12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal pe izlazul comunal din Coşoveni

Scandal pe izlazul comunal din Coşoveni

http://www.youtube.com/watch?v=XKfVhIFZQB8

Câţiva crescători de animale din localitatea doljeană Coşoveni au protestat ieri în faţa primăriei din localitate, fiind nemulţumiţi că un consătean a intrat pe izlazul comunal, acolo unde animalele lor păşteau, arând, erbicidând locul şi aruncând boabe otrăvite. Ei reclamă că, din cauza substanţelor folosite, zeci de animale au murit.

Crescătorii de animale din comuna doljeană Coşoveni sunt nemulţumiţi că animalele lor au murit din cauza lucrărilor de primăvară făcute de un consătean pe izlazul comunal.
„Acum două luni, domnul primar a delimitat izlazul împreună cu doamna inginer, cu firma de cadastru. Totodată, a fost delimitată proprietatea publică, pajiştea naturală. Doamna secretar a intervenit în izlaz şi a arat un hectar, discuindu-l, intrând cu boabe otrăvite şi erbicidându-l în prima fază. Ne-au murit animalele. 15 mieluşei. Suntem nevoiţi să ţinem animalele în curte, întrucât doamna secretar poate să discuie, să semene şi să are izlazul care este domeniu public. Sunt boabele aruncate în mijlocul izlazului. Ei au aruncat otravă şi nouă ne-au murit animale“, reclamă Florin Gavrilă, crescător de animale din comuna Coşoveni.
Părerea sa este susţinută şi de alt consătean, şi el crescător de animale. „S-au făcut drumuri pe izlaz, unde să mai pască animalele? Au dat cu discurile pe izlaz. Acum avem interdicţie să paştem oile şi caprele până la o dată anume. Nu sunt izlazurile făcute, aranjate. Suntem vai de capul nostru! Le hrănim cu ce mai avem, dar le bate vântul ca pe plopi. Plătim impozite pe oi şi pe capre şi pentru ce? Au otrăvit domeniul public“, susţine Virgil Rusescu, crescător de animale.

Reglementări ignorate

De cealaltă parte a baricadei, proprietarul de teren învecinat izlazului şi care, conform crescătorilor de animale, ar fi intrat cu utilajele pe păşunea comunei spune că este vorba de o eroare. „E o greşeală din partea dumnealor. Am fost pus în posesie în 2009 de comisia locală, mi s-a dat spre folosinţă suprafaţa pe care trebuia să o primesc, în limitele care sunt acolo. Am lucrat-o şi nu am făcut nici un fel de degradare pe terenul comunal“, declară proprietarul terenului acuzat de crescătorii de animale din Coşoveni, Florin Diaconu, tatăl secretarului Primăriei Coşoveni.
Discuţiile acuzatoare au continuat şi în faţa primarului comunei Coşoveni, Nicu Coandă, care a încercat să lămurească situaţia.
„Dacă nu păşunau în perioada asta, nu apărea problema, căci, conform unei hotărâri de consiliu din 2011, din care făceau parte şi unii dintre crescătorii de animale, păşunatul este permis începând cu 20 aprilie a fiecărui an. Este o hotărâre care este valabilă şi astăzi. Reclamaţia este făcută la adresa unui proprietar de teren, care intrase şi făcuse pe o anumită suprafaţă lucrări agricole, arătură, şi a avut cultivat. În iarna anului trecut am făcut o delimitare a izlazului comunal, delimitare pe care am adus-o la cunoştinţa proprietarilor respectivi, pentru că intraseră mai mulţi pe izlaz. Oamenii s-au conformat, îşi pun cultura până la limita cu izlazul. O sesizare privind moartea animalelor care păşteau pe izlaz a fost depusă la primărie, luni, 7 aprilie, de trei crescători de animale“, a precizat primarul comunei Coşoveni, Nicu Coandă.
Reglementările consiliului au fost ignorate de crescătorii de animale. „Domnu’ primar vine să-mi dea mie amendă că pasc animalele pe izlaz, dar doamna secretar are voie să are pe izlaz, să distrugă păşunea?“, se întreabă crescătorii de animale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS