16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova: Muzica şi teatrul lui Shakespeare

Craiova: Muzica şi teatrul lui Shakespeare

\n

Craiovenii s-au putut bucura astăzi de acordurile muzicii renascentiste ce au răsunat în sala de consiliu a Primăriei Municipiului Craiova graţie muzicienilor de la Globe, din Marea Britanie, în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare. Fragmente muzicale din vremea lui Shakespeare, care s-au bucurat de o aşa de mare popularitate încât au fost interpretate şi în următorii 100 de ani au constituit repertoriul artiştilor britanici. „Sunetele divine” au reînviat la atingerea instrumentelor create după cele la care se cânta şi în timpul marelui dramaturg englez.
„Toate instrumentele folosite de grup sunt reproduceri ale unor instrumente originale. Nu sunt însă simple copii, ci reproduceri precise. Mulţi dintre cei care cântă muzică veche o fac în tonalităţi moderne. Muzica barocă se cântă cu tonalităţi joase, dar nu se ştie faptul că acest tip de muzică se cântă fie în tonalităţi foarte înalte, fie în tonalităţi foarte joase. Noi facem parte din unul dintre puţinele grupuri din lume care deţin astfel de instrumente, care sunt reproduceri exacte şi emit sunete în tonalitatea originală.
Avem o vioară renascentistă, care este o reproducere a unui instrument original din 1590, creat de Amati şi aflat în colecţia Muzeului Ashmolean din Oxford. Eu cânt la mai multe flaute dulci, care sunt mai groase decât cele pe care le cunoaştem cu toţi. Sunt mai vechi şi emit sunete mai puternice. Eu am mai multe modele, de diverse dimensiuni.
Mai avem şi o lăută renascentistă, care la origine este un instrument muzical arab, care a fost adus în Europa după Cruciade şi a devenit principalul instrument muzical folosit în vremea lui Shakespeare.
Mai avem şi o chitară, mult mai mică decât cele moderne, dar mai zgomotoasă decât acestea. Există în grupul nostru şi un instrument care se numeşte viola de gamba, este o violă bas. Este copia unui instrument original din perioada Renaşterii. Noi încercăm să prezentăm publicului modern piese folk mai ritmate, apoi trecem la cele mai lente şi mai serioase. Încercăm să creăm o imagine a întregii vieţi muzicale a acelei perioade, cu ajutorul unor instrumente originale”, a precizat Philip Pickett, fondator al grupului muzical Globe.
Încântător de plăcută muzica renascentistă i-a călăuzit pe cei prezenţi în vremuri îndepărtate, bucurându-le auzul şi înnobilânu-le sufletul cu acorduri angelice. „Muzica este un fel de muzică folk englezească timpurie, dar cu mai multe ‘adăugiri’ artistice. Improvizăm foarte mult şi facem unele modificări ad-hoc. O piesă muzicală este interpretată în mai multe feluri, schimbând mereu nuanţele muzicale create de instrumente. Este destul de dificil, pentru că genurile muzicale din prezent sunt bine separate: muzică clasică, muzică rock, muzică folk, muzică modernă, contemporană şi de multe ori combinaţiile între ele nu se potrivesc foarte bine. Vă dau un exemplu – un cântăreţ de operă nu reuşeşte să cânte muzică rock. Însă pe atunci, compozitorii care lucrau pentru curte sau pentru teatru culegeau muzica de la oamenii simplii, se inspirau din ce auzeau pe străzi, în taverne şi creau din muzica populară (muzica folk) un fel de muzică clasică foarte interesantă. Muzicanţii din popor ascultau ceea ce auzeau la curte şi reproduceau această muzică pe stradă şi în taverne. Deci în acele vremuri stilurile muzicale se întrepătrundeau”, ne lămureşte Philip Pickett.

Începutul unei poveşti pe acorduri muzicale

Povestea muzicienilor de la Globe a început să fie scrisă de Philip Pickett, fondatorul grupului, la solicitarea lui Sam Wanamaker, creatorul Teatrului Globe. Acesta l-a rugat să creeze un grup care să fie asociat al teatrului, în ideea ca, prin turneele efectuate prin lume, acest grup să promoveze renumele teatrului şi standardele ridicate pe care le respectă această instituţie. Lucrurile s-au schimbat însă între timp. „La început, grupul s-a format în ideea de a deveni un fel de asociat al Teatrului Globe. Dar în prezent nu mai avem nici un fel de legătură cu Teatrul Globe, dar ducem mai departe şi promovăm în lume spiritul şi renumele acestui teatru de dragul prietenului meu, Sam Wanamaker, cel care a creat Teatrul Globe.
Din păcate reprezentanţii Globe nu au dorit o colaborare cu grupul nostru. Fostul director al Teatrului Globe a ales ca directorul muzical al instituţiei să fie soţia sa, nu eu. Îmi pare rău, dar acesta este adevărul şi trebuie să îl spun”, a mai completat Philip Pickett.

Astăzi muzicienii de la Globe au poposit în Cetatea Banilor, pentru a cuceri şi a se lăsa cuceriţi. „E prima dată când venim în România, iar prin Craiova doar am trecut cu maşina, dar am observat clădirile, care sunt măreţe. Istoria oraşului vostru este foarte importantă şi cred că ar trebui cumva să o recreaţi şi să o prezentaţi lumii, pentru că este minunată. Am cunoscut oameni încântători, amabili şi prietenoşi, care ne-au primit cu braţele deschise. Suntem aici de câteva ore şi deja simţim că ne-am făcut prieteni”.
Odată ce ultimele acorduri de muzică s-au făcut auzite, paşii călătorului în lumea artei se vor îndreaptă  la ceas de seară, spre scena Teatrului Naţional, unde de la ora 18.00 în sala „I.D. Sârbu” va avea loc recitalul „Shylock” al actorului Piotr Kondrat din Varşovia, care reușește să expună umanitatea unui personaj shakespearian, făcând astfel audiența să reflecteze asupra lui, chiar și pentru scurt timp. De la ora 21.00 în Sala „Amza Pellea” actorii de la Teatrul Municipal din Vilnius (Lituania) vor juca spectacolul „Miranda”.


Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS