Valer Dellakeza) şi cea mai bună actriţă în rol secundar (Romaniţa Ionescu). Juriul final UNITER a decis acordarea lui Valer Dellakeza a premiului pentru „Cel mai bun actor în rol secundar“ pentru rolul Tót din spectacolul „Familia Tót“, de Örkeny István, în regia lui Bocsárdi Laszló. Acesta este al treilea premiu UNITER cu care a fost distins cunoscutul actor al Naţionalului din Craiova. La ridicarea premiului, maestrul Dellakeza şi-a încheiat astfel discursul de doar zece secunde: „… Szeretlek, Örkeny István!“ (Te iubesc, Örkeny István! – n.r. ).

Luni seară, la Palatul Culturii din Târgu Mureş s-a desfăşurat ediţia a 22-a a Galei Premiilor UNITER, un spectacol-eveniment ce a răsplătit performanţa în teatrul românesc. Juriul final format din Puiu Antemir, Alice Georgescu, Sanda Manu, Virginia Mirea, Ion Parhon a decis care sunt câştigătorii ediţiei 2014 a Galei Premiilor UNITER: zece premianţi, 33 de nominalizaţi.
Pentru premiul „Cel mai bun actor în rol secundar“ au candidat actorii: Zsolt Bogdán pentru rolul Charles Paumelle din spectacolul „Victor sau Copiii la putere“, Teatrul Maghiar de Stat Cluj; Valer Dellakeza pentru rolul Tót din spectacolul „Familia Tót“, Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ Craiova şi Tibor Pálffy pentru rolul Claudius din spectacolul „Hamlet“, Teatrul „Tamási Áron“, Sfântu Gheorghe. Juriul a decis ca premiul să-i revină lui Valer Dellakeza. La ridicarea premiului, înmânat de Ion Caramitru, preşedintele UNITER, Dellakeza a spus doar câteva cuvinte, pline de substanţă şi umor: „Eu, Tót Lajos (rolul interpretat de Dellakeza în «Familia Tót», n.r.), vă rog să-mi permiteţi să adresez părţii maghiare a teatrului românesc numai două cuvinte în limba lor maternă: Szeretlek, Örkeny István!“ (Te iubesc, Örkeny István! Örkeny István este autorul piesei «Familia Tót»- n.r.).
La Gala UNITER de la Palatul Culturii din Târgu Mureş, maestrul Dellakeza a fost însoţit şi încurajat de soţie, Adriana Dellakeza, fostă şefă a serviciului salarizare la Naţionalul din Bănie şi, de la…distanţă, din SUA, de fiică, Ioana Dellakeza-Basaraba, stabilită în State de câţiva ani.

„Mă înclin în faţa publicului craiovean…“

Ieri, în drum spre Craiova, premiantul UNITER a declarat pentru GdS: „Am plecat dintr-o Craiovă care se iubea minunat cu Shakespeare şi între două trenuri am ajuns la Târgu Mureş, unde am întâlnit altă lume minunată, lumea teatrului românesc, spuma acestuia, care aseară (luni, n.r.) împărţea premiile UNITER. Am fost răsfăţat pentru a treia oară de UNITER cu premiul de interpretare („Cel mai bun actor în rol secundar“, n.r.), distincţie care nu a intrat pe mâna oricui… Şi asta n-o spun pentru că nu sunt modest, ci pentru că am muncit… Şi când afirm că am muncit am în vedere faptul – şi vă rog să mă credeţi – că cei doi contracandidaţi ai mei erau doi mari actori reprezentanţi ai părţii maghiare ai teatrului românesc, Zsolt Bogdán (care a luat până acum şi el de două ori premiul UNITER) şi Tibor Pálffy, la fel un mare actor. Aceştia au fost actorii cu care am concurat la această ediţie a premiilor UNITER. În momentul în care am ridicat premiul, m-am înclinat în faţa contracandidaţilor mei şi în faţa celor din sala Palatului Culturii din Târgu Mureş, personalităţi ale teatrului românesc… Mă înclin în faţa publicului craiovean pe care îl iubesc şi pe care îl slujesc de o viaţă… Iată, luna viitoare se împlinesc 60 de ani de când s-a ridicat, pentru prima oară, cortina pentru mine pe scena Naţionalului craiovean!“.

60 de ani pe scenă

Reamintim că pentru maestrul Valer Dellakeza acest premiu UNITER vine după alte câteva primite în anii trecuţi. Marele Premiu UNITER 1990 (premiile criticii teatrale pe anul 1989) – care a revenit Teatrului Naţional din Craiova pentru spectacolul „Unchiul Vanea“, în regia lui Mircea Cornişteanu, cu scenografia Ştefaniei Cenean – are şi marca Valer Dellakeza, el jucând chiar pe unchiul Vanea. La Gala Premiilor UNITER din anul 2000, Valer Dellakeza a fost decretat cel mai bun actor al stagiunii 1999-2000 în urma prestaţiei sale pentru rolul Truffaldino din „Slugă la doi stăpâni“, spectacol care a obţinut Premiul Secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.
În anul 2011, premiul UNITER pentru „Cel mai bun spectacol de televiziune“, cu „Unde-i revolverul?“, are într-un colţ marca Valer Dellakeza, interpretul rolului Excelenţa, iar în anul 2012 Valer Dellakeza a fost răsplătit cu „vârful“ UNITER, dacă putem cataloga astfel premiul primit pentru întreaga sa activitate.
Născut pe 29 martie 1942, Valer Dellakeza continuă şi acum, la 72 de ani, să joace pe scena Naţionalului cu o vigoare de invidiat. În acest an, se împlinesc 60 de ani de când Naţionalul din Craiova se sprijină şi pe umerii lui Valer Dellakeza. La sfârşitul lunii mai, în cadrul Zilelor Craiovei (26 mai -1 iunie), maestrul Valer Dellakeza va fi omagiat printr-un spectacol-eveniment intitulat „Dellakeza de la teatru – 60 de ani pe scenă“. De ziua lui de naştere din 28 martie, Gazeta de Sud i-a dedicat cunoscutului actor craiovean o pagină intitulată „De la teatru la Dellakeza şi înapoi“, având supratitlul: „60 de ani de înfrăţire cu lumea miraculoasă a Thaliei“.

„Cea mai bună actriţă în rol secundar“

În privinţa premiului „Cea mai bună actriţă în rol secundar“, au fost nominalizate trei actriţe: Csilla Albert pentru rolul Esther din spectacolul „Victor sau Copiii la putere“, Teatrul Maghiar de Stat Cluj; Nicoleta Hâncu pentru rolul Elmire, soţia lui Orgon din spectacolul „Tartuffe“, Teatrul Metropolis Bucureşti şi Romaniţa Ionescu pentru rolurile Mara, Mama Marei, Psiholog şi Prezentator TV din spectacolul „Profu’ de religie“ de Mihaela Michailov, Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ Craiova. Distincţia UNITER a revenit Nicoletei Hâncu de la Teatrul Metropolis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS