Un craiovean, prizonierul TermoficăriiUn craiovean plăteşte de ani buni facturi la căldură în valoare de 500 – 600 de lei, fără să beneficieze de acest serviciu. El este plecat din ţară, locuinţa este închisă, iar furnizorul de căldură nu-i permite să se debranşeze, pentru că se găseşte în zonă unitară.

Problema debranşării de la sistemul centralizat de încălzire este ca o piatră de moară pentru craiovenii care, spre ghinionul lor, locuiesc într-o zonă unitară (areal geografic aparţinând unei unităţi administrativ, teritoriale, în interiorul căreia se poate promova o singură soluţie de încălzire) şi nu pot scăpa de căldura „la comun“. Majoritatea proprietarilor au fost legaţi cu forţa de furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo SRL, prin două hotărâri de consiliu- HCL nr. 459/2009 şi HCL nr. 363/2013 prin care se interzice debranşarea apartamentelor care se situează în zone pentru care administraţia locală a stabilit ca încălzirea să se realizeze exclusiv în sistem centralizat. În plus, dacă rata debranşărilor nu depăşeşete procentul de 25% la nivelul unui bloc, proprietarul din acel bloc nu poate să opteze pentru alt mod de încălzire al locuinţei sale.

Într-o astfel de situaţie se găseşte craioveanul Florian Preda, care este nevoit să plătească la căldură facturi în valoare de 500 şi 600 de lei pe perioada de iarnă, deşi nu beneficiază de căldura furnizată din sistemul centralizat. Acesta spune că este plecat din ţară, iar apartamentul pe care îl deţine în blocul 43 B din Craioviţa Nouă este în renovare din 2010, iar caloriferele sunt deja date jos. Pentru că nu înţelege rostul unor facturi aşa de mari la căldură pe care trebuie să le plătească degeaba, atâta timp cât nu locuieşte în acel apartament, Florian Preda a demarat procedurile de debranşare şi încearcă acum să-şi pună centrală de apartament. A fost încurajat şi de faptul că în bloc există deja patru centrale montate. Spre surprinderea lui s-a lovit de refuzul furnizorului de căldură. „Eu nu locuiesc aici, sunt plecat de 14 ani din ţară. Părinţii mi-au donat apartamentul şi am început să-l renovez, cam prin 2010. Dar de fiecare dată veneam o săptămână, două, nu apucam să fac mare lucru şi rămânea aşa. Apartamentul stă gol şi eu plătesc facturi de 500 – 600 de lei. După sezonul de încălzire am renunţat la calorifere, pentru că schimb tot aici. Vreau să-mi pun centrală. În bloc mai există patru centrale. Am solicitat acest lucru la asociaţie, dar şi la Termo. Asociaţia a spus că este de acord, mi-au dat o recomandare, dar cei de la Termo mi-au spus că nu se poate. În locuinţă nu stă nimeni, nu beneficiez de acest serviciu. Sunt de acord să plătesc părţile comune. Dar este o diferenţă de la 30 – 40 de lei, ce plătesc pe părţile comune, la 500 – 600 de lei, cât am plătit eu căldura. Eu îmi pun centrală pe gaze şi mă debranşez de la sistemul centralizat. Nu mă ţine Termo pe mine legat, ca să le plătesc câte 500 de lei. Nu este normal, nu este logic“, afirmă Florian Preda.

Asociaţia spune da

Asociaţia de proprietari din care face parte blocul 43B, cel în care are apartamentul Florian Preda, şi-a dat acceptul ca acesta să-şi monteze centrală de apartament, iar proprietarul a anunţat, cum era firesc, şi furnizorul de căldură. „Noi suntem obligaţi să dăm adeverinţe tuturor proprietarilor care îşi achită debitul la zi şi spun că le este necesar acest act pentru întocmirea documentaţiei necesare debranşării. Din punctul nostru de vedere, Florian Preda poate să-şi pună centrală. Am înţeles că Termo nu i-a dat acordul. Încă nu a luat aprobările de la vecini. A făcut doar o solicitare, să vadă dacă are dreptul şi Termo a spus că nu are. Eu spun că au greşit, pentru că are dreptul să-şi instaleze centrală. În bloc mai sunt montate centrale. Că a dat caloriferele jos este vinovat. Dumnealui a spus că le va pune la loc. Într-adevăr, el a fost mai mult plecat şi nu a locuit aici, nu a beneficiat de această căldură, dar a plătit“, a precizat preşedintele Asociaţiei nr. 9 Constantin Brâncoveanu, Pompiliu Cebuc.

Reprezentanţii SC Termo SRL Craiova spun, la rândul lor, că nu au alt răspuns decât cel pe care i l-au oferit şi lui Florian Preda. Răspunsul sună astfel: „În conformitate cu art. 3, lit. g, art. 8, lit. i, art. 32, lit. c din Legea nr. 325/2006 sunt interzise debranşările în blocul 43 B. Din evidenţele SC Termo reiese că blocul 43B se află situat în zonă unitară de încălzire. În conformitate cu Hotărârea nr. 363/2013 privind aprobarea Regulamentului de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari/locatari din Municipiul Craiova, la cap. 1, art. 2 al. 24 în zonele unitare de încălzire nu se pot realiza debranşări“.


Interzis debranşării

Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire se va putea face în următoarele condiţii cumulative: condominiul respectiv să nu fie într-o zonă unitară de încălzire stabilită de autoritatea publică locală. În al doilea rând, trebuie acordul scris al proprietarilor tuturor apartamentelor din condominiu şi al asociaţiei de proprietari exprimat prin hotărârea adunării generale. Şi altă condiţie, anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor cu 30 de zile înainte de debranşare.

Nu se poate face debranşarea în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a Ordinului ANRSC nr.91/2007 sau se află situate în zonele unitare de încălzire sau când se intenţionează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spaţiului cu destinaţie de locuinţă sau altă destinaţie.

Nu se acceptă nici deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spaţiului cu destinaţie de locuinţă sau altă destinaţie cu o sursă alternativă de încălzire.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 29 aprilie 2014

Actualitate

» Bătaie pe posturile didactice din Craiova şi judeţ
» Bancul zilei
» Licitaţii publice de aproape zece miliarde de euro, contestate în 2013
» Service permanent pentru tomograful de la Târgu Jiu
» Se caută finanţare pentru campusul şcolar
» Târg de joburi pentru studenţi
» Proiect pentru încadrarea în muncă a şomerilor din mediul rural
» Angajaţii Spitalului Judeţean îşi plătesc singuri cursurile de igienă
» Bursele doctoranzilor, plătite trimestrial
» Dirijorul craiovean Horia-Dinu Nicolaescu: Bănia – oraşul cu casele boiereşti, şi nu „palatele“ cu turnuleţe…
» Primăriile, abonate la subvenţiile APIA
» Liberalii craioveni – combativi, dar invizibili în consiliul local
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Serie de explozii într-un depozit de muniţie, în Rusia
» Spitalul Judeţean riscă să nu fie acreditat
» România a primit 70 de recomandări din partea OLAF privind adoptarea de măsuri
» Ministrul Fondurilor Europene s-a întâlnit cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României
» BEC a prezentat macheta buletinului de vot care va fi folosit la alegerile pentru Parlamentul European
» A fost obţinut primul pahar de combustibil „solar“ pentru aeronave
» Cea de-a şasea reuniune a Consiliului Consultativ Interinstituţional privind comunităţile româneşti din străinătate
» Băsescu: BOR rămâne singura instituţie care în afara frontierelor îi poate ţine pe români laolaltă
» Bărbați arestați, după ce au înșelat mai multe persoane pretinzând că sunt angajați ai Ministerului Dezvoltării
» O nouă grevă de 48 de ore afectează metroul din Londra
» Exerciţiul Istria 2014
» Proiectul Asociaţiei Producătorilor de Vin şi Produse Vitivinicole Dobrogea face parte dintre programele finanţate de CE
» Magistratul Stan Mustață, reținut pentru 24 de ore
» Atenție la grătar de 1 Mai!

Local

» Peste 4.000 de yoghini împânzesc staţiunea Băile Herculane
» Zece ani de puşcărie pentru trafic de persoane
» Un craiovean, prizonierul Termoficării
» Un transplant pulmonar i-ar salva viaţa – Alexandru cântăreşte 26 de kilograme la 17 ani
» Comedie, iubire şi tragedie la Festivalul Shakespeare
» Cine a fost William Shakespeare ?

Gorj

» Doctoriţa Vodislav, tot în arest la domiciliu
» Primăria plăteşte cu întârziere scaunele din Cinematograful „Sergiu Nicolaescu“

Sport

» Erik Lincar: Vrem să scoatem cât mai multe puncte
» Bayern e gata de „războiul“ cu Real
» Ţarălungă mizează pe Balint şi compania
» Tenis – Victor Hănescu s-a calificat în turul doi al Portugal Open
» Soţii Sorescu, câştigători la Oneşti
» Miruna Stângă, invincibilă pe saltea
» LPS, pe trei la Cupa „Saishin“
» Ionuţ Drăguşin: „Şansele de calificare sunt intacte“

Bani & Afaceri

» Elevii de Liceul „Odobleja“ au găsit cea mai bună idee de afacere
» De ce renunţă firmele la fonduri europene

Sanatate

» Zeci de doljeni sunt evaluaţi zilnic de un singur medic specialist
» Dolj: aproape 700 de cazuri de viroze în ultima săptămînă

Educatie

» Grădiniţa cu program prelungit nr. 2 Slatina, la a VII-a reuniune de proiect Comenius în Turcia

Magazin

» Horoscop

Opinii

» Scurt. Sper, corect.

Top