16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalScriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a murit

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a murit

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a murit în această seară, informează hotnews.ro.

Externat pe 8 aprilie dintr-un spital din Ciudad de Mexico, starea sa de sănătate a continuat să fie „extrem de fragilă”, anunța luni familia, în urma unor informații apărute în presă conform cărora cancerul limfatic de care suferea scriitorul columbian a recidivat. 

Luni, cotidianul mexican El Universal, citând „surse demne de încredere”, a scris despre cancerul limfatic de care a suferit scriitorul columbian în urmă cu 15 ani, precizând că boala a recidivat și se extinde la plămâni, ganglioni și ficat. 

Potrivit acestei publicații, familia și medicii au stabilit de comun acord să nu îl supună pe Garcia Marquez unui tratament oncologic, ci să îi asigure o „îngrijire paliativă” la domiciliu. 

Stabilit în Mexic din 1961, cu o perioadă de sejur la Cartagena (Columbia), Barcelona și Havana, Garcia Marquez s-a retras de câțiva ani din viața publică, iar în timpul scurtelor sale apariții la diverse evenimente, nu a făcut nici o declarație presei. 

Ultima apariție publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a apărut la poarta reședinței sale din Ciudad de Mexico, unde locuiește de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliștii veniți în vizită cu ocazia aniversării sale. 

Gabriel Garcia Marquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În nuvelele și romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul și realitățile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulți critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai celebru roman al sau este „Un veac de singurătate” (1967), dar foarte cunoscute sunt și „Cronica unei morți anunțate” (1981), „Dragostea în vremea holerei” (1985), „Generalul în labirintul sau” (1989) și „Povestea târfelor mele triste” (2004).

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS