8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaraton cultural shakespearian

Maraton cultural shakespearian

\n

Piesa „Mult zgomot pentru nimic“ a celebrului Teatru Shakespeare’s Globe din Londra a deschis oficial, miercuri, 23 aprilie, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional „Shakespeare“. Craiovenii prezenţi în Piaţa „William Shakespeare“ au avut ocazia să savureze piesa creionată de tânărul regizor Max Webster. Decorul simplu, deloc sofisticat, inspirat din perioada iacobină, a fost îmbogăţit de-a lungul piesei fie de câte o masă, alteori de câteva scaune pliante, o ghirlandă de flori şi două postamente, ultimele menite să redea scena nunţii. „Nu am avut un decor complicat, deşi spectacolul este complex, pentru că am ales să lăsăm piesa, cuvintele şi personajele să fie cât se poate de simple şi clare“, a precizat regizorul Max Webster.
Publicul a fost cucerit de jocul actorilor britanici, răsplătindu-i la final cu aplauze îndelungate. Nici deschizătorii festivalului din Cetatea Banilor nu au rămas indiferenţi, declarându-se încântaţi de primirea făcută şi de capitala Olteniei.
„Oraşul este foarte frumos. Chiar m-am plimbat de dimineaţă prin centru. Mi-a plăcut în mod deosebit contrastul dintre arhitectura veche şi cea nouă, dintre elementele de tradiţie veche şi nouă. În fiecare an prezentăm spectacole Shakespeare în toată lumea, iar piesa «Mult zgomot pentru nimic» este o piesă care se desfăşoară într-un decor estival, deci este ideală pentru a fi pusă în scenă în aer liber. Este o piesă despre ideea de sărbătoare şi poate fi prezentată publicului şi în afara clădirii unui teatru.
Am acceptat invitaţia de a veni la Craiova, la Festivalul Shakespeare, care a început în ziua în care se marchează ziua marelui dramaturg, pentru că suntem interesaţi să intrăm în contact cu artişti şi comunităţi din lume. În plus, vorbim despre o colaborare cu dublă direcţie. Noi prezentăm spectacole ale companiei Globe în alte ţări, şi, la rândul nostru, organizăm propriul festival, «The Globe Festival». În cadrul acestuia, companii de teatru din întreaga lume îşi pot aduce propriile producţii bazate pe piesele lui Shakespeare, în limba lor natală, pe scena teatrului. Deci este un punct de plecare pentru schimburi de experienţă între artişti şi comunităţi“, a mai precizat Max Webster.

Seara lui Richard III

Aseară, publicul a putut admira jocul actorilor Teatrului Naţional din Budapesta (Ungaria), din piesa „Cum vă place“. Concepută în jurul frazei „Lumea-ntreagă e o scenă“, „această operă e ca un castel cu numeroase intrări şi nu poţi să ştii unde duce fiecare fără a intra în toate“, după cum mărturisea cel care semnează regia, celebrul Silviu Purcărete. Ziua de astăzi este dedicată lui Richard III, unul dintre cele mai întunecate personaje din opera lui Shakespeare, fiind adesea comparat cu Macbeth în privinţa cruzimii cu care îşi urmează destinul. De la ora 17.00, sala „I.D. Sârbu“ va găzdui spectacolul cu acest nume prezentat de A.M. Production, în colaborare cu National Arts Festival şi Market Theatre din Cape Town (Africa de Sud). Montarea vorbeşte despre realităţile curente şi scoate în evidenţă temele pertinente ale puterii, corupţiei şi manipulării. Intriga tragediei lui Richard al III-lea este prezentată de regizorul Fred Abrahamse ca un thriller politic ritmat, redat cu ajutorul unui design inventiv şi creativ de păpuşi şi măşti expresive.
Şi Teatrul Naţional Beijing îl va aduce în faţa publicului craiovean, în aceeaşi zi, de la ora 20.00, tot pe Richard al III-lea. În spectacolul trupei din China însă, surprize, tăieturi și modificări vor fi vizibile încă de la început. Sărind peste monologul de început, unul dintre cele mai faimoase ale limbii engleze, spectatorii vor primi, în schimb, un rezumat precis al Războiului Rozelor, dar şi trei vrăjitoare din Macbeth ce apar pentru a profeţi lui Richard de Gloucester calea sa sângeroasă spre tron.
Teatrul va cuceri din nou publicul spectator la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS