7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvocata lui Dinel Staicu, patru ani de închisoare

Avocata lui Dinel Staicu, patru ani de închisoare

\n

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au condamnat, luni, 11 inculpaţi dintr-un dosar privind obţinerea mai multor credite cu acte false de la Banca Comercială Română. Printre condamnaţi se află şi avocata omului de afaceri Dinel Staicu, Alina Răducan, care, iniţial, fusese achitată pentru toate acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT.

Ancheta în acest dosar de criminalitate organizată a început în vara anului 2007, când Banca Comercială Română (BCR) a formulat la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Craiova mai multe plângeri împotriva unor persoane care obţinuseră credite în baza unor adeverinţe de venit şi contracte de muncă false, pe care erau aplicate ştampile contrafăcute. Mai exact, era vorba de 11 persoane care obţinuseră credite bancare cu ajutorul unor documente care atestau nereal calitatea de angajaţi la SC Guardo AM Trading SA Bucureşti sau SC Aruxtrans SRL Călăraşi. În urma anchetei s-a stabilit că adeverinţele de venit erau semnate de persoane care nu mai aveau calitatea de angajaţi ai SC Guardo AM Trading SA, ştampila nu aparţinea societăţii deoarece punctul de lucru din Craiova nu deţinea ştampilă proprie şi, mai mult, contractele individuale de muncă depuse la dosarele de bancă erau false. Asta pentru că SC Guardo AM Trading Craiova nu avea competenţa de a încheia şi înregistra contracte individuale de muncă, acest lucru fiind atributul exclusiv al unităţii centrale din Bucureşti.
În plus, unul dintre inculpaţi, Florentin Florea, prezentat în actele false drept director general, a fost angajatul SC Guardo AM Trading SA, dar ca simplu agent de pază la Spitalul de Urgenţă Craiova, în perioada 1 noiembrie 2006 – 26 ianuarie 2007. Alt inculpat, Marin Trandafir, care apărea în documente drept director economic, fusese director general al unităţii, însă numai până la 1 aprilie 2007.

Credite cu acte false

În cursul lunii martie 2008, ofiţerii Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova au făcut primele reţineri în acest dosar. David Leontin Popescu, zis Ducu, a fost reţinut pe Aeroportul Băneasa din Capitală, atunci când se pregătea să fugă din ţară. Ulterior, pe 23 martie, bărbatul a fost arestat preventiv. Ancheta procurorului de caz a dus la alţi trei inculpaţi – avocata craioveană Alina Răducan (care l-a reprezentat pe Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor, dar şi în timpul procedurii de schimbare a numelui clientului său din Staicu în Nuţu), considerată de anchetatori lidera grupului, Lucian Tuţă, zis Ness, şi Florentin Florea, poreclit „domnu’ director Florică“.
Pe 28 martie, cei trei suspecţi au fost prezentanţi la Curtea de Apel Craiova, însă instanţa a respins propunerea de arestare a acestora formulată de procurorii DIICOT.
Anchetatorii au mai stabilit că fiecare membru al grupului care obţinea credite cu acte false avea atribuţii precise. David Leontin Popescu şi Lucian Tuţă se ocupau cu racolarea persoanelor, care proveneau în majoritatea cazurilor din mediul rural şi nu aveau venituri care să le permită obţinerea unor credite bacare. De la aceste persoane, cei doi inculpaţi obţineau cărţile de identitate şi diferite facturi. Documentele erau predate lui Florentin Florea, care se ocupa de falsificarea actelor necesare pentru împrumuturi, cum ar fi contracte de muncă, adeverinţe de salariu, cărţi de muncă – utilizând ştampile false ale firmelor SC Guardo AM Trading Bucureşti şi SC Aruxtrans Călăraşi, dar şi o ştampilă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. După ce documentele necesare obţinerii creditelor erau falsificate, acestea erau predate avocatei Ileana Alina Răducan, care le plasa unei funcţionare de la BCR Craiova. Ulterior, cei pe numele cărora fuseseră întocmite actele se prezentau la ghişeu şi ridicau banii.
Împrumuturile erau cuprinse între 3.500 şi 17.000 de euro, iar sumele erau împărţite între membrii grupului. S-a mai stabilit că, în numai câteva luni, membrii grupului au obţinut mai multe credite cu acte false în valoare totală de aproape 300.000 de lei.

Achitată în 2010, condamnată în 2014

Pe 9 iunie 2008, procurorii DIICOT Craiova au trimis în judecată în acest dosar 13 inculpaţi, atât membrii grupului, cât şi persoane în numele cărora fuseseră obţinute creditele. Printre infracţiunile de care au fost acuzaţi cei 13 inculpaţi figurau înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, falsul, uzul de fals, dar şi constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat. La sfârşitul lunii aprilie 2010, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat în acest dosar şi a condamnat 12 inculpaţi, avocata Alina Răducan, considerată lidera grupului infracţional de procurori, fiind achitată. În schimb, Florentin Florea a fost condamnat la zece ani de închisoare, Luminiţa Mureşanu la cinci ani de închisoare, iar Lucian Tuţă şi Leontin Popescu au fost condamnaţi la câte patru ani, respectiv patru ani şi şase luni de puşcărie. Ceilalţi opt inculpaţi –  Anişoara Ghiţă, Viorel Ion, Nicoleta Iacob, Leonard Popescu, Gheorghe Burci, Daniel Bălan, Vasile Florescu şi Liviu Tuţă – au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, instanţa i-a obligat pe inculpaţii condamnaţi să achite BCR despăgubiri în valoare de 44.470 de euro şi 73.178 de lei, plus dobânzile legale şi penalităţi.
Procurorii DIICOT au formulat recurs împotriva hotărârii Curţii de Apel, iar în februarie 2011, Curtea Supremă a hotărât ca judecătorii din Craiova să judece din nou dosarul cu numărul 1092/54/2008.
Luni, pe 14 aprilie, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat din nou, iar de data aceasta şi Alina Răducan a fost găsită vinovată şi condamnată. Avocata a primit patru ani de închisoare, Leontin Popescu şi Florentin Florea câte cinci ani, iar Daniel Bălan şi Vasile Florescu, câte patru ani de puşcărie. Lucian Tuţă a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar Liviu Tuţă şi Leonard Popescu trebuie să execute doi ani, respectiv un an de închisoare. Viorel Ion, Anişoara Ghiţă şi Nicoleta Iacob au primit câte un an de închisoare cu suspendare, iar faţă de Gheorghe Burci, care a murit între timp, judecătorii craioveni au dispus încetarea procesului penal. De data acesta, Luminiţa Mureşanu a fost achitată pentru toate acuzaţiile aduse de anchetatori. Instanţa a mai dispus ca pretenţiile civile al BCR să se judece separat, primul termen fiind stabilit pentru 6 mai.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Suspiciuni de fapte de corupţie

În hotărârea dată luni, judecătorii craioveni au dispus sesizarea procurorilor DNA pentru investigarea unor posibile fapte de corupţie şi de favorizarea infractorului. Reprezentanţii Curţii de Apel Craiova au precizat pentru GdS că mai multe amănunte în legătură cu această sesizare vor fi făcute publice atunci când va fi redactată motivarea sentinţei.

Judecată pentru dare de mită

Aceeaşi avocată, Alina Răducan, a fost deferită justiţiei de procurorii DNA într-un alt dosar privind infracţiuni de dare de mită şi trafic de influenţă. Printre inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar se mai numără Marian Bobocel, soţul Alinei Răducan, Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Anemary Costache de la Tribunalul București, dar şi alte 17 persoane, printre care şi doi grefieri. Anchetatorii au reţinut că fratele lui Dinel Staicu a oferit în mai multe rânduri, o dată prin intermediul avocatei Alina Răducan, diverse sume de bani judecătoarelor Dinu şi Costache pentru a-l elibera din arest pe Dinel Staicu, care era arestat preventiv în dosarul „Transgaz“. Alina Răducan a fost arestată preventiv în martie, iar în iulie Curtea de Apel Bucureşti a obligat-o să nu părăsească localitatea de domiciliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS