12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProcurorii DNA au descins la baronul Adrian Duicu

Procurorii DNA au descins la baronul Adrian Duicu

\n

Procurorii anticorupţie din Capitală au descins ieri-dimineaţă, la mai multe instituţii publice şi sedii de firme din Mehedinţi, fiind vizaţi baronul PSD Adrian Duicu, Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, Doina Borugă, managerul Spitalului Judeţean Drobeta Turnu Severin, Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi. Anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale pentru o serie de fapte de corupţie, cum ar fi abuzul în serviciu, traficul de influenţă şi falsul în înscrisuri sub semnătură privată.

Ieri, la primele ore ale dimineţii, membrii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei au descins la mai multe locuinţe, firme şi sedii ale unor instituţii publice. Printre locaţiile vizate de procurorii DNA s-au numărat Consiliul Judeţean (CJ) Mehedinţi, locuinţa din Orşova a părinţilor şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, locuinţa din Topleţ a părinţilor şefului CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, dar şi la Spitalul Judeţean Drobeta Turnu Severin, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Mehedinţi, domiciliul managerului spitalului, Doina Borugă, şi hotelul Palace, administrat de familia Duicu. Tot ieri, au mai fost vizate de procurorii DNA mai multe firme de construcţii din Drobeta Turnu Severin care au contracte cu instituţii publice locale, dar şi cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare şi Primăria Drobeta Turnu Severin. Altă „ţintă“ a procurorilor DNA a fost sediul firmei care furnizează serviciile de salubrizare şi apă-canal din Orşova, care aparţine preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu, al cărui fiu, Valentin Popescu (director al DGASPC Mehedinţi), îl are naş pe Adrian Duicu.
Potrivit unor surse judiciare, ancheta DNA o vizează și pe Adina Ponea, sora şefului IPJ Mehedinţi, judecătoare la Curtea de Apel Craiova.

Acuzaţiile procurorilor anticorupţie

După ce au descins în Mehedinţi, DNA a comunicat că, printr-o ordonanţă emisă de un procuror al Secției de combatere a infracțiunilor de corupție, s-a dispus începerea urmăririi penale în acest caz pentru infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.  
Procurorii DNA susţin că, în perioada 2012-2013 şi în cursul lunii ianuarie 2014, folosindu-se de influenţa conferită de funcţiile publice deţinute, două persoane din două instituţii publice ale judeţului Mehedinţi au determinat funcţionari din cadrul unor instituţii din judeţ să îndeplinească acte de serviciu în favoarea intereselor personale ale celor doi sau ale apropiaţilor lor – rude şi patroni de societăţi comerciale.
Cei doi funcţionari şi-ar fi exercitat influenţa pentru numiri şi menţineri în funcţii de conducere la unele instituţii publice sau numiri ale unor apropiaţi în funcţii de conducere sau de aprobarea scoaterii din domeniul public şi concesionarea către apropiaţi, la un preţ „convenabil“, de suprafeţe de teren intravilan situate în centrul municipiului Orşova. Asta, în condiţiile în care terenurile erau înscrise în cartea funciară a localităţii Orşova ca aparţinând domeniului public, motiv pentru care nu puteau fi trecute în domeniul privat şi nici concesionate. Anchetatorii mai spun că cei doi şi-au folosit influenţa pentru determinarea unor funcţionari de la CAS Mehedinţi să deconteze către anumite societăţi comerciale servicii medicale presupus neefectuate, dar şi pentru a determina unii agenţi economici să încheie contracte de publicitate sau sponsorizare cu un post de televiziune local ori avantajarea unei persoane prin furnizarea subiectelor pentru un concurs de ocupare a unei funcţii de şef serviciu la CJ Mehedinţi.
Nu în ultimul rând, cei doi funcţionari ar fi permis unor persoane neautorizate să aibă acces la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, astfel încât anumiți agenţi economici să obțină foloase necuvenite şi condiţii financiare avantajoase. Aceste acţiuni au condus şi la împiedicarea altor agenţi economici să participe la o licitaţie publică. Procurorii DNA au dat ca exemplu „dezavantajarea autorității publice contractante – Spitalul Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, instituţia publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziţie publică“.
Pentru că ancheta vizează, deocamdată, faptele de corupţie, procurorii DNA nu au făcut publice numele celor doi funcţionari, însă surse judiciare au precizat pentru Mediafax că ar fi vorba de Adrian Duicu şi Ştefan Ponea. Potrivit b1.ro, Adrian Duicu ar fi concesionat un teren din centrul oraşului Orşova la un preţ convenabil către tatăl şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea. În schimbul „afacerii“, Duicu încerca să obţină o soluţie favorabilă într-un alt dosar pe care îl avea pe rolul Curţii de Apel Craiova, unde sora şefului IPJ Mehedinţi este judecătoare.
Ieri după-amiază, Pompiliu Drăghici, avocatul comisarului-şef Ştefan Ponea, a declarat pentru GdS că „ancheta ofiţerilor de poliţie vizează verificarea mai multor acte care atestă proprietatea unor bunuri. Au fost verificate documente ce dovedesc bunuri mobile şi imobile. Am pus la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate şi aşteptăm ca ancheta să-şi urmeze cursul. A fost o verificare venită în urma unei sesizări făcute, se pare, de ANI“.
Procurorii DNA au mai comunicat că, după efectuarea percheziţiilor, în jur de 20 de persoane urma să fie duse la Bucureşti pentru a fi audiate.

Duicu, în proces
cu inspectorii
de integritate

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, este liderul filialei judeţene a PSD, secretar executiv al social-democraţilor, iar la sfârşitul anului trecut a fost ales preşedinte al biroului Ligii aleşilor locali ai PSD.
Pe 9 mai 2012, Agenția Națională de Integritate a comunicat că Duicu, din funcţia de consilier judeţean, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă.
În urma evaluărilor inspectorilor de integritate s-a constatat că Duicu, în calitate de consilier județean, a participat la deliberarea și adoptarea hotărârilor CJ Mehedinți nr. 48/28.10.2008, prin care s-a aprobat închirierea unui teren, în suprafață de 250 mp, situat în incinta Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, către SC ROMRAD R.M.N. SRL, respectiv nr. 104/31.08.2009, prin care s-a aprobat vânzarea a două corpuri de proprietate din Drobeta Turnu Severin către aceeaşi societate, în care Duicu deținea calitatea de asociat.
Inspectorii ANI au susţinut că, prin votarea celor două hotărâri, Duicu a încălcat regimului juridic al conflictului de interese, pentru că, potrivit Legii administrației publice locale, „nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local“.
Adrian Duicu a atacat în instanţă raportul ANI, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 21 mai 2012, instanţă unde sora lui Ştefan Ponea, judecătoare la Secția Contencios Administrativ și Fiscal, deţine funcţia de vicepreşedintă.
În septembrie 2012, înainte de primul termen de judecată (2 octombrie 2012), ANI a formulat la Curtea Supremă o cerere de strămutare a dosarului, cerere ce a fost însă respinsă de magistraţii bucureşteni pe 8 ianuarie 2013.
Ulterior, pe 21 mai 2013, instanţa a hotărât să anuleze raportul de evaluare al ANI, însă hotărârea a fost atacată cu recurs de Agenţie. Dosarul se află în acest moment pe rolul Înaltei Curţi, primul termen fiind stabilit pentru 18 noiembrie 2014.
Şi Duicu a formulat o cerere de strămutare a dosarului, însă pe 13 mai 2013, cu numai două săptămâni înainte ca instanţa să-i admită acţiunea. Ulterior, pe 31 mai 2013, Înalta Curte a luat act de renunţarea lui Duicu la cererea de strămutare a dosarului.
După ce Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat în favoarea sa, Duicu a depus la aceeaşi instanţă o cerere de suspendare a raportului ANI prin care a fost declarat în conflict de interese.
Tot în mai 2012, Adrian Duicu a depus la Curtea de Apel Craiova o cerere privind suspendarea efectelor raportului ANI, iar pe 28 mai, Curtea de Apel Craiova a admis cererea lui Duicu şi a dispus „suspendarea provizorie a efectelor Raportului de evaluare nr. 25551/G/II/09.05.2012 până la soluţionarea irevocabilă a contestaţiei în fond“.
ANI a formulat recurs împotriva hotărârii judecătorilor din Craiova, iar, în martie 2013, ÎCCJ a respins ca neîntemeiată cererea de suspendare formulată de Ioan Adrian Dicu.

Averile

Potrivit declaraţiei de avere depuse în iunie 2013, Adrian Duicu deţine în concesiune, din anul 2006, un teren intravilan de 1.300 de metri pătraţi în municipiul Orşova, o casă de locuit de 200 de metri pătraţi, cumpărată în acelaşi an în Orşova, şi un autoturism Peugeot Boxer din 2008.
Preşedintele CJ Mehedinţi are două credite pe zece ani, contractate în 2006, în valoare totală de 74.500 de lei.
La capitolul venituri, Duicu a încasat o indemnizaţie de consilier judeţean de 3.054 de lei anual şi o indemnizaţie de preşedinte al CJ Mehedinţi de 26.098 de lei.
Ştefan Ponea deţine împreună cu soţia un apartament de 100 mp în Craiova, două autoturisme – o Toyota Auris şi un Mercedes cumpărat în 2008. Are două credite în valoare totală de 131.500 de euro, iar venitul încasat pe anul 2013 a fost de 54.210 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS