12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRegiunea Oltenia, vitregită de Ministerul Sănătăţii

Regiunea Oltenia, vitregită de Ministerul Sănătăţii

În ultimii zece ani, Ministerul Sănătăţii a investit în spitalele din Oltenia zece milioane de euro, bani care s-au îndreptat către echipamente medicale. O sumă relativ mică dacă ne gândim că este vorba de fonduri care au mers către toate cele cinci judeţe – Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi -, unde există 38 de unităţi sanitare publice. Comparativ, autorităţile din aceste judeţe au investit în ultimii ani mult mai mulţi bani în spitalele din subordine decât a făcut-o ministerul într-un deceniu.

Când vine vorba de investiţiile în sistemul de sănătate, Oltenia pare o regiune defavorizată, pentru că Ministerul Sănătăţii (MS) a alocat pentru spitalele din subordine puţini bani. Legea Sănătăţii nu dă voie unităţilor sanitare publice ca veniturile realizate în baza contractelor de servicii medicale încheiate cu casele de asigurări de sănătate să fie utilizate pentru investiţii în infrastructură şi pentru dotarea cu echipamente medicale a căror valoare de achiziţie este mai mare de 15.000 de euro, fără TVA, per echipament. Iar, dacă pentru infrastructură autorităţile locale care administrau clădirea spitalului mai investeau câte ceva, partea de echipamente medicale cădea în sarcina MS. O sarcină pe care ministerul nu pare să o fi onorat, având în vedere investiţiile care s-au făcut în Oltenia, în ultimii zece ani.
La solicitarea GdS, Ministerul Sănătăţii ne-a transmis, defalcat pe ani şi pe cele cinci judeţe ale regiunii, ce sume s-au investit în spitalele publice. În total, din 2004 până în 2013 inclusiv, ministerul a cheltuit cu spitalele din Oltenia, 38 la număr, suma de 45.774.000 de lei, adică zece milioane de euro. O sumă relativ mică comparativ cu problemele de sănătate existente în această regiune şi cu nevoia de servicii medicale de calitate. Din cele 45 de milioane de lei, 24.212.000 de lei au mers către sistemul sanitar din Dolj, 5.268.000 de lei au ajuns la Gorj, 4.444.000 de lei la Mehedinţi, 5.612.000 de lei la Olt şi 6.238.000 de lei investiţi în spitalele din Vâlcea. Au fost şi ani când spitalele din Oltenia nu au primit nici un fel de ajutor de la minister (cum ar fi 2004 sau 2013), sau ani în care doar spitalele din Dolj au avut parte de ceva investiţii (2005, 2010, 2011, 2012). Investiţii este impropriu spus, pentru că unele par mai mult modice, fiind chiar sub cheltuielile curente ale unui spital municipal, de exemplu, pentru medicamente şi materiale sanitare. Iar cât a investit Ministerul Sănătăţii, în zece ani, în fiecare din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi, consumă practic, într-un an, Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.         

Ce bani a investit MS
în sistemul sanitar
din Oltenia  

Dacă ne uităm pe cifrele oferite de Ministerul Sănătăţii, la capitolul investiţii în spitalele din Oltenia, am putea considera această regiune drept una vitregită din punct de vedere al grijii pentru sănătate. Iată ce spun cifrele: 2004 – an fără investiţii în Oltenia; 2005 – 179.000 de lei către spitalele din Dolj; 2006 – 3.421.000 de lei, cei mai mulţi în Olt – 2.151.000 de lei, cei mai puţini în Vâlcea – 32.000 de lei (în spitalele din Dolj s-au investit 717.000 de lei, în cele din Gorj – 141.000 de lei, iar în Mehedinţi – 380.000 de lei); 2007 – anul cel mai bogat în investiţii din partea Ministerului Sănătăţii în spitalele din Oltenia, 26.997.000 de lei (poate şi pentru că era an preelectoral): 12.819.000 de lei au intrat în sistemul sanitar din Dolj, câte trei milioane de lei în Gorj şi Mehedinţi, 2,7 milioane de lei s-au investit la Olt şi 5,2 milioane de lei la Vâlcea; 2008 – puţin peste opt milioane de lei, din care cinci milioane de lei la Dolj, 894.000 de lei în Gorj, un milion de lei în Mehedinţi şi câte 560.000 de lei în Olt şi Vâlcea; 2009 – două milioane de lei pentru cinci judeţe şi 38 de spitale: 428.000 de lei în Dolj, 1.130.000 de lei în Gorj, 107.000 de lei în Olt şi 363.000 de lei în Vâlcea.
Din 2010, Ministerul Sănătăţii şi-a luat mâna de pe majoritatea spitalelor din ţară, asta şi pentru că guvernul a hotărât, prin ordonanţă de urgenţă din 2 iunie 2010, trecerea spitalelor, de la 1 iulie 2010, în administrarea autorităţilor locale. În subordinea MS au mai rămas doar 62 de spitale, institute naţionale, unităţi considerate de interes naţional şi spitale de urgenţă, printre acestea aflându-se şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova şi Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare. Astfel, începând din 2010, bani au mai ajuns doar la Dolj, dar foarte puţini: 380.000 de lei în 2010, 3.277.000 de lei în 2011 şi 1.242.000 de lei în 2012. În 2013, în Oltenia nu s-a mai investit nici un ban de la minister, deşi din acel an MS a mai preluat două unităţi medicale: Spitalul Căi Ferate Craiova şi Spitalul Căi Ferate Drobeta Turnu Severin. În prezent, în subordinea Ministerului Sănătăţii mai sunt patru spitale din Oltenia, din 38: trei în Dolj, Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul Poiana Mare şi Spitalul CF Craiova, şi unul în Mehedinţi, CF Drobeta Turnu Severin.

Autorităţile locale şi judeţene, mai darnice

De când spitalele au trecut în subordinea autorităţilor locale şi judeţene, acestea s-au dovedit mai darnice în investiţii. În unele cazuri, investiţiile autorităţilor, făcute în doi-trei ani, le-au depăşit cu mult pe cele ale Ministerului Sănătăţii făcute în zece ani. Numai în Dolj, consiliul judeţean a investit, în perioada 2008-2013, suma de 27.445.000 de lei în reabilitarea, modernizarea şi construirea mai multor clădiri şi instalaţii aferente acestora, în care îşi desfăşoară activitatea spitale, policlinici, cabinete medicale sau unităţi de asistenţă medico-socială. Cei mai mulţi bani s-au dus spre Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Dăbuleni şi Spitalul Leamna – 12.947.000 de lei. Majoritatea au fost investiţi la SJU, în renovarea blocurilor operatorii şi dotarea secţiilor cu aparatură medicală performantă. La Spitalul Judeţean s-a derulat şi un proiect cu finanţare europeană atrasă de CJ Dolj, în valoare totală de 34.506.340 de lei, care a presupus reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate.
La Vâlcea, printre investiţiile consiliului judeţean în sănătate se numără cea privind reabilitarea a două corpuri de clădire ale Spitalului de Urgenţă Râmnicu Vâlcea şi dotarea secţiilor cu echipamente medicale, aparatură şi mobilier specific. Proiectul cu fonduri europene, în valoare de aproximativ 74 de milioane de lei, este în derulare, iar partea de cofinanţare a CJ este de 14 milioane de lei. „Prin reabilitarea şi dotarea Spitalului Judeţean se urmăreşte obţinerea clasificării ca unitate cu nivel de competenţă II A, ceea ce presupune asigurarea primirii, investigării şi tratamentului integral pentru marea majoritate a cazurilor critice de urgenţă“, au precizat oficialii CJ Vâlcea. Tot cu fonduri europene, la care şi consiliul judeţean a avut partea sa de finanţare, s-a reuşit dezvoltarea Ambulatoriului Spitalului Drăgăşani şi modernizarea şi echiparea Spitalului Brezoi, proiecte în valoare totală de 13 milioane de lei.
La rândul lui, Consiliul Judeţean Gorj a investit în reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu aproape cinci milioane de euro, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală şi ridicarea acestora la standarde europene. Finanţarea a fost obţinută în cadrul Programului Operaţional Regional, dar şi CJ Gorj a avut partea sa de cofinanţare. Pe lângă reabilitarea propriu-zisă a clădirii, prin acest proiect s-a avut în vedere şi dotarea cabinetelor medicale cu mobilier şi echipamente specifice infrastructurii serviciilor de sănătate. Tot la Spitalul Judeţean Târgu Jiu au fost date în folosinţă, anul trecut, două secţii ATI ultramoderne, lucrările costând 670.000 de lei, fonduri guvernamentale şi din bugetul judeţului.
Consiliul Judeţean Olt şi Consiliul Local Slatina au ajutat şi ele Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slatina cu peste patru milioane de lei, din care un milion de lei pentru amenajarea de alei, parcări şi căi de acces, alte 3,5 milioane de lei fiind partea de finanţare în cadrul unui proiect privind servicii de proiecţie, extindere şi execuţie la Unitatea de Primiri Urgenţe, proiect aflat în derulare. Totodată, prin contribuţia CJ Olt a fost reabilitat şi Ambulatoriul de specialitate al SJU Slatina, care a fost dotat şi cu aparatură medicală. Şi Urgenţa va fi dotată cu aparatură, pentru licitaţia aflată în derulare autorităţile având alocate 2,2 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS