16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalChitanţele la întreţinere, musai cu ştampilă

Chitanţele la întreţinere, musai cu ştampilă

http://www.youtube.com/watch?v=8fA2UMV51O8

Reprezentanţii unor asociaţii de proprietari din Craiova şi-au făcut o obişnuinţă din a nu pune ştampila pe chitanţele celor care-şi plătesc întreţinerea. O astfel de situaţie ne-a fost sesizată la Asociaţia nr. 6 Ştirbei Vodă, unde administratoarea a „scăpat din vedere“ să pună ştampila pe chitanţele eliberate locatarilor. Numai că această scăpare pare să fi devenit un obicei, căci se tot întâmplă din 2010 până în prezent. În situaţia în care proprietarul ajunge în instanţă, iar asociaţia nu-i recunoaşte respectiva chitanţă şi ea nu a fost trecută în Registul  de casă, apoi în Registrul jurnal şi în Fişele de cont pentru operaţiuni diverse, omul riscă să fie considerat restanţier.
Costinel Şelaru, proprietar în blocul A14a din cadrul Asociaţiei nr. 6 Ştirbei Vodă, a constatat că pe chitanţele eliberate de administratoarea asociaţiei, Victoria Ţambu, nu este aplicată ştampila asociaţiei. El susţine că nu este singurul din bloc în această situaţie. „Încă din 2010 o rog pe administratoare să-mi pună ştampilă pe chitanţe şi refuză. Nu mi-a dat nici o explicaţie. Îmi spune să vin mai târziu, să vin altădată. Ştiu că toate chitanţele trebuie ştampilate. Înainte de a face plăţile şi încasările, trebuie să fie ştampilat chitanţierul de către preşedinte. Acest lucru nu se întâmplă la asociaţia noastră“, afirmă Costinel Şelaru, proprietar.
Unii proprietari din acelaşi bloc susţin că pe chitanţele lor a fost pusă ştampila asociaţiei. „Chitanţele mele sunt cu ştampilă. Nu ştiu situaţia altor vecini“, a declarat Mihaela Alexandroiu, proprietar şi preşedinte la asociaţie.
Alţi locatari au constatat însă că nici ei nu au chitanţele ştampilate. „Vecinul mi-a atras atenţia şi m-am uitat şi eu pe chitanţele mele, şi nu am ştampilă. Cred că doamna de la asociaţie face asta doar cu restanţierii şi cu cei care fac gălăgie“, a spus un proprietar din blocul A14a.

Cu ştampilă,  fără ştampilă

Situaţia proprietarilor din blocul A14a, Ştirbei Vodă, este deci împărţită, unii spun că au ştampilă pe chitanţele de la asociaţie, alţii au chitanţe fără ştampilă. Care sunt criteriile după care administratoarea aplică ştampila pe chitanţe ştie numai ea. „Chitanţele sunt personalizate, în momentul de faţă au ştampila asociaţiei. Nu ştiu cine nu are chitanţele ştampilate. Preşedintele trebuie să pună ştampila, casierul doar semnează. Nu este obligatorie ştampila pentru că este chitanţierul personalizat. Pe el apare adresă, denumire, CUI, tot ce apare şi pe o ştampilă. Aceste chitanţe când sunt eliberate proprietarilor sunt înregistrate în Registul de casă, în Registrul jurnal, deci sunt valabile. A verificat şi primăria şi nu este ceva grav. M-am trezit cu el (cu Costinel Şelaru – n.r.) că nu mai vrea să plătească. Repet, în acest moment chitanţierul asociaţiei poartă ştampilă, poate a fost o scăpare în trecut“, a explicat Victoria Ţambu, administratoarea Asociaţiei nr. 6 Ştirbei Vodă.
Adică, acum câţiva ani nu era obligatoriu să fie aplicată ştampila asociaţiei pe chitanţă, iar în ultima vreme se impune acest lucru?

Păreri diferite

În acest domeniu, până şi părerile unor persoane avizate sunt împărţite. Iată ce spune preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari 2012 Craiova, Ion Pătrulescu. „O chitanţă, chiar dacă este personalizată, trebuie să fie ştampilată. În trecut se folosea o viză de control preventiv. În prezent, este necesar ca, la cumpărarea chitanţierelor, acestea să fie ştampilate de cel care posedă ştampila. Aceasta stă la preşedinte. După ştampilare, chitanţierele se dau în primire  administratorului sau casierului. Astfel se înlătură posibilitatea să se folosească chitanţe false. Este obligatoriu să se ştampileze toate chitanţele chiar dacă sunt personalizate. În caz contrar, în instanţă pot fi anulate dacă nu sunt recunoscute de asociaţie“, este părerea juristului Ion Pătrulescu. Această opinie este majoritară în domeniu.
Există însă şi voci care susţin că ştampilarea unui chitanţier personalizat nu este obligatorie. „Referitor la chitanţele pe care asociaţiile de proprietari trebuie să le ştampileze, părerea mea este că aplicarea ştampilei nu e obligatorie. Deci, atâta timp cât este personalizată, nu mai este nevoie de ştampilă. O ştampilă o poate face oricine în ziua de azi, ideea este să conţină acele date de identificare şi să fie semnată de cel care încasează (poate fi şi altă persoană decât casierul). Apoi, aceste date privind încasarea respectivelor sume se înscriu în Registrul de casă al asociaţiei. În plus, pe chitanţa de la asociaţie este trecut simplu «casier» şi nu «ştampilă» sau «LS» (loc de ştampilă)“, este de părere Constantin Cătănescu, jurist în domeniul asociaţiilor de proprietari.

Prevederi legale

„Pentru încasările în numerar, asociaţia de proprietari are obligaţia să emită chitanţe care vor cuprinde obligatoriu următoanele date: numărul de ordine, în baza unei serii, care identifică chitanţa în mod unic; data emiterii facturii; denumirea/numele, adresa şi codul de înregistrare fiscală ale asociaţiei de proprietari pentru care se emite chitanţa“.
Art. 22(6) HG nr. 1588/2007 – Norme de aplicare la Legea nr. 230/2007

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS