10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoi oameni de afaceri, reţinuţi pentru angajări fictive

Doi oameni de afaceri, reţinuţi pentru angajări fictive

\n

Doi oameni de afaceri din comuna gorjeană Padeş au fost reţinuţi de poliţiştii gorjeni sub acuzaţiile de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit Serviciului de Investigare a Fraudelor Gorj, în calitate de administratori de societăţi comerciale, Nicolae Mischie, de 65 de ani, şi Otilia Arjocu, de 55 de ani, s-au implicat în fraudarea bugetului de subvenţii al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, prin realizarea de angajări fictive. Conform anchetatorilor, Nicolae Mischie (coincidenţă de nume cu cel al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj), în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în perioada 2005-2009, în mod repetat, ar fi efectuat angajări fictive de persoane, ar fi falsificat decizii de încetare a raporturilor de muncă şi state lunare de salarii. A folosit înscrisurile respective pentru a beneficia în mod ilegal de subvenţii pentru sine şi indemnizaţii de şomaj pentru alţii, în cuantum de peste 312.000 de lei, sumă ce reprezintă prejudiciul cauzat bugetului asigurărilor sociale.

Fostă angajată
a APIA Motru

De asemenea, poliţiştii de investigare a fraudelor au reţinut-o pentru acelaşi tip de infracţiuni pe Otilia Arjocu, fostă angajată a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Motru. Din cercetările efectuate, poliţiştii au stabilit că femeia de afaceri, în calitate de administrator, ar fi efectuat angajări fictive de persoane în perioada 2006-2010, ar fi falsificat decizii de încetare a raporturilor de muncă şi state lunare de salarii, folosind, de asemenea, aceste înscrisuri pentru a induce în eroare pe reprezentanţii unei instituţii publice, beneficiind, astfel, în mod ilegal, de subvenţii pentru sine şi indemnizaţii de şomaj pentru alţii. Prejudiciul cauzat bugetului asigurărilor sociale a fost estimat în acest caz la suma de peste 290.000 de lei. Cei doi administratori au fost audiaţi ieri de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, fiind prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă. Otilia Arjocu a fost trimisă recent în judecată de DNA, într-un dosar care vizează fraudarea bugetului de subvenţii agricole al Uniunii Europene.

Patru capete de acuzare din partea DNA

Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Otilia Arjocu, în calitate de consilier la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj – Centrul Local Motru, s-a implicat în obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Arjocu va fi judecată pentru următoarele infracţiuni: complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; complicitate la înşelăciune; instigare la fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale. „În cursul lunii mai 2011, inculpata Petrescu Delia (fostă Mercioiu), director executiv la APIA – Gorj, deşi cunoştea că tatăl său, Petrescu Mihail, nu deţine suprafeţe de teren, a determinat-o pe inculpata Arjocu Otilia, consilier la Centrul Local Motru din cadrul APIA Gorj, să se ocupe de obţinerea şi întocmirea documentelor necesare, astfel încât tatăl directoarei să obţină finanţare în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă aferente campaniei 2011. Ca urmare, inculpata Arjocu Otilia a solicitat de la Primăria Padeş eliberarea unei adeverinţe pe numele lui Petrescu Mihail, care să ateste calitatea de proprietar pentru o suprafaţă de 42 de hectare, completând şi semnând cererea, respectiv declaraţia de suprafaţă pe anul 2011, în care a consemnat date nereale privind suprafaţa de teren, blocul fizic şi parcela. Pe baza acestor documente, inculpatul Petrescu Mihail a obţinut, fără drept, de la APIA, sprijin în cadrul schemei de plată unice pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi pentru agromediu în valoare totală de 69.167 de lei (din care suma de 59.721 de lei fonduri europene şi suma de 9.446 de lei plătită din bugetul naţional)“, se menţionează în rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS